zaterdag 16 december 2017 - Hasselt
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kinderen voerden vrijdag actie aan de kersttruck van Coca-Cola op Winterland, door kruiwagens vol blikjes aan de Kerstman te geven.  Boumediene Belbachir

Limburg.net voert actie voor statiegeld bij kersttruck Coca-Cola op Winterland

“Mooi product maar slecht verpakt”

HASSELT“All we want for Christmas, is statiegeld.” Afvalintercommunale Limburg.net heeft een duidelijke kerstwens voor Coca-Cola: “We willen dat de frisdrankproducent zijn verantwoordelijkheid neemt en nadenkt over statiegeld op blikjes en petflessen.” Om hun roep kracht bij te zetten, voerde Limburg.net vrijdag actie op Winterland in Hasselt, waar de iconische Coca-Colakersttruck halt hield.

Hanne DE BELIE

De kersttruck van Coca-Cola, legendarisch uit de reclame, moest vrijdagnamiddag voor extra sfeer zorgen op het Hasseltse Dusartplein. Limburg.net maakte gebruik van de belangstelling om actie te voeren voor statiegeld op drankverpakkingen. Een maatregel tegen zwerfvuil die binnen de Vlaamse regering voor discussie blijft zorgen. De actievoerders wilden naar eigen zeggen “geen party poopers” zijn, maar de frisdrankfabrikant “beleefd wakkerschudden”.

Brief

“We hebben samen met een groep kinderen zakken vol blikjes aan de Kerstman van Coca-Cola gegeven”, zegt Kris Somers, directeur van Limburg.net. “We vinden heel veel blikjes terug in straten en beken, en plastic flessen in de zeeën. Coca-Cola is een mooi product, maar wij vinden dat ze slechte verpakkingen hebben. Daarom hebben we samen met de Bond Beter Leefmilieu en de stad Hasselt een brief afgegeven voor de country manager van Coca-Cola, met de vraag om na te denken over statiegeld op blikjes en wegwerpflesjes. We zouden graag met hem in gesprek gaan.”

“Coca-Cola kan zeer zeker iets veranderen. Als fabrikant kunnen zij beslissen om in ons land statiegeld in te voeren, zoals ze ook in Engeland hebben aangekondigd en wat in Nederland, Zweden en Noorwegen al gebeurt. Waarom kan dat hier niet? 40 procent van het zwerfvuil bestaat nog steeds uit blik en plastic. Als statiegeld wordt ingevoerd, kunnen we jaarlijks 5.600 ton zwerfvuil en 25 miljoen euro besparen. Wij hébben de oplossing, waarom wordt er dan niet naar ons geluisterd?”

Buitenland

Limburg.net is lid van de Statiegeld Alliantie, die de actie vrijdag ondersteunde. “We hebben al verschillende sensibiliseringscampagnes gevoerd, maar er blijven evenveel drankverpakkingen tussen het zwerfvuil opduiken”, zegt Kris Somers. “Het lijkt zelfs toe te nemen. Uit verschillende onderzoeken blijkt nochtans dat 80 procent van de mensen geen probleem zou hebben met statiegeld. In het buitenland werkt het. De verpakkingsindustrie moet dus stoppen met tegenwerken.”

Kris Somers (Limburg.net) en schepen Joost Venken. Boumediene Belbachir

“Het debat dat afgelopen week in het Vlaams Parlement werd gevoerd, maakt mij kwaad: de topman van Fedpack (de organisatie die de belangen van de verpakkingsindustrie behartigt, nvdr.) die beweert dat al die plastic in de zee niet van hen is? Dat raakt me persoonlijk. Vorig jaar dook er een foto op van een blikje Coca-Cola in de diepzee, op de bodem van de oceaan. Het merk was duidelijk leesbaar. Het wordt tijd dat ze hun verantwoordelijkheid nemen.”

Factuur

De stad Hasselt heeft de brief aan de topman van Coca-Cola mee ondertekend. “Wij betalen de factuur: we hebben continu een ploeg op de baan om zwerfvuil op te ruimen”, zegt schepen van Leefmilieu Joost Venken (Groen). “Dat kunnen we voorkomen als we preventief omgaan met plastic en blikjes. We staan achter de invoering van statiegeld en hebben ook de intentie om als stad toe te treden tot de Statiegeld Alliantie.”

HBVL Limburg.net voert actie op kerstmarkt tegen Coca Cola BOBE.

Coca-Cola

“Open voor dialoog”

Hasselt“Coca-Cola is niet per se gekant tegen het principe van statiegeld, maar er moet wel rekening worden gehouden met de socio-economische realiteit van elk land.” Dat liet Ben Bijnens, country manager van Coca-Cola in België, vrijdag weten.

Bijnens stuurde zijn antwoord op de brief van de actievoerders vrijdag meteen naar Limburg.net, Bond Beter Leefmilieu en de Hasseltse burgemeester Nadja Vananroye (CD&V). “We geloven in de kracht van het Belgische ophaalsysteem via FostPlus. Zo wordt 90 procent van de drankenverpakkingen ingezameld via de PMD-zak en dus gerecycleerd. Die resterende 10 procent zou niet in de natuur mogen belanden. Daarom zijn wij bereid om verder constructief samen te werken met alle betrokken partijen. We staan steeds open voor dialoog. Het is door een optimale samenwerking en door de bewustwording rond het zwerfvuilprobleem te vergroten, dat we tot de beste oplossingen zullen komen. We gaan hierover graag verder in gesprek.” (hdb)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws