Hoe is het om tientallen jaren in de cel te zitten? Moordenaars Freddy Horion en Staf Van Eyken praten over hun verleden en toekomst

Staf Van Eyken, de langs zittende gedetineerde in ons land, heeft spijt van zijn gruweldaden. Dat zegt hij woensdagavond in het reportageprogramma Pano op Eén. Ook Freddy Horion, die al 38 jaar in de cel zit, vertelt over zijn leven achter de tralies. Hij hoopt, in tegenstelling tot Van Eyken, om ooit nog vrij te komen.

tg

Ze zijn met 106 in Vlaanderen. 100 mannen en 6 vrouwen die een levenslange straf uitzitten in een van onze gevangenissen. Het merendeel voor moord of doodslag. Reporters Machteld Libert en Bart Aerts hebben al jaren contact met de twee langstzittende gedetineerden van ons land en brengen woensdagavond in Pano een portret van hen.

Staf Van Eyken wil niet meer vrij komen. “Laat mij maar sterven in mijn cel”, zo gaf hij al verschillende keren aan. Intussen zit hij 45 jaar opgesloten, een record in ons land. Hij werd in 1974 veroordeeld voor gruwelijke feiten.

Begin jaren zeventig was de streek van Muizen bij Mechelen in de ban van een lustmoordenaar. Hij verkrachtte zijn slachtoffers, beet ze in de borsten en wurgde ze. Zijn eerste slachtoffer was een 18-jarig dienstmeisje van een plaatselijke textielbaron. Haar lichaam werd in oktober 1971 gevonden. Het meisje was met messteken bewerkt en door wurging om het leven gebracht. Haar lichaam vertoonde ook verschillende bijtwonden.

Twee maanden later werd een 47-jarige vrouw dood teruggevonden langs de Dijle. Ze werd verkracht en gewurgd en vertoonde bijtwonden in de borsten. In maart 1972 ging Van Eyken op stap met een 19-jarige studente. Na een fuif wandelde hij met haar door een bos. Toen ze op zijn seksuele avances weigerde in te gaan, werd ze door hem mishandeld en misbruikt. Ook op haar lichaam werden bijtwonden gevonden. De dader werd snel gepakt, verschillende jongeren hadden de twee samen zien vertrekken op de fuif.

Op 30 april 1974 veroordeelde het assisenhof van Antwerpen hem tot de doodstraf, die werd omgezet in levenslange gevangenisstraf.

Sterven in de gevangenis

“Walg. Ik kan het niet anders zeggen. Walgelijk. Afschuw”, zegt hij wanneer hij nu terug kijkt op die feiten. Hij drukt ook voor het eerst zijn spijt uit.

Van Eyken zal wellicht sterven in gevangenschap. Dat wil hij ook zelf. Vorig jaar heeft hij wel een dag de gevangenis mogen verlaten. Om samen met een begeleider in Kortrijk op de koffie te gaan bij pater Jef Lannoo, jarenlang zijn vertrouwenspersoon. Dat verliep zonder problemen.

Freddy Horion

Ook Freddy Horion zit al 38 jaar in de cel. In tegenstelling tot Van Eyken heeft hij wel al verschillende aanvragen gedaan om vrij te komen. “Steek een insect in een doosje en dat probeert vrij te komen”, zegt Horion die niet herkenbaar in beeld wil worden gebracht.

Freddy Horion en zijn kompaan Roland Feneulle bellen op 23 juni 1979 aan bij autohandelaar Roland Steyaert in Sint-Amandsberg. Horion wil een auto kopen. Plotseling haalt hij een geweer boven. Hij dwingt vader Roland plaats te nemen in een auto en schiet hem koelbloedig neer. Dochter Anne-Marie (22), die even later thuiskomt met haar verloofde Marc De Croock (24), wordt verkracht en vermoord.

© rr

Ook Marc De Croock wordt doodgeschoten. Daarna volgen ook mevrouw Steyaert en de jongste dochter. De daders vluchten weg met elk amper 2.000 frank (50 euro) en wat juwelen. Een andere moord, die op een 42-jarige winkelbediende, zal Freddy Horion altijd blijven ontkennen.

Horion en Feneuille krijgen de doodstraf, omgezet in levenslang. Roland Feneuille stierf in 2013 in zijn cel. “Ja, ik heb spijt van wat er is gebeurd”, verklaarde hij ooit in een reportage van Telefacts. Horion hoopt ooit nog vrij te komen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen