NBA-legende wordt apostel tegen haat en racisme

© AFP

Het hoort ongetwijfeld bij de meest merkwaardige carrièreswitches uit de sportgeschiedenis. Ray Allen, tweevoudig NBA-kampioen, tienvoudig All Star én de beste driepunt­schutter ooit, reist dezer dagen de Verenigde Staten rond als Holocaust-ambassadeur. “Niemand mag vergeten wat er toen gebeurd is.” Marc vermeiren

Marc vermeiren

Allens belangstelling voor de massamoord op 6 miljoen Joden in de Tweede Wereldoorlog ontstond tijdens zijn universiteitsjaren. “Het was een complete schok hoe mensen elkaar zo veel leed kunnen berokkenen.” Een nieuwe stap volgde in 1998, toen Allen als speler van de Milwaukee Bucks in Washington het Holocaust Memorial Museum bezocht. “Mijn bezoek duurde twee uur, maar ik had daar twee dagen kunnen blijven. Na afloop voelde ik me zo onbelangrijk. Plots besefte ik dat er zich buiten mijn cocon zoveel belangrijker dingen afspelen.” Nadat de shooting guard in november 2016 een punt achter zijn loopbaan had gezet, werd hij zelfs opgenomen in de raad van bestuur van dat museum. “Niemand mag vergeten wat er toen gebeurd is”, verklaarde Allen. “Ik wil mensen inspireren om voorbij ras en religie te kijken en te beseffen dat we één grote familie zijn, een boodschap die nu belangrijker is dan ooit.”

De voorbije zomer trok Allen naar het vernietigingskamp Auschwitz in Polen. “Ik had al zo veel gelezen over de Holocaust, maar niets kon me voorbereiden op wat ik daar gezien en gevoeld heb. Meer dan ooit vraag ik me af hoe mensen dit mekaar kunnen aandoen. Laat het een les zijn voor de hele mensheid.”

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen