dinsdag 20 november 2018 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Shutterstock

Op voorwaarde dat ze worden vervangen door camera’s

Autospiegels niet langer verplicht

HasseltAuto’s moeten straks geen zij- of achteruit­kijkspiegels meer hebben. Dat artikel wordt uit de Wegcode geschrapt. Een tegemoetkoming aan de autoconstructeurs die de buitenspiegels willen ­vervangen door camera’s. Dat is veiliger voor de fietsers en (ietsje) beter voor het verbruik.

“Wanneer de nieuwe Wegcode straks van kracht wordt, zal een auto verplicht over zogenaamde hulpmiddelen voor indirect zicht moeten beschikken”, aldus de woordvoerder van federaal mobiliteitsminister François Bellot (MR). “Dat kunnen nog altijd de traditionele zij- en achteruitkijkspiegels zijn, maar ook camerasystemen waarmee de bestuurder vanop het dashboard het verkeer naast en ook achter de auto kan zien.”

Bellot komt zo tegemoet aan de autoconstructeurs die geloven dat de wagen van de toekomst er een zonder spiegels zal zijn. “Die uitstekende zijspiegels zijn uiteraard niet bevorderlijk voor de aerodynamica”, zegt Mark Pecquer, docent autotechnologie aan de Thomas More Hogeschool. ­“Auto’s zonder die spiegels zullen dan ook iets minder verbruiken. Maar het veiligheids­aspect vind ik nog belangrijker. Zeker in drukke steden zullen minder fietsers door de spiegel van een passerende wagen tegen de grond worden gesmakt.”

Bellot kondigt nog een opmerkelijke wijziging aan. Hij verplicht bestuurders straks om ook bij het achteruitrijden de gordel te dragen. Vandaag geldt dat niet, een overblijfsel van de tijd dat de gordels niet meebewogen. De nieuwe Wegcode – een zeer lijvig werk – treedt in principe in 2021 in werking. (wer)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws