Dat het decreet geen groen licht krijgt is een streep door de rekening van Crevits.
James Arthur Photography

Geen stemming over decreet over verbod op winst op zorg, volgens oppositie "juridisch broddelwerk"

Het Vlaams Parlement zal niet stemmen over het decreet van minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) over een verbod op winst op zorg. Het decreet moet bepaalde wantoestanden in de private woonzorgcentra aanpakken. Vlaams Parlementslid Hannes Anaf (Vooruit) vroeg een advies van de Raad van State op zijn amendement en kreeg daarvoor de steun van meer dan een derde van de parlementsleden. Daardoor wordt de bespreking opgeschort en kan er niet gestemd worden.

Dat het decreet vandaag geen groen licht krijgt van het parlement is een streep door de rekening van minister Crevits. Zij wilde met het decreet bepaalde wantoestanden in de private woonzorgcentra aanpakken, met name het doorsluizen van winsten naar het buitenland door grote internationale zorggroepen die woonzorgcentra uitbaten.

De voorbije weken en maanden was gebleken dat het moeilijk was om 'winst op zorg' precies af te lijnen, en het decreet botste op enkele kritische adviezen. De voltallige oppositie (PVDA, Groen, Vooruit en Vlaams Belang) bestempelde het decreet als "een lege doos".

Minister Crevits heeft meer dan een jaar tijd gehad om met een goed voorstel te komen
Hannes Anaf (Vooruit), Vlaams Parlementslid

Groen en Vooruit dienden ook amendementen in om het "juridisch broddelwerk" bij te sturen. Vlaams Parlementslid Hannes Anaf (Vooruit) vroeg een advies van de Raad van State op zijn amendement en kreeg daarvoor de steun van meer dan een derde van de parlementsleden.

"Minister Crevits heeft meer dan een jaar tijd gehad om met een goed voorstel te komen, maar het enige dat erin staat is dat men zichzelf de macht geeft te bepalen wat 'winst' en 'zorg' is, zodat er ooit heel misschien iets van een winsttransferverbod kan komen", aldus Anaf.

Minister van Welzijn Hilde Crevits had aan de Raad voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin (WVG) een advies gevraagd om het verbod te verduidelijken, maar dat leverde niet de verhoopte duidelijkheid op. Volgens Vlaams Parlementslid Katrien Schryvers (CD&V) zit die duidelijkheid ook niet in de amendementen van de oppositie.

"Hun verantwoordelijkheid"

Nu er een advies van de Raad van State is gevraagd, kan het decreet in ieder geval vandaag - (in principe) de laatste plenaire vergadering van het Vlaams Parlement - niet meer gestemd worden.

"Ik stel vast dat Vooruit het verbod op winst op zorg tegenhoudt. Dat is hun verantwoordelijkheid", reageert minister Crevits. "Het was voor mij principieel zeer belangrijk om die stap te zetten, in het belang van de bewoners van onze woonzorgcentra en om wantoestanden aan te pakken."

Meest gelezen