© YouTube - Recupel

Rappende koelkast zet consument aan om oud toestel correct te laten recycleren

Eén fout gerecycleerde koelkast heeft een even hoge impact op het broeikaseffect dan een autorit van 7.500 kilometer. Dat komt doordat bij een foute ontmanteling gassen ontsnappen die schadelijk zijn voor onze planeet, zegt Recupel, dat verantwoordelijk is voor de inzameling en verwerking van afgedankt elektro en lampen in België. Een nieuwe campagne - met in de hoofdrol Freazy-E, de rappende koelkast - moet consumenten bewust maken van de problematiek.

blg

Recupel schat dat jaarlijks zo’n 200.000 koelkasten en diepvriezers niet bij een erkende verwerker terechtkomen, en dat is een probleem. “De schadelijke koelvloeistoffen en blaasgassen moeten manueel worden verwijderd voordat de rest van de koelkast wordt gerecycleerd. Enkel erkende verwerkers beschikken over de juiste installaties én vergunningen om dit te doen”, zegt CEO Eric Dewaet van Recupel.

Indien zo’n koelkast niet tot bij een erkende verwerker geraakt, bestaat het risico dat die gassen ontsnappen in de atmosfeer, maar ook dat de grondstoffen niet maximaal worden gerecupereerd. “Een dubbel verlies voor het milieu”, benadrukt Recupel.

De vzw berekende in samenwerking met de Universiteit van Antwerpen dat de CO2-uitstoot van 200.000 fout verwerkte koelkasten of diepvriezers gelijk staat aan de CO2-uitstoot van meer dan 40.000 gezinnen die hun woning een jaar lang op aardgas verwarmen, of bijna 300.000 gezinnen die gedurende een jaar van warm water worden voorzien.

Met de campagne wil Recupel consumenten daarom aanzetten om hun oude koelkast naar het juiste inzamelkanaal te brengen, zijnde de Kringwinkel (indien het toestel nog werkt), het recyclagepark of de distributiesector, zodat het op een correcte manier gerecycleerd kan worden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER