Direct naar artikelinhoud
Antwerpen

Publiek krijgt blootgelegde Antwerpse stadsomwalling te zien

Publiek krijgt blootgelegde Antwerpse stadsomwalling te zien
Beeld BELGA

In Antwerpen wordt tegen half februari het archeologisch onderzoek afgerond naar delen van de 16de-eeuwse stadsomwalling die zich op de site van de werken aan de Leien en het Operaplein bevinden. Het publiek zal een deel van de ontdekkingen kunnen bekijken tijdens het eerste weekend van de krokusvakantie (10 en 11 februari).

De voorbije maanden werden restanten van onder meer de Kipdorpbrug, een stuk stadsmuur, een bastion en de stadsgracht blootgelegd. 

De Kipdorpbrug was ooit 90 meter lang en liep in twee grote bochten over de Antwerpse stadsgracht, waar ze de stad verbond met de landszijde ter hoogte van Borgerhout. Ze speelde een belangrijke rol in de strijd rond Antwerpen in 1583, toen Franse troepen de stad langs die kant - uiteindelijk zonder succes - aanvielen tijdens de "Franse furie". Daarbij sneuvelden 1.500 Franse soldaten. Toen de Leien werden aangelegd, verdween wat overbleef van de brug en de andere delen van de stadsomwalling onder de grond.

Vanaf september zagen de restanten een voor een weer daglicht, voor het eerst in 150 jaar. De Kipdorpbrug werd tot 3,5 meter diepte vrijgelegd. De komende weken komen ook nog een bastion en de stadsmuur aan de beurt. In de voormalige stadsgracht werden al houten speelballen, munitie, aardewerk en munten gevonden.

De nieuwe autotunnels van de Leien zullen deels door de pijlers van de brug lopen. De archeologische resten zullen dus gedeeltelijk moeten verdwijnen, maar een deel van wat niet weg moet zal permanent zichtbaar worden gemaakt als onderdeel van het Operaplein. Die werken moeten klaar zijn met de rest van de infrastructuurwerken op de site, tegen de zomer van 2019.