© Theo Derkinderen

Nog maar eens zwaar ongeval op zwart kruispunt ‘aan Pauwels’: “Mogelijk is een van de voertuigen door rode licht ­gereden”

Het kruispunt van de R6 met de ­Antwerpsesteenweg in Mechelen heeft ­dinsdagochtend zijn naam als zwart ­kruispunt nog maar eens alle eer aangedaan. Bij een klap tussen een truck en een personenwagen vielen twee gewonden. Er was lange tijd verkeershinder.

Theo Derkinderen

Het ongeval gebeurde vlak voor de start van de ochtendspits. Een man die net zijn nachtdienst had afgerond en huiswaarts reed, kwam op het kruispunt aan CG Power Systems – in de volksmond vooral gekend als ‘het kruispunt aan Pauwels’ – in botsing met een vrachtwagen. De klap was zeer zwaar. De vrachtwagen kwam ­tegen een paal met verkeers­lichten terecht, waardoor de verkeerslichten op het kruispunt ook uitvielen.

De bestuurder van de personenwagen, een man uit Mechelen, zat gekneld en moest door de brandweer worden bevrijd. “We hebben de deur en deurstijl van de auto verwijderd en konden het slachtoffer op die manier makkelijk bevrijden”, licht brandweer­officier Karel Van Heetvelde toe.

© Theo Derkinderen

Zowel de bestuurder van de ­personenwagen als de trucker werden naar het ziekenhuis overgebracht. “We onderzoeken nu hoe het ongeval precies is kunnen gebeuren. Mogelijk is een van de voertuigen door het rode licht ­gereden”, licht politiewoord­voerder Dirk Van de Sande toe.

De twee rijstroken richting Sint-Katelijne-Waver waren door de klap versperd. “Omstreeks 8u, twee uur na het ongeval, was de rijbaan vrij en gereinigd en kon het verkeer normaliseren. Wie richting Mechelen-Noord moest, werd aangeraden om via de afrit Rumst op de E19 te rijden.”

Omdat ook de verkeerslichten buiten werking waren door het ongeval, hield de politie lange tijd toezicht en werd ook het verkeer geregeld.

Fly-over in 2020

Op het drukke kruispunt gebeurden al veel zware ongevallen en vielen er verschillende dodelijke slachtoffers. In de zomer van 2008 verloor een Bornems gezin er twee kinderen bij een ongeval. Negen jaar later kwamen er twee Poolse bouwvakkers om.

Plannen om het kruispunt veiliger te maken, zijn er al vele jaren. Dertig jaar geleden was er al sprake om een rotonde aan te leggen. Uiteindelijk werd het licht nu pas op groen gezet om het kruispunt helemaal opnieuw aan te leggen en veiliger te maken. Die werken gaan eind volgende maand van ­start.

“Bedoeling is dat er, net als op het kruispunt met de Liersesteenweg, een fly-over wordt gebouwd. Zo kan het doorgaand verkeer letterlijk over het kruispunt”, klinkt het bij het Agentschap Wegen en Verkeer. “Normaal gezien zijn de werken in het najaar van 2020 afgerond en zijn ook de zwarte punten op de ringweg weggewerkt. Bovendien zal er naast de fly-over ook een fietserstunnel komen om de zwakke weggebruikers veilig te laten oversteken.”