Basketbal BNXT League - Elite Gold: Filou Oostende

Filou Oostende kan in titelrace rekenen op topfitte Matthias Tass: “Ik ben weer helemaal op mijn gewenste niveau”

Matthias Tass onderging eind vorig seizoen een operatie aan de rug.© Rudy Declerck

Oostende -

Matthias Tass (25, 2m09) baskette vorig seizoen bij clubs in Italië, Polen en Spanje. Een operatie aan de rug vormde het vervelende einde van een moeilijke jaargang. Dit seizoen kreeg de Estse international, gevormd bij Saint-Mary’s Gaels in de eerste divisie van de Amerikaanse NCAA, alle kansen om bij Filou Oostende weer naar zijn beste niveau te groeien.

Peter Rossel

“Veel positieve en enkele negatieve punten kleurden ons seizoen al”, vertelt Matthias Tass. “Uiteraard wilden we allemaal langer basketten in de Champions League, maar al in de play-ins werden we uitgeschakeld door Hapoel Holon. Helaas maakten we tegen Limburg United ook een vroege exit in de kwartfinales van de Beker van België mee. Iedereen verwachtte dat we opnieuw voor de cup zouden strijden, maar dat lukte niet. Voor mij persoonlijk bestond de eerste seizoenshelft vooral uit een terugkeer na de operatie aan mijn rug op het eind van vorig seizoen. Het duurde toch enkele maanden vooraleer ik voldoende hersteld was om opnieuw op een basketterrein te oefenen. Daarna moest ik weer wennen aan alle basketstof. Anderhalve week ’s zomers met de nationale ploeg van Estland trainen was uiteraard niet voldoende om speelklaar en fit te beginnen aan een nieuwe competitie met een voor mij nieuwe ploeg.”

© do

“Ik ben heel gelukkig met mijn contract bij Oostende, dat toch een trouwe deelnemer aan de Champions League is”, vervolgt Tass. “Ook was ik heel verrast over het heel hoge niveau van de BNXT League. Enkele keren had ik al met Estland gebasket tegen de nationale ploeg van België. Pierre-Antoine Gillet was één van de jongens waarvoor we het meest bevreesd waren. Het was fun om dan in Oostende een vertrouwd gezicht tegen het lijf te lopen. Al denk ik niet dat hij mij zo goed herinnerde, want in Estland had ik een paar EuroLeague-spelers voor mij op mijn positie. Zo moest ik me meestal met een tiental wedstrijdminuten tevredenstellen. Natuurlijk kende ik ook al Sam Van Rossom, toch een EuroLeague-legende.”

“We dwingen mekaar steeds tot het uiterste, ook op training. Tijdens de week moeten we ons voor 100% inzetten om klaar te zijn voor het weekend”

Matthias Tass

De voorbereiding op de competitie verliep in Oostende niet perfect. “Bij aanvang van het seizoen werden we echt geteisterd door blessures. Haris Bratanovic onderging een operatie aan de knie en Servaas Buysschaert was een paar maanden out door een voetblessure. Gelukkig heeft Ilimane Diop ons een hele periode geholpen”, zegt Tass, die zelf stap voor stap zijn spelpeil opkrikte. “Sinds iets meer dan een maand ben ik helemaal op mijn gewenste niveau. Ik voel me sterk en comfortabel om hard voor het team te werken.”

Zegereeks

Filou Oostende heeft intussen een zegereeks van negentien matchen op rij. “Vanzelfsprekend is dat niet, want mentaal moet je elke wedstrijd heel sterk benaderen”, zegt Tass. “Je mag geen enkele tegenstander anders bekijken dan een vorige opponent. Je moet het terrein opstappen alsof de zegereeks nog op nul staat. Je behaalt zo’n lange zegereeks ook enkel door hard te trainen en op elke positie een maximale inzet te brengen. We dwingen mekaar steeds tot het uiterste. Elke training is heel competitief. Elke atleet weet dat er een kans op een mindere match is wanneer je je tijdens de week slechts voor 50% inspant. Tijdens de week moeten we ons voor 100% inzetten om klaar te zijn voor het weekend. Onze coach Dario Gjergja wijst ons daar voortdurend op, maar hij steunt ons ook in alles. Dat hij zijn job heel goed doet, zie je ook wel aan het palmares van twaalf landstitels op een rij.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus