Luister naar

Gedwongen prostitutie is vaak moeilijk zichtbaar

Nieuws
Door onzichtbare vormen van prostitutie ligt het aantal slachtoffers van seksuele uitbuiting vijf keer zo hoog als gedacht. Volgens hulporganisatie Scharlaken Koord is het vaak moeilijk om te bepalen of er sprake is van gedwongen prostitutie.
Reinier Zoutendijk
woensdag 18 oktober 2017 om 11:54
Corinne Dettmeijer
Corinne Dettmeijer Arenda Oomen

Amsterdam

De laatste jaren daalde het aantal slachtoffers van mensenhandel en seksuele uitbuiting sterk volgens de officiële cijfers: van 1287 in 2012 naar 952 in 2016. Maar volgens ­Corinne Dettmeijer, de nationaal rapporteur mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen, vertellen die cijfers maar het halve verhaal. Woensdag bracht zij de Slachtoffermonitor Mensenhandel uit, waarin zij verschillende vormen van mensenhandel zoals seksuele uitbuiting en dwangarbeid beschrijft.

Dettmeijer schat dat het aantal slachtoffers in werkelijkheid vijf keer hoger ligt dan de officiële cijfers vertellen. ‘Mensenhandel neemt niet af. We weten nu door ons onderzoek dat het aantal slachtoffers 6250 per jaar is. Dat betekent dat een steeds groter deel van de mensenhandel buiten beeld blijft.’ Elk jaar zijn er 2900 vrouwen en meisjes het slachtoffer van seksuele uitbuiting. De nationaal rapporteur schat dat maar 11 procent van het aantal minderjarige meisjes in de prostitutie bekend is. Vooral meisjes en jonge vrouwen zijn het slachtoffer van gedwongen prostitutie: bijna 70 procent van de slachtoffers is jonger dan 23.

buiten beeld

Door meer onzichtbare vormen van prostitutie zoals loverboys, thuis- en internetprostitutie, blijft een steeds groter deel van de slachtoffers buiten beeld. De christelijke hulporganisatie Scharlaken Koord helpt jaarlijks zo’n 200 vrouwen die in de prostitutie werken. Een kwart daarvan stapt met hulp van de organisatie uit de prostitutie. Scharlaken Koord biedt ook psychische hulp voor traumaverwerking. Ook probeert Scharlaken Koord via internet de onzichtbare slachtoffers te bereiken, vertelt manager Marja Sijpestein. ‘Voor zowel internetprostitutie als raamprostitutie is het vaak moeilijk om te bepalen of er sprake is van dwang. Pooiers dwingen de vrouwen door middel van geweld, manipulatie, chantage en psychische druk. Vrouwen hebben daardoor vaak zelf niet door dat ze gedwongen worden. Door vrouwen bijvoorbeeld te vragen of ze zelf mogen bepalen wanneer ze werken en hoe hun boekhouding geregeld is, kunnen we daar toch een beeld van krijgen.’

taalbarrière

‘Veel prostituees komen uit Oost-Europa of Latijns-Amerika en spreken weinig Nederlands of Engels. Voor die vrouwen is het heel moeilijk om zelf hulp te zoeken. Daarom is onze site ook in bijvoorbeeld het Bulgaars, Roemeens en Spaans beschikbaar. Zo is de taalbarrière minder een probleem bij het zoeken naar hulp. En onze straatwerkers spreken zelf ook zo veel mogelijk de talen van de vrouwen.’

De laatste jaren kwamen de meeste meldingen van seksuele uitbuiting uit de zuidelijke politieregio’s. Volgens de Slachtoffermonitor Mensenhandel kwam de afgelopen vijf jaar zo’n zestig procent van de politiemeldingen over seksuele uitbuiting uit Rotterdam, Brabant en Zeeland. Sijpestein bevestigt dat prostitutie overal kan plaatsvinden. ‘Als je niet weet of iemand gedwongen wordt, is het moeilijk te herkennen.’ Ineke Punt, coördinator maatschappelijk werk bij Scharlaken Koord, vertelt dat de organisatie daarom in heel Nederland actief is. ‘We geven op scholen voorlichting over seksuele uitbuiting en prostitutie. Vaak denken jongeren bij prostitutie alleen aan de Wallen en zien ze seks in ruil voor spullen of geld niet als prostitutie. Maar als iemand je chanteert met naaktfoto’s op zijn telefoon, kan dat ook heel snel leiden tot seksuele uitbuiting.’<

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bovenbouwers van het Metis Montessori Lyceum in Amsterdam mogen in de pauze en op hun afdeling van de school wel hun mobiele telefoon gebruiken.

Leerlingen praten meer, maar zijn niet enthousiast

Meer gezelligheid, minder pestgedrag, maar ook veel praktische problemen. Dat zijn enkele voorzichtige conclusies van het eerste Nederlandse onderzoek naar de effecten van het smartphoneverbod op school.

Minister Weerwind (Rechtsbescherming) kondigde aan dat nieuwe buitenlandse adoptieprocedures per direct niet meer kunnen worden gestart.

Belangenorganisaties fel over besluit minister om adopties stop te zetten. 'Dit is een moreel failliet'

Een nieuwe procedure starten om een kind uit het buitenland te adopteren: het mag niet meer. Bij organisaties die ouders en geadopteerden steunen, overheerst verdriet. ‘Dit is een afbrokkeling van naastenliefde’.

De straten in Buitenpost stonden maandag onder water na extreme regen en hagelbuien.

Hoe voorkom je dat je huis onderloopt bij heftig weer? 'Ik had alle ramen nog openstaan'

Straten die onderlopen en rioolwater dat via de wc naar boven komt door hevige regenval. Het gebeurde de afgelopen weken op verschillende plekken in ons land. Hoe kunnen we het hoofd boven water houden bij overlast?

Nu het nieuwe kabinet de Spreidingswet wil schrappen, zet gemeente Nijkerk haar plannen op pauze. Edward Ernst, woordvoerder van het COA: 'De druk wordt alsmaar groter.'

Nijkerk loopt vooruit op asielbeleid nieuw kabinet: vijf vragen over het negeren van de Spreidingswet

Nu het rechtse regeerakkoord de Spreidingswet wil intrekken, stopt Nijkerk voorlopig met zoeken naar opvangplekken voor asielzoekers. Wat speelt hier? Vijf vragen en antwoorden.

Demissionair minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind nam een besluit dat hij liever niet had genomen: adoptie van kinderen uit het buitenland stopt definitief.

Adoptie van kinderen uit het buitenland stopt. 'Ik had dit besluit liever niet genomen'

Een abrupte wending in het beleid van het demissionaire kabinet: adoptie uit het buitenland stopt definitief. Ouders die een kind willen adopteren, kunnen per direct geen nieuwe procedure meer starten.

Tom Berendsen, Anja Hagen en Bert-Jan Ruissen kruisen de degens bij het ND-debat.

Christelijke lijsttrekkers gaan in debat tijdens Europese ND Verkiezingsdebat. Bestel hier je kaarten

De lijsttrekkers Tom Berendsen (CDA), Anja Haga (ChristenUnie) en Bert-Jan Ruissen (SGP) gaan op dinsdag 28 mei met elkaar in debat in Ede. Ze doen dat in de eerste editie van het Europese ND Verkiezingsdebat.