Direct naar artikelinhoud

Gewapende aanval Intercontinental Hotel in Kaboel eist zeker 18 burgerslachtoffers

Gewapende aanval Intercontinental Hotel in Kaboel eist zeker 18 burgerslachtoffers
Beeld AP

De aanval op het Intercontinental Hotel in de Afghaanse hoofdstad Kaboel is na meer dan 13 uur beëindigd. Dat meldt de woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken, Najib Danish, vanochtend. Alle aanvallers zijn uitgeschakeld. De politie kon meer dan 120 gasten, onder wie 41 buitenlanders redden, zegt hij. Lokale media meldden eerder dat er 'zeker 43 burgerslachtoffers' vielen, maar dat aantal werd nu bijgesteld naar 18. De aanval werd opgeëist door de taliban.

Volgens het ministerie drongen vier aanvallers kort na 21.00 uur plaatselijke tijd het hotel binnen. In het zes verdiepingen tellende gebouw was op dat moment een huwelijksfeest en een conferentie aan de gang. Ze stichtten brand in de keuken en gingen vervolgens verder het hotel in en verschansten ze zich op een van de bovenste verdiepingen.

Het ministerie meldde eerder al dat twee aanvallers door speciale eenheden werden gedood. Het duurde vervolgens uren voordat een derde dader werd uitgeschakeld. Een vierde werd later in een berging gevonden en gedood. De veiligheidstroepen wisten in totaal meer dan honderdvijftig mensen uit het hotel te redden. 

Volgens ooggetuigen schoten de daders willekeurig op hotelgasten en personeelsleden. Er werden zeven gewonden naar het ziekenhuis gebracht. De fundamentalistische islamitische taliban heeft de aanslag van intussen opgeëist. Dat deed het bij monde van een woordvoerder. De taliban spreekt zelf van vijf daders.

Het Intercontinental HotelBeeld EPA

Veiligheidsbronnen maken melding van 18 slachtoffers

De aanval heeft volgens de regering het leven gekost aan achttien burgers: vier Afghanen en veertien buitenlanders. De cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken liggen opvallend lager dan de 43 burgerslachtoffers waarover het lokale nieuwsagentschap ToloNews bericht had op basis van bronnen bij de veiligheidsdiensten.

Volgens de cijfers van Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken bevinden zich bij de veertien buitenlandse slachtoffers onder meer één Kirgies, één Griek en negen Oekraïeners. Van de drie andere buitenlanders kon de nationaliteit nog niet worden meegedeeld.

Daarnaast zijn nog tien mensen, allemaal Afghaanse burgers, gewond geraakt, zegt Nasrat Rahimi, de woordvoerder van het ministerie.

Voorts zijn volgens Rahimi ook de zes aanvallers om het leven gebracht, wat het totale dodental op 24 brengt. Het is nog niet duidelijk of dat dodental nog verder zal oplopen.

Eerder had ToloNews nog melding gemaakt van 43 burgerslachtoffers. Het nieuwsagentschap baseerde zich daarvoor op bronnen bij de veiligheidsdiensten. Ooggetuigen en de Afghaanse media hadden de aanvankelijke balans van de regering nog als ongeloofwaardig afgedaan. De Afghaanse overheid staat erom bekend het aantal slachtoffers van geweld wel vaker te minimaliseren. 

Geen Belgische slachtoffers

Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt na afloop van de aanval dat in totaal minstens 120 mensen, onder wie 41 buitenlanders konden worden gered. Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken zei gisteravond geen weet van Belgen te hebben in het hotel. De ambassade in het Pakistaanse Islamabad volgt de situatie wel op, luidde het.

Het Intercontinental, dat op een heuvel ten westen van Kaboel ligt, was in 2011 ook al het doelwit van een vijf uur durende aanval. Talibanstrijders drongen er op 28 juni het hotel binnen met machinegeweren en bommen. Er vielen minstens 21 doden, onder wie ook de negen aanvallers. 

Geen Belgische slachtoffers
Beeld REUTERS
Geen Belgische slachtoffers
Beeld EPA
Geen Belgische slachtoffers
Beeld REUTERS
Geen Belgische slachtoffers
Beeld EPA