Direct naar artikelinhoud
Jongeren

Jongeren blijven steeds langer thuis plakken: "Ik zie geen reden om alleen te gaan wonen"

Koen Van de Moortel (26) woont nog thuis, samen met zijn vader. .Beeld Tine Schoemaker

Jongeren blijven steeds langer thuis plakken, zo blijkt. In België blijven zelfs vier op de tien mannen tussen 25 en 29 bij hun ouders wonen. Dat tonen recente cijfers van Eurostat. 

Als jongeren bij hun ouders blijven wonen, dan moeten ze het daar wel goed hebben. De was niet zelf moeten doen, kan een argument zijn om het nest niet te verlaten. Nieuwe cijfers van het Europees statistisch bureau Eurostat geven aan dat in ons land meer dan 39 procent van de mannen tussen de 25 en 29 jaar oud nog steeds in het ouderlijk huis wonen. 

Nog uit cijfers van Eurostat blijkt dat het aantal thuiswonende mannen en vrouwen van deze leeftijdsgroep de laatste jaren steeds is gestegen. In 2017 verkoos meer dan 30 procent de warmte van het ouderlijk huis, terwijl dat in 2008 maar zo'n 20 procent was. 

In 2017 verkoos meer dan 30 procent de warmte van het ouderlijk huis, terwijl dat in 2008 maar zo'n 20 procent was

Prijzen stijgen

Socioloog Bram Spruyt (VUB) ziet vele redenen waarom twintigers steeds langer hun kamer in hotel mama behouden. "Jongeren studeren vandaag langer", zegt hij. "Alleen gaan wonen doe je pas als je werk en een inkomen hebt. Ook de kostprijs van het wonen stijgt voortdurend: de huur- en vastgoedprijzen gaan omhoog. Dat maakt het voor jongeren moeilijker om de stap te zetten." 

Al behoren Belgische twintigers nog tot de middenmoot, in vergelijking met andere Europese landen. Vooral in Zuid- en Oost-Europese landen blijven jongeren nog langer thuis wonen. In Kroatië verlaat een man het ouderlijk wanneer hij gemiddeld 33,6 jaar is. In Zweden, het andere uiterste, ligt de gemiddelde leeftijd rond de twintig. 

Kotstudenten

Een kleine kanttekening: In België zit een groot aantal jongeren en studenten op kot. Ook zij verblijven officieel nog bij hun ouders. "In Scandinavische landen kan dat niet", zegt Spruyt. "Dat kan dus een vertekend beeld geven." 

Ook opvallend: in nagenoeg elk land slaan vrouwen sneller de vleugels uit dan mannen. In ons land bedraagt het verschil tussen de geslachten zelfs meer dan 10 procent. "Vrouwen hebben vaak al op een jongere leeftijd dan mannen een vaste relatie", zegt psycholoog Evie Kins, die een doctoraat schreef over het onderwerk en meerdere redenen ziet waarom vrouwen sneller aanstalten maken om het ouderlijk huis te verlaten. "Ze settelen zich ook vaker met een iets oudere partner. En, zo blijkt uit interviews, ouders verwachten nog eerder van een dochter dat ze in het huishouden een handje helpt, dan van een zoon."

Koen Van de Moortel (26) - 'Fijn om bij mijn vader te wonen'

"Ik zie gewoon geen reden om alleen te gaan wonen", zegt Koen Van de Moortel, een 26-jarige contact agent uit Dendermonde. "De ligging hier thuis is heel goed: ik kan makkelijk met de trein naar mijn werk in Gent, en de meeste mensen die ik ken wonen in Gent of in Dendermonde." Wie thuis woont kan makkelijk geld opzijzetten, zo vindt ook Van de Moortel. "Veel uitgaven heb ik nu niet", zegt hij. "Ik leg wat bij voor de huishoudelijke kosten, maar voorts geef ik weinig uit, tenzij ik iets ga eten of drinken met vrienden. Ik heb er al over nagedacht om samen te gaan wonen met een vriend, maar eigenlijk voel ik geen noodzaak om een eigen stek te hebben. Als ik een vaste relatie zou hebben, dan zou het anders zijn. Ik vind het simpelweg ook heel fijn om met mijn vader samen te wonen." 

Pieter-Jan Van Der Burgt (28) - 'In november ben ik weg'

"In november ben ik weg", lacht Pieter-Jan Van Der Burgt (28), die na vijf jaar op kot in Gent een tijdje is teruggekeerd naar zijn ouderlijk huis. "Die jaren op kot zijn heel mooi geweest", vertelt hij. "Maar uit praktische en financiële overwegingen ben ik weer bij mijn ouders gaan wonen. Onlangs ben ik gestart met een nieuwe job. Het leek mij handig om nog even wat te sparen, om nadien alleen te gaan wonen."

Terug intrekken bij je ouders is in eerste instantie wennen, zegt Van Der Burgt, omdat je na de vrijheid van het studentenleven weer heel erg rekening moet houden met andere mensen. "Je moet inderdaad, en dat is nooit slecht bedoeld, de hele tijd verantwoording afleggen voor wat je doet, terwijl je anders meer je zin kan doen. Er zijn ook voordelen: gisteren stond er een lekkere steak op mij te wachten toen ik thuiskwam. Al kijk ik toch heel erg uit naar mijn eigen nestje. Begrijp me niet verkeerd: ik zie mijn ouders heel graag, maar hoe sneller ik weg kan, hoe liever. Ik ben nu 28, ik wil echt graag op mijn eigen benen staan."

Pieterjan Van Der Burcht trok, na vijf jaar kotleven, weer in bij zijn ouders. "Ik zie hen heel graag, maar hoe sneller ik weg kan, hoe liever."Beeld Wouter Van Vooren