Direct naar artikelinhoud
Tv-kijken

Rutten (Open Vld) fluit partijgenoot Gatz terug na verbod op doorspoelen tv-reclame. Maar Gatz blijft bij plan

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten.Beeld Photo News

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten heeft haar partijgenoot Sven Gatz teruggefloten. De minister van Media lanceerde eerder vandaag een voorstel om het doorspoelen van reclame te verbieden, en lijkt zich ondanks de kritiek van zijn voorzitter aan dat plan te houden. 

Gatz zal dit voorjaar nog samenzitten met de televisiesector over het probleem van uitgesteld kijken en verminderde reclame-inkomsten. Dat heeft zijn kabinet laten weten.

Het opmerkelijke voorstel van Gatz kwam er omdat tv-zenders en distributeurs naar eigen zeggen niet zelf tot een oplossing komen. "Ik begrijp dat de kijker zijn favoriete programma's liefst zonder reclame ziet, maar dat gaat gewoon niet. Zonder reclame zijn die programma's er binnen vijf jaar niet meer", had de minister laten weten. 

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten fluit haar partijgenoot nu terug. "Nee, verbieden gaan we écht niet doen", laat Rutten via Twitter weten. "Ook als je tv kijkt, mag je je goesting doen."

Twitter bericht wordt geladen...

Gatz overlegt dit voorjaar nog met sector

De minister zit dit voorjaar samen met de sector, dat heeft zijn kabinet bevestigd. "Het probleem wordt steeds nijpender. Als minister van Media vind ik het belangrijk iedereen daarvan bewust te maken", stelt Gatz. Een oplossing is belangrijk, vooral voor de financiering van programma's van eigen bodem, zegt de minister nog. 

"We hebben in Vlaanderen zoals iedereen weet hele goede programma's van eigen bodem, waar we massaal graag naar kijken. Die programma's kunnen worden gemaakt door onder meer reclame-inkomsten die zenders ontvangen. Als we allemaal reclame blijven doorspoelen, komen die middelen onder druk te staan, en zullen we met andere woorden die kwalitatieve programma's van eigen bodem niet meer kunnen maken", zegt hij. De minister benadrukt dat het belangrijk is om met "de hele sector" naar een systeem te evolueren waarbij reclame niet constant kan worden doorgespoeld. 

Ruim een kwart van het tv-kijken gebeurde vorige maand in Vlaanderen uitgesteld. De meeste tv-gebruikers spoelen daarbij de reclame door, wat de omroepen reclame-inkomsten kost. Bij Medialaan (VTM, Q2, CAZ, Vitaya) is reclame doorspoelen nu al niet mogelijk als je programma’s opvraagt.