President Biden net voordat hij zijn handtekening zet onder het hulppakket
Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved

President Biden ondertekent hulppakket voor Oekraïne en Israël, eerste lading wordt "binnen paar uur" verzonden

In de Verenigde Staten heeft president Joe Biden zijn handtekening gezet onder het militaire hulppakket voor Oekraïne, Israël en Taiwan ter waarde van 89 miljard euro. De handtekening van de president was de laatste stap die nodig was om militair materieel richting de Amerikaanse bondgenoten te zenden. De eerste leveringen worden erg snel verwacht.

Het militair materieel voor Oekraïne, Israël en Taiwan kan nu echt richting de Amerikaanse bondgenoten gezonden worden. President Biden heeft zijn handtekening gezet onder het hulppakket, en daarmee is de laatste stap gezet in het proces dat al maanden aansleept.

Want met de handtekening van Biden komt een einde aan de lange, pijnlijke strijd tussen de Democraten en de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden over de "dringende en noodzakelijke hulp" aan Oekraïne. "We zijn erin geslaagd", reageert Biden tijdens een evenement in het Witte Huis om de ondertekening aan te kondigen. "We kwamen samen en we hebben het voor elkaar gekregen. Nu moeten we snel handelen en dat doen we ook."

Volgens Biden zou de eerste lading, ter waarde van ongeveer 1 miljard euro, binnen enkele uren kunnen vertrekken.

Wat houdt het militaire hulppakket in?

Het militaire hulppakket voorziet financiële en militaire hulp aan enkele bondgenoten van de Verenigde Staten. Het pakket bevat 57 miljard euro aan militaire hulp voor Oekraïne, bijna 25 miljard euro hulp voor Israël en 7,6 miljard euro aan hulp voor bondgenoten rond de Indische Oceaan, waaronder Taiwan.

Het pakket bevat ook enkele wetgevende initiatieven, zoals enkele privacymaatregelen die verband hebben met het socialemediaplatform TikTok, het verkopen van bevroren Russische tegoeden en het afkondigen van nieuwe sancties tegen Iran, Rusland en China.

Meer dan 2 jaar na het begin van de oorlog in Oekraïne duren de gevechten nog altijd in alle hevigheid voort. De laatste maanden voert Rusland intensieve luchtaanvallen uit op steden en dorpen in Oekraïne. Ze viseren vooral de energievoorzieningen van het land. Rusland zet een breed arsenaal aan raketten en drones in. De Oekraïense president Volodimir Zelenski vraagt zijn bondgenoten al lang om extra luchtafweer en ander militair materiaal.

Zelenski keek daarvoor vooral naar de Verenigde Staten. In het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden lag al maanden een hulppakket van 57 miljard euro op tafel, maar dat voorstel raakte maar niet goedgekeurd. Een groep Republikeinen in het Huis schaarde zich achter ex-president Donald Trump. Hij wil opnieuw president worden voor de Republikeinen, maar is geen fan van meer hulp aan Oekraïne.

Maandenlang slaagde het Huis van Afgevaardigden, waar de Republikeinen in de meerderheid zijn, er niet in om de hulp voor Oekraïne te laten goedkeuren.

Pas afgelopen zaterdag stemde het Huis in met het hulppakket. Het pakket werd uitgebreid naar hulp voor Israël en Taiwan, en er kwam ook een ultimatum voor TikTok om de banden met China te verbreken. 

Daarna moest het voorstel nog naar de Senaat, waar de Democraten in de meerderheid zijn. Grote problemen werden daar niet verwacht. Het voorstel werd er deze ochtend met een grote meerderheid van 79 tegen 18 goedgekeurd. 15 Republikeinen en 3 Democraten stemden tegen. De handtekening van president Biden was de laatste stap binnen het proces.

Voor de stemming benadrukten Chuck Schumer, de leider van de Democraten in de Senaat, en Mitch McConnell, de leider van de Republikeinen in de Senaat, het belang van de hulp. Volgens Schumer is er zelden over zoiets belangrijks gestemd. McConnell had het over "een van de grotere dagen" in zijn lange geschiedenis in de Senaat.

Bekijk: "Vandaag is voor de Congresleden die voor democratie kozen, een dag van overwinning"

Videospeler inladen...

President Biden: "Resoluut voor vrijheid en tegen tirannie"

Een groot deel van het bedrag, 14 miljard euro, gaat naar wapens en munitie. De militaire steun omvat onder meer geavanceerde luchtafweer van het type Patriot, iets waar president Zelenski al lang vragende partij voor is.

Begin deze maand klonk het nog dat Oekraïne 25 Patriot-luchtafweersystemen nodig heeft, met elk 6 tot 8 lanceerinrichtingen. Daarmee kan het land volgens Zelenski zijn hele luchtruim beschermen tegen Russische raket- en drone-aanvallen.

Ongeveer 9 miljard gaat naar de wederopbouw van de energie-infrastructuur van Oekraïne. 

De wet moet nu nog ondertekend worden door president Joe Biden, maar dat is slechts een formaliteit. "Ik zal dit voorstel ondertekenen en het Amerikaanse volk toespreken zodra het morgen (woensdag, red) op mijn bureau ligt", zegt Biden in een persbericht. De VS zal "nog deze week wapens en materiaal naar Oekraïne beginnen te sturen".

Door het hulppakket goed te keuren, heeft het Congres de kracht van het Amerikaanse leiderschap in de wereld getoond, zegt Biden. "Senatoren van beide partijen hebben op dit kritieke punt gehoor gegeven aan de oproep van de geschiedenis." En: "We staan resoluut voor democratie en vrijheid en tegen tirannie en onderdrukking." Hij heeft het dan niet alleen over de oorlog in Oekraïne, maar ook over het conflict in het Midden-Oosten.

"Deze belangrijke wet zal onze natie en onze wereld veiliger maken, aangezien we onze vrienden ondersteunen die zich tegen terroristen als (de Palestijnse beweging) Hamas en tirannen zoals (de Russische president) Poetin verdedigen."

President Zelenski: "Essentieel om sneller vrede te herstellen"

President Zelenski bedankt de Democraten en Republikeinen in de Senaat voor de "vitale hulp" voor Oekraïne. "Deze stemming versterkt de rol van de VS als een baken van democratie en de leider van de vrije wereld", schrijft hij op sociale media.

Hij bedankt ook Biden voor zijn steun en hoopt dat de wet snel ondertekend zal worden. "En dat het volgende militaire hulppakket zal overeenkomen met de vastberadendheid die ik altijd heb gezien in onze onderhandelingen", schreef hij ook op de sociale media.

Hij voegde er nog aan toe dat "de langeafstandscapaciteiten, de artillerie en de luchtafweer van Oekraïne essentiele tools zijn om sneller een rechtvaardige vrede te herstellen."

Meest gelezen