vrijdag 18 januari 2019 - Volleybal
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Anna Valkenborg: “Dit is mijn beste seizoen tot dusver.” Karel Hemerijckx

Volleybal

‘Yellow Tiger’ Anna Valkenborg wil met Tongeren naar play-offs

“Ik heb aan maturiteit gewonnen”

Met zes gegadigden voor vier play-off-plaatsen is de spanning in de hoogste damesliga te snijden. Tongeren ligt met een voorlopige derde plaats op koers, maar Datovoc heeft nog een loodzwaar programma. Morgen trekt het naar concurrent Antwerpen, dat drie punten minder telt. “We staan voor een cruciaal drieluik”, beseft kersvers international Anna Valkenborg.

De 21-jarige Baalse met Lanakense roots is een bezige bij. Ze combineert haar studies rechten aan de UHasselt met volleybal op ’s lands hoogste niveau. 

“Zeker niet evident”, vertelt ze. “Want we trainen in Tongeren vier keer per week. Ik pendel quasi elke dag tussen Baal, Hasselt en Tongeren. Ik zit intussen in mijn derde bachelor rechten. Mijn studies zijn ook het belangrijkst voor me. Een mindset die ik van mijn ouders heb meegekregen.”

Onlangs werd haar agenda nog wat meer volgepropt. Valkenborg werd opgeroepen voor de Yellow Tigers

Twee caps

“Een hele eer natuurlijk”, gaat Anna verder. “Vorige zomer maakte ik al een week deel uit van de brede kern voor de Nations League. Toen Lisa Neyt forfait gaf voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Israël (6 januari) en Ijsland (9 januari), kwam Gert Vande Broek bij mij aankloppen. Ik heb in mijn eerste twee caps al heel wat speelgelegenheid gekregen. Heel fijn natuurlijk. Zolang ik het kan blijven combineren met mijn studies, wil ik graag voor mijn vaderland spelen.”

Haar selectie voor de nationale ploeg heeft Valkenborg, een product van de Volleybalschool in Vilvoorde, te danken aan haar sterke prestaties bij Tongeren. Daar is ze aan haar derde seizoen bezig. 

“Mijn beste tot dusver”, vertelt Anna. “Vooral receptioneel ben ik sterker geworden. Ik heb ook aan maturiteit en vertrouwen gewonnen. In de groep durf ik steeds meer uitkomen voor mijn mening. Dit seizoen wil ik met Tongeren absoluut een plaats in de play-offs afdwingen. We staan nu voor een cruciaal drieluik, te beginnen met Antwerpen. Die versloegen we in de heenronde opvallend vlot, maar in Antwerpen hebben we de laatste seizoenen nooit kunnen overtuigen. Daarna mogen we geen punten laten liggen tegen Michelbeke en As.”

Afgelopen weekend viel Jolien Wittock bij Tongeren geblesseerd uit in de wedstrijd tegen Charleroi. Achter haar inzetbaarheid tegen Antwerpen staat nog een vraagteken. Met Lindsay Schrijvers, die goed inviel, beschikt Irina Jeleznova over een waardig alternatief.

Zaterdag 20.30u: Antwerpen-Datovoc Tongeren (Liga A dames)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws