Direct naar artikelinhoud
Syrië

Nieuw rapport: Syriërs nabij Damascus eten van de straat en vallen flauw van de honger

Vooral in Douma is de situatie problematisch.Beeld REUTERS

Syriërs in de belegerde enclave Oost-Ghouta, op 15 kilometer van de hoofdstad Damascus, kampen met een schrijnend gebrek aan voedsel. Ze eten van de straat, vallen flauw van de honger en zijn gedwongen hun kinderen om beurten te laten eten. Dat staat in een rapport van WFP, het Wereldvoedselprogramma van de VN.

Vooral in Douma, een van de wijken in Oost-Ghouta, zijn de voedseltekorten nijpend. Volgens het rapport lijden naar schatting 174.500 inwoners aan ondervoeding. "Dit houdt in dat inwoners bedorven eten en dierenvoeding consumeren, dat ze het dagen zonder eten moeten stellen, moeten bedelen of hoge risico's ondernemen om aan voedsel te komen", staat in het rapport.  

WFP heeft meerdere meldingen ontvangen van schoolkinderen en leraren die flauw zijn gevallen van de honger. Minstens vier mensen, onder wie een kind in Douma, zijn omgekomen door de honger. De organisatie baseert zich op informatie van contactpersonen ter plaatse en een enquête die via mobiele telefoons is verspreid.

Minstens vier mensen, onder wie een kind in Douma, zijn omgekomen door de honger

Smokkeltunnels gesloten

Troepen die loyaal zijn aan de Syrische president Bashar al-Assad hebben Oost-Ghouta sinds 2012 omsingeld. De afgelopen maanden heeft de regering een aantal smokkeltunnels in de wijken gesloten. De tunnels speelden een belangrijke rol bij de toevoer van voedsel, medicijnen en andere noodzakelijke middelen.

Hoewel het gebied van oorsprong rijk is aan landbouw, is de vruchtbare grond door de aanhoudende gevechten lastig te bereiken. De regering heeft haar militaire campagne op Oost-Ghouta sinds vorige week weer opgevoerd. Bij luchtbombardementen zijn naar schatting zeker 84 doden gevallen. Nog eens 659 mensen raakten gewond.

85 keer duurder

De voedseltekorten hebben de prijs enorm opgedreven: een brood in Oost-Ghoutea is volgens WFP 85 keer duurder dan in Damascus. WFP verwacht dat de situatie de komende weken verslechtert als de voedselvoorraden volledig opdrogen.

In het rapport wordt een vrouw geciteerd die zich genoodzaakt ziet haar voedselvoorraad in rondes aan te bieden aan haar 13-jaar oude dochter en 2- en 3-jarige kleinkinderen, die geen ouders meer hebben. "Mijn dochter huilt elke keer als ik de deur van haar kamer op slot draai omdat ze weet dat het vandaag niet haar beurt is en ze moet slapen met een lege maag."