Direct naar artikelinhoud
Fed Cup

Fed Cup-speelsters uitgekeken op Monami

Dominique MonamiBeeld Photo News

Dominique Monami is na amper drie wedstrijden ontslagen als kapitein van het Fed Cup-team. Ivo Van Aken zal eenmalig de ploeg leiden in het barrageduel tegen Italië, eind april.

Sinds 28 september 2016 - ze nam over van Ann Devries - stond Dominique Monami (44) aan het hoofd van het Belgische vrouwenteam. Ook al werd haar aanstelling niet door iedereen op gejuich onthaald, toch boekte de voormalige topspeelster schitterende resultaten. Met zeges in Roemenië en Rusland - de ontbolstering van Elise Mertens was daarbij frappant - loodste ze ons land voor het eerst in vijf jaar terug naar wereldgroep I.

Daarin gingen Kirsten Flipkens en co. dit jaar wel onderuit tegen Frankrijk, maar dat was vooral door toedoen van een ontketende Kristina Mladenovic en een nederlaag in het beslissende dubbelspel. Wel was toen al te zien dat er ruis zat op de relatie tussen Monami en de speelsters: tijdens de kantwissels in deze kwartfinale was er amper communicatie. De stress en de emoties hadden een impact op de hele ploeg.

"De wisselwerking tussen de speelsters en de kapitein bleek niet meer optimaal", klinkt het in de officiële berichtgeving van de federatie. Blijkbaar hebben de speelsters nu aan de alarmbel getrokken. De helft tot driekwart van de ploeg wilde niet verder met Monami.

Van Herck opvolger?

Ivo Van Aken, technisch directeur van Tennis Vlaanderen en in een vorig leven al eens kapitein, zal eenmalig inspringen voor het belangrijke duel met Italië. Dat vindt plaats op 21 en 22 april in Genua.

"Winst is noodzakelijk om ook in 2019 tot de wereldgroep (top acht, FDW) te behoren", meldt de Belgische tennisbond. "Ivo Van Aken wordt eenmalig aangesteld om de ploeg te leiden. Dat geeft de federatie de mogelijkheid om op zoek te gaan naar een nieuwe kapitein." Laurence Courtois blijft wel assistent-coach.

Eén naam komt naar voren wat de opvolging van Monami betreft en dat is die van Davis Cup-kapitein Johan Van Herck. Die gaf te kennen dat hij de vraag nog niet gekregen had, maar wel interesse heeft. Zelf moet hij wel eerst nog iets proberen te rapen in de Davis Cup-kwartfinale in Amerika, begin april. Dat is zonder David Goffin (oogonderzoek) en Steve Darcis (elleboog), terwijl door de afzeggingen van Arthur De Greef en Kimmer Coppejans voor de eerste ronde tegen Hongarije deze campagne al niet rimpelloos was begonnen.