Ook rechtenhouder ElevenDazn heeft reden tot juichen nu illegale streamingsites offline worden gehaald.© Isosport

Primeur in België: rechter haalt honderd illegale streamingsites die voetbal tonen offline

Een rechtbank in Brussel heeft bijna honderd illegale streamingsites die onder meer wedstrijden van de Jupiler Pro League uitzonden offline laten halen. Dat is een primeur in ons land.

ndl

ElevenDazn, dat de rechten bezit op de wedstrijden in de nationale voetbalcompetitie, bindt de strijd aan met illegale streamingsites. Via een Brusselse rechtbank kon de entertainmentgroep de onmiddellijke sluiting afdwingen van bijna honderd sites die illegale content uitzonden, uit buiten- en binnenland. Daarbij waren voornamelijk, maar niet uitsluitend, wedstrijden van de Jupiler Pro League.

Tegen sites die illegaal series of films aanboden woedde al langer een juridische strijd. Maar het is de eerste keer dat ook illegale aanbieders van livestreams het deksel op de neus krijgen in ons land. ElevenDazn juicht dat toe, en kondigt aan dat er nog acties zullen volgen. “Het fenomeen van contentpiraterij is een ware plaag, en een groot risico voor de entertainment-, cultuur- en sportsector. Vele banen, direct en indirect, lopen gevaar.”

Ook Lorin Parys, CEO van de Pro League, benadrukt de economische impact. “De inkomsten uit uitzendrechten zijn een van de fundamentele pijlers van het Belgische voetbal, die zowel amateur- als profclubs ondersteunen. De illegale verspreiding en uitzending van voetbal lijdt tot een jaarlijks verlies van 134 miljoen euro, waar nog een tekort van bijna 24 miljoen euro aan btw-inkomsten voor overheid en burgers bovenop komt.”

Paddenstoelen uit de grond

Contentpiraterij heeft de afgelopen jaren breed ingang gevonden. Cijfers van de Audiovisual Anti-Piracy Alliance (AAPA) tonen aan dat bijna 6 procent van de Belgen geregeld illegale content consumeert, of zo’n half miljoen landgenoten. Het Europese gemiddelde ligt op 4,5 procent. In de leeftijdsgroep van 16 tot 24 jaar loopt dat cijfer voor België zelfs op tot 20 procent.

Concreet zijn het de telecomoperatoren zoals Proximus, Telenet en Voo die nu de toegang tot de illegale sites gaan blokkeren. Dat wordt een hele klus, valt te horen bij ElevenDazn. “We weten dat die illegale sites de neiging hebben om als paddenstoelen uit de grond te schieten. Maar de ervaring uit onder meer Italië leert ons dat er toch een grote conversie is naar meer legaal kijkgedrag.”

LEES OOK. Eleven Sports stuurt elke week 50 controleurs naar amateurclubs die gratis voetbal uitzenden: “Abonnement opgezegd”

MEER OVER Jupiler Pro League

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL