De Belgische kogelstootster Nafy Thiam pakte vorig jaar goud op de EYOF© BELGA

Vlaanderen wil ‘Olympische Spelen voor de jeugd’ in 2029 organiseren

Minister van Sport Ben Weyts (N-VA) wil de ‘Olympische Spelen voor de jeugd’ over 5 jaar naar Vlaanderen halen. Het ‘European Youth Olympic Festival’ (EYOF) is een tweejaarlijks evenement voor jonge atleten uit 50 verschillende landen. Vlaanderen stelt zich nu kandidaat voor de editie van 2029.

md
Bron: BELGA

“We gaan onze jonge topsporters de kans geven om te schitteren voor eigen publiek”, zegt Weyts. “De echte Olympische Spelen zijn een maatje te groot voor Vlaanderen, maar dit jeugdfestival is ideaal om onze jonge toppers klaar te stomen voor grootse dingen.”

Het ‘European Youth Olympic Festival’ (EYOF) is het geesteskind van voormalig IOC-voorzitter Jacques Rogge en werd in 1991 voor het eerst georganiseerd in Brussel. Jonge topsporters tussen 14 en 18 jaar uit 10 verschillende sportdisciplines nemen het in de loop van juli 7 dagen lang tegen elkaar op. Het EYOF lokt telkens meer dan 3.600 atleten uit 50 verschillende landen.

De Vlaamse Regering heeft groen licht gegeven voor een officiële kandidatuur voor de editie van 2029, in samenwerking met het BOIC – dat in zou staan als organisatiecomité. Het dossier kan nu verder uitgewerkt worden en men kan op zoek naar de meest geschikte gaststeden. De 10 sportdisciplines voor 2029 liggen nog niet vast: 8 disciplines moeten sowieso een olympische sport zijn, maar Vlaanderen zal ook zelf 2 sportdisciplines mee kunnen kiezen.

“Deze Olympische Spelen voor de jeugd zijn een mijlpaal in de agenda van elke jonge topatleet”, zegt Weyts. “We kunnen dit evenement ook gebruiken om Vlaanderen op de kaart te zetten als topsportregio. Daar zal een investering voor nodig zijn, maar ik weet zeker dat we elke cent gaan terugverdienen. Economisch, maar ook sportief. Een internationaal topsportevenement in eigen land inspireert mensen om ook zelf in beweging te komen. Zien sporten, doet sporten”.

De Vlaamse regering heeft groen licht gegeven voor een officiële kandidatuur om de editie van 2029 te organiseren. Het BOIC wil instaan als organisatiecomité. Het initiatief moet nu verder uitgewerkt worden, waarbij men onder meer op zoek moet gaan naar de meest geschikte gaststeden. 

De 10 sportdisciplines liggen nog niet vast: 8 disciplines moeten sowieso een Olympische sport zijn, maar Vlaanderen zal ook zelf 2 disciplines mee kunnen kiezen, en zo eventueel aandacht kunnen geven aan nieuwere sporten of meer nichesporten. Alle betrokken sportfederaties kunnen meewerken aan het voortraject en kunnen daarvoor rekenen op extra steun, aldus Weyts.

“We kunnen dit evenement ook gebruiken om Vlaanderen op de kaart te zetten als topsportregio”, stelt Weyts. “Daar zal een investering voor nodig zijn, maar ik weet zeker dat we elke cent gaan terugverdienen. Economisch, maar ook sportief. Een internationaal topsportevenement in eigen land inspireert mensen om ook zelf in beweging te komen”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER