Slachtoffers vreesden voor hun leven toen man op hun auto inreed: "Hoe kan het dat hij alweer vrij is?"

© mrr

In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft een man om nog onduidelijke reden verschillende voertuigen aangereden in Harelbeke, Ingelmunster en Izegem. Daarbij raakten twee personen gewond. De man werd zondag vrijgelaten, maar wordt wel vervolgd voor poging doodslag. De slachtoffer zijn doodsbang.

Matthias Robbe, Karen Verhulst en Bert Feys

Het brokkenparcours van de man begon in Hulste, waar Saskia Desmet (45) uit Gullegem en Khalid Darai (38) net naar hun auto gestapt waren na een avondje stappen. Khalid was naar zijn eigen auto aan de overkant gegaan om wat spullen uit te halen. Hij zou meerijden met Saskia. Terwijl hij dat deed reed een bestelwagen in op zijn auto. Tot twee keer toe werd de wagen geramd en de man in de bestelwagen probeerde Khalid ook aan te rijden, waarop die in de gracht dook. Saskia zag alles gebeuren vanuit haar auto aan de overkant van de Brugsesteenweg.

Saskia en Khalid zijn daarna weggevlucht. “We hebben de nummerplaat opgeschreven en zijn weggereden.” Doordat haar ramen nog deels bevroren waren, merkte Saskia niet dat ze achtervolgd werden. Ter hoogte van café Bel Epok, in de Kortrijkstraat in Ingelmunster kwam de bestelwagen naast haar rijden en probeerde haar van de weg te duwen. De Mercedes van Saskia liep zware schade op, maar de vrouw kon verder rijden. “Ondertussen hield ik de politie telefonisch op de hoogte. Op hun aanraden heb ik me verstopt op de parking van de Ford garage in Izegem. Daar is de politie me komen oppikken. Die bestelwagen is doorgereden.

Zware hersenschudding

Van Ingelmunster is de man met de bestelwagen doorgereden naar de Baronstraat in Izegem, waar hij de Volkswagen Golf van de 21-jarige Arne Azou ramde. Die was net thuis afgezet door Louis Dierickx Visschers na een nachtje stappen in Brugge. “We waren nog maar net geparkeerd op de oprit, toen een grijze bestelwagen nogal wild voorbijreed. Die ging plots in de remmen en keerde om. Voor we wisten wat er gebeurde reed hij op onze auto in. Mijn vier vrienden zaten er nog in”, vertelt Arne onder de indruk. Een bewakingscamera op de oprit registreerde de feiten.

Het motief van de man is voor Arne en zijn vrienden een raadsel. “Toen we uitstapten, reed hij weg. Ik kon nog net zijn nummerplaat zien. Ulrike Corselis, de vriendin van Louis die vooraan in de wagen zat, werd geraakt aan het hoofd. Terwijl we de hulpdiensten verwittigden, kwam de bestelwagen opnieuw de straat ingereden. We zijn toen naar hem toe gelopen, maar hij reed zelfs het voetpad op en probeerde ons te raken. We dachten echt dat hij ons zou doodrijden.”

Louis (21) liep razend op de grijze Ford Transit af. “Hij stond ons honderd meter verderop op te wachten en probeerde ons omver te maaien toen we naderden. Hij stak zijn middelvinger op en leek tegen zichzelf te brabbelen. De man leek onder invloed van alcohol of drugs.”

Ulrike (21), de vriendin van Louis, werd met een zware hersenschudding naar het ziekenhuis gebracht. Ze mocht pas in de loop van zondagnamiddag terug naar huis. “Ik heb nog steeds veel hoofdpijn en kan me maar weinig van het voorval herinneren”, zegt ze.

Vrijgelaten

Enkele minuten na de feiten kwam de politie ter plaatse en kon de bestuurder van de bestelwagen wat verderop ter hoogte van Het Bierkasteel ingerekend worden. Het parket van West-Vlaanderen bevestigt dat er in de nacht van vrijdag op zaterdag een aantal aanrijdingen zijn geweest in Harelbeke, Izegem en Ingelmunster. Daar zouden naar verluidt in totaal drie voertuigen bij betrokken zijn.

De automobilist werd zondag door de onderzoeksrechter in Kortrijk weer vrijgelaten. De man is in verdenking gesteld van poging doodslag, opzettelijke beschadiging en belaging. Wat zijn motief was en of hij onder invloed was, is voorlopig nog onduidelijk.

“Niet te geloven! Hoe kan iemand die enkele mensen bewust heeft proberen aan te rijden, nu weer op vrije voeten zijn”, reageren Louis en Ulrike. “Dit maakt ons kwaad, wie weet stapt hij vanavond opnieuw in een voertuig en doet hij zijn kunstje nog eens over. Ik hoop voor hem dat ik hem nooit meer tegenkom.”

Ook Saskia was zondag nog zeer onder de indruk en kan niet begrijpen dat die man weer vrijgelaten werd. “Ik kon dood geweest zijn en die man mag zomaar terug vrij rondlopen. Als ik hem zie op zijn proces, spuw ik in zijn gezicht. Ik ben razend, maar ook bang”, geeft ze in tranen toe.