© Fred Debrock

Reus in roestvast staal Aperam duikt in het rood

Brussel -

Aperam heeft in het eerste kwartaal een nettoverlies van 19 miljoen euro in de boeken geschreven. Twaalf maanden eerder was er nog 132 miljoen euro winst voor de producent van roestvast staal, met grote fabrieken in Genk en Châtelet, nabij Charleroi.

De omzet van het bedrijf, dat eerder dit jaar uit de BEL20 tuimelde, daalde op jaarbasis met ongeveer 220 miljoen euro tot 1,66 miljard euro, wat wel ruim 100 miljoen euro meer is dan in het slotkwartaal van 2023. De aangepaste ebitda-winst (winst voor intresten, belastingen, aardeverminderingen en afschrijvingen) ging op jaarbasis meer dan de helft lager tot 55 miljoen euro.

Volgens CEO Timoteo Di Maulo gaat de Europese industrie door een gelijkaardige periode als in coronajaar 2020, maar duurt die dip nu wel langer. “Het eerste kwartaal was het zevende kwartaal op rij met een recessie in de inoxindustrie.”

Het Luxemburgse inoxbedrijf werd ruim tien jaar geleden afgesplitst van staalreus ArcelorMittal. Het bedrijf heeft in België een fabriek in Genk, die goed is voor bijna 1.200 banen, en in Châtelet, nabij Charleroi. Daar zijn 750 mensen aan de slag. De vier andere productiesites bevinden zich in Brazilië en Frankrijk (3). (b)

LEES OOK: Koekjesfabrikant Lotus en rederij Euronav komen in Bel20, Proximus en Aperam vliegen eruit 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer