© JAA

Drie vrouwen in nieuwe Schotense schepencollege

Burgemeester Maarten de Veuster (N-VA) stelde deze namiddag zijn nieuwe ploeg voor waarmee hij Schoten de komende zes jaar zal besturen. Partijgenoten Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts en de enige Open Vld’er Paul Valkeniers blijven. Nieuw zijn Charlotte Klima, Paul De Swaef, Walter Brat en Véronique d’Exelle.

jaa

Zoals bekend sloot N-VA een bestuursakkoord met Open Vld. Het levert de grote winnaar van de voorbije verkiezingen nu zes schepenmandaten op, drie meer dan in het huidige college, waarin CD&V nogal wat bevoegdheden heeft.

Maarten De Veuster blijft zelf verantwoordelijk voor algemeen beleid en coördinatie, politie, brandweer, integrale veiligheid, plechtigheden, begraafplaats en rechtszaken. Iefke Hendrickx, die tweede op de lijst stond en toch ook 1037 voorkeurstemmen haalde, blijft schepen voor communicatie en onthaal, samenleven, toegankelijkheid en gelijke kansen. Ze krijgt er jeugd en gezin, onderwijs, senioren, kinderopvang, zorg en welzijn bij. Een zware portefeuille.

Wouter Rombouts behoudt openbare werken en krijgt er mobiliteit, dienst der werken en inspraak bij. Nieuwkomer Charlotte Klima wordt meteen bevoegd voor burgerzaken, cultuur, erfgoed, toerisme en evenementen en kerkfabrieken. Ook Paul De Swaef wordt na zijn eerste deelname aan de verkiezingen meteen schepen. De logistiek manager kan de time-out in z’n professionele carrière opvullen met gemeentelijke dossiers rond ruimtelijke ordening, patrimonium, huisvesting en sport.

© jaa

Walter Brat werkte zich tijdens de lopende bestuursperiode in de belangstelling als gemeenteraadslid en wordt daar nu voor beloond met een portefeuille waarin leefmilieu, afvalbeleid, groenvoorzieningen en duurzaamheid zitten. Véronique d’Exelle is weer zo’n opvallende nieuwkomer. Zij krijgt de sociale thema’s toebedeeld: sociale zaken, woonzorggroep Voorkempen, lokale economie, tewerkstelling en ontwikkelingssamenwerking. Nu het OCMW ophoudt te bestaan als aparte instelling, wordt d’Exelle voorzitter van het bijzonder comité sociale raad.

Slechts één lid van de huidige ploeg zet een stap terug, maar die doet dat naar eigen zeggen bewust en om persoonlijke redenen. Lieven De Smet, nu nog verantwoordelijk voor cultuurbeleid, zal in de nieuwe gemeenteraad geen schepen meer zijn, maar hij mag als voorzitter straks wel de debatten leiden tijdens de maandelijkse vergaderingen. In die gemeenteraad zal de nieuw-verkozen Sandra Lauryssen de sterk uitgebreide N-VA-fractie leiden.

Het nieuwe schepencollege zal met Paul Valkeniers (Open Vld) dus toch ook nog één niet N-VA’er tellen. De afgevaardigd bestuurder van CEPA behoudt zijn huidige bevoegdheden financiën, personeel, informatica en dierenwelzijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER