woensdag 17 januari 2018 - Lummen
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Liesbeth Reijniers is voorzitter van de vzw Anti Broodfok Actie. “We willen zeker geen amok maken.” Dick Demey

Vzw organiseert zondag protestmars tegen uitbreiding Hezehof

Optocht tegen broodfok

Lummen

Zondag organiseert vzw Anti Broodfok Actie in Lummen een optocht tegen broodfok. De vzw kreeg hiervoor groen licht van de gemeente. De actievoerders mogen wel niet in de buurt komen van Het Hezehof, de hondenkwekerij in Schaffen die wil uitbreiden. De organisatie verwacht meer dan 150 actievoerders.

Het Hezehof in Schaffen (Diest) heeft een aanvraag ingediend bij de gemeente Lummen om in Molem uit te breiden met een kwekerij voor 150 honden. “We zien zo’n uitbreiding helemaal niet zitten”, vertelt Liesbeth Reijniers, voorzitter van de Anti Broodfok Actie. “Broodfok moet stoppen en we zijn het beu dat we constant bezwaren moeten indienen tegen nieuwe aanvragen van broodfokkers die willen uitbreiden. Puppies moeten gesocialiseerd zijn en moeten dus kennisgemaakt hebben met bijvoorbeeld kinderen, huishoudelijke toestellen, regenweer en gras. Bij broodfokkers gebeurt dat niet en dan krijg je ‘angstbijters’. We vragen ons trouwens af hoe je als broodfokker fatsoenlijk kan zorgen voor zo veel honden. Ik begrijp niet dat je met dierenleed geld wilt verdienen. We zijn niet tegen hondenfokkers, maar het moet op een fatsoenlijke manier gebeuren. Jammer genoeg vragen stamboomfokkers heel veel geld voor een hondje en wie geen 1.800 tot 2.500 euro wilt geven, wordt naar een broodfokker gedreven. Die zijn alle dagen open, alle rassen zijn er verkrijgbaar en je kan een hond dadelijk meenemen zonder er goed over na te denken. We willen de mensen sensibiliseren en hebben ministers Ben Weyts (N-VA) en Joke Schauvliege (CD&V) al meerdere keren gevraagd om die broodfok te stoppen”, aldus Reijniers.

We hebben 155 bezwaren ontvangen tegen de uitbreiding van het Hezehof Mario VRANCKEN Schepen Dierenwelzijn

Bite Back

Maandag zaten de organisatoren van de protestwandeling met de gemeente Lummen en politie rond de tafel. Liesbeth Reijniers: “We kregen groen licht, maar ook een aantal voorwaarden. Zo hebben we de voorbije weken vier keer onze route moeten aanpassen en mogen we geen actie voeren in Lummen-centrum. Wandelen mag ook niet in de omgeving van Het Hezehof, de bestaande hondenkwekerij van Rudy Guedens in Schaffen. Daar hadden we een minuut stilte willen houden, maar de stad Diest heeft ons hiervoor geen toestemming gegeven.” Er is politiebegeleiding voorzien, maar de organisatie moet zelf ook voldoende stewards inzetten. Zo’n 150 mensen hebben al laten weten dat ze zondag meewandelen, maar dat aantal zal zeker nog toenemen, verwacht Reijniers. “Via Facebook proberen we zo veel mogelijk mensen op de hoogte te brengen. Dierenrechtenorganisatie Bite Back zal ook aanwezig zijn, we hebben ook de asielen gecontacteerd en alle dierenartsen”, zegt ze. “De buurtbewoners krijgen allemaal nog een brief in de bus, zodat ze op de hoogte zijn. We willen zeker geen amok maken.” De tocht van 2 kilometer vertrekt om 13.30 uur aan het voetbalveld van SK Meldert.

Bezwaren

Volgens schepen van Dierenwelzijn Mario Vrancken werd het parcours uitgestippeld met de verschillende gemeentelijke diensten, de politie en de organisatoren. “Er zal voldoende politiebegeleiding zijn. Ik begrijp de bezorgdheden van de organisatoren. Er loopt momenteel een aanvraag van Het Hezehof om een nieuwe fokkerij te bouwen met 150 volwassen honden. Daartegen zijn 155 bezwaren ingediend en ook een petitie ondertekend door 48 personen. Tot 21 februari heeft het schepencollege tijd om een beslissing te nemen”, zegt Vrancken. Hondenkweker Rudy Guedens wou niet reageren.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws