Luister naar

Indiase regering zet celstraf op ‘instantscheiding’

Nieuws
Moslimmannen in India die via een ‘drievoudige talaq’ van hun vrouw scheiden, kunnen tot drie jaar gevangenisstraf worden veroordeeld en bovendien een boete krijgen. Dat heeft de Indiase regering bij decreet bepaald.
Tilly Dodds
vrijdag 21 september 2018 om 03:00

New Delhi

De drievoudige talaq is een islamitisch gebruik, dat echter slechts ­binnen een bepaalde stroming van de islam wordt toegepast. In gemeenschappen van die stroming kunnen mannen eenvoudig en snel een einde maken aan hun huwelijk door driemaal in korte tijd tegen hun vrouw ‘talaq’ (ik scheid van je) te zeggen. Een reden hoeven ze daarbij niet te geven en het is zelfs niet nodig dat de woorden worden uitgesproken in het bijzijn van de vrouw. De boodschap kan ook worden overgebracht via een brief, via e-mail, of zelfs via WhatsApp. Er is voor vrouwen geen mogelijkheid om in beroep te gaan tegen deze instantscheiding en vrouwen kunnen geen gebruik maken van de drievoudige talaq om van hun man te scheiden.

Overigens wordt in de Koran nergens gesproken over de drievoudige talaq. De regering van India oordeelde het decreet hoognodig, omdat de praktijk nog steeds voorkomt, hoewel die al vorig jaar augustus door het hooggerechtshof als ‘ongrondwettig’ werd verboden. President Ram Nath Kovind heeft het decreet ondertekend.

Sinds de uitspraak van het hooggerechtshof zijn vanuit het hele land nog meer dan tweehonderd gevallen van drievoudige talaq gerapporteerd, zei minister van Justitie Ravi Shankar Prasad woensdag.

Wetgeving die de huwelijksrechten van islamitische vrouwen beschermt, werd afgelopen december door het Indiase Lagerhuis goedgekeurd, maar is nog niet door Hogerhuis gekomen, ook al een reden voor de regering om nu met een decreet te komen.

vergoeding

Onder het decreet kan de politie een man arresteren en vastzetten wanneer zijn vrouw of een van haar bloedverwanten een klacht indient over drievoudige talaq. Een magistraat kan alleen borgstelling toestaan, nadat hij de vrouw heeft gehoord. De kinderen uit het huwelijk worden aan de vrouw toegewezen en de moeder heeft recht op een vergoeding voor het levensonderhoud van haar en haar minderjarige kinderen. Hoe hoog die vergoeding is, kan een magistraat bepalen.

vrouwenrechten

Veel activisten voor vrouwenrechten beschouwen de drievoudige talaq als een schending van deze rechten en de strafbaarstelling ervan als een goede zaak. Maar volgens vrouwenrechtenadvocaat Flavia Agnes maakt het voor de vrouw geen verschil of ze via een instantscheiding gedumpt wordt, of gewoon verlaten. ‘Zo veel mannen, hindoes en moslims, verlaten hun vrouwen. Ook dát zou strafbaar gesteld moeten worden. Waarom doen jullie daar niets aan? Deze stap is alleen bedoeld om moslimmannen te treffen’, zo verklaarde zij tegen al-Jazeera.

Hoewel de meerderheid van Indiërs hindoe is, is India officieel een seculiere staat. De grondwet staat toe dat religieuze gemeenschappen hun zaken rond huwelijk, echtscheiding en bezit regelen volgens hun eigen religieuze wetten. Maar de nationalistische hindoepartij BJP van premier Narendra Modi streeft naar een Burgerlijk Wetboek waarin deze zaken uniform worden geregeld. Minderheidsgroepen vrezen dat door zo’n wetboek hun religieuze identiteit onder druk zal komen te staan. Zij wijzen er verder op dat het in strijd zal zijn met de grondwet.

De verhouding tussen hindoes en moslims in India is gespannen. De spanningen zijn nog toegenomen sinds de BJP in 2014 een absolute meerderheid kreeg in het parlement.

In verscheidene overwegend islamitische landen is de drievoudige talaq al geruime tijd verboden. Turkije deed dat in 1926, Egpypte in 1929, Tunesië in 1955, Pakistan in 1961, Bangladesh in 1971 en Sri Lanka in 2006. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Khadija woont tijdelijk in een zelfgemaakte krotwoning van vrienden.

Bij de aardbeienpluk in Spanje worden Marokkaanse vrouwen uitgebuit. 'Ik voelde me een beest'

In Nederland liggen in de winkel volop aardbeien uit Spanje. Het rode goud worden de aardbeien in de Spaanse provincie Huelva genoemd, want ze tilden de regio uit de armoede.

Israëlische militairen bij een confrontatie in Huwara, nadat Joodse kolonisten daar een 19-jarige jongen hadden gedood

Naast de miljardensteun zijn er ook Amerikaanse sancties tegen Israël

President Biden heeft het hulppakket van 26 miljard dollar voor Israël getekend. Maar tegelijk liggen nieuwe sancties op tafel, nu voor het eerst tegen een Israëlische legereenheid

Zolang Gaza een oorlogsgebied is, kan er geen volwaardige waarheidsvinding  plaatsvinden.

Heftige emoties bij het vinden massagraven in Gaza. Komt de waarheid ooit boven tafel?

Massa-executies door het Israëlische leger zijn vooralsnog niet bewezen. Maar de honderden lichamen in witte lijkenzakken zijn al een tragedie op zich.

Atacms-raketten worden op een lanceerinstallatie geladen in Queensland, Australië.

Wapenluchtbrug VS-Oekraïne begonnen, Kyiv kreeg in diepste geheim al raket met groot bereik

De VS is begonnen met het leveren van voor omgerekend bijna een miljard euro aan wapens aan Oekraïne. Een van de nieuwe hightechwapens in die zendingen is een variant van de Atacms-raket die Kyiv in staat stelt ver achter de Russische linies toe te slaan.

De Russische president Vladimir Poetin bij een online-bijeenkomst met de leden van zijn veiligheidsraad op 19 april.

Voor Rusland is de strijd tegen Europa al begonnen - op deze manieren probeert Moskou de EU te ondermijnen

Europa verandert steeds meer in een strijdtoneel, zeggen de inlichtingendiensten AIVD en MIVD. Rusland probeert actief westerse democratieën te verzwakken. Dat gaat van politieke beïnvloeding tot spionage en digitale sabotage.

In Nijmegen is de Vrede van Nijmegen Penning 2024 toegekend aan Eliot Higgins.

Bellingcat-oprichter Eliot Higgins wil niet dat zijn puberdochter foto's online zet: 'De risico's zijn reëel'

De Britse journalist Eliot Higgins is in Nederland om de Vrede van Nijmegen Penning in ontvangst te nemen voor zijn ‘vernieuwende bijdrage aan vrede en mensenrechten’.