Hoe stemmen jongeren voor de eerste keer? "Ik wil niet constant politici op mijn sociale media zien" 

Weet jij al voor wie je gaat stemmen? En hoe bereid jij je voor? Misschien ben je één van de 1 miljoen Belgen die op 9 juni voor het eerst naar het stemlokaal moeten. Speciaal voor jou praat Aurélie Boffé in haar videoreeks 'Hoe kiest ge?' met bekende jongeren die zich ook afvragen hoe ze gaan stemmen. Bram Spooren (22) is student theater en speelde in 'Thuis'. Veerle Dejaeger (23) is een actrice die je onder meer kan kennen van 'wtFOCK' en 'Mijn slechtste beste vriendin'. 

'Hoe kiest ge?' is een videoreeks van de podcast 'Snapt ge mij nu?' waarin Aurélie Boffé in gesprek gaat met bekende jonge stemmers. Volgende week schuiven Kawtar Ehlalouch en Yung Mavu mee aan de salontafel. Deze week zijn het Bram Spooren en Veerle Dejaeger.

Bekijk: 'Hoe kiest ge?' met Bram Spooren en Veerle Dejaeger

Videospeler inladen...

Als Bram Spooren 1 politicus zou mogen kiezen om mee op café te gaan, dan gaat hij voor N-VA-voorzitter Bart De Wever. Bram gaat verhuizen naar Antwerpen en wil wel eens graag met zijn burgemeester praten.

Over wat dan zoal? "Alles behalve politiek want ik weet dat ik niet akkoord zou zijn met bepaalde standpunten. Met andere dan misschien weer wel, maar ik zou het liever willen hebben over economie en financiën bijvoorbeeld."

Veerle Dejaeger kiest voor Sammy Mahdi (CD&V). Dat lijkt haar een interessante man en een eervol persoon. "Iemand van wie je iets kan leren, ik vind zijn standpunten wel interessant."

You and me, let's talk about it. Maybe with a coffee?

"You and me, let's talk about it, maybe with a coffee?" Dat is de slogan waarmee Bram naar de verkiezingen zou trekken als hij een politieke partij zou oprichten. "Nee, dit is geen pickup line, ik vind gewoon dat er te weinig wordt gepraat in de politiek."

Als ik een politieke partij zou starten, zou dat sowieso een centrumpartij zijn. Ik zou willen dat iedereen meer met elkaar babbelt en overeenkomt in het midden." "Ik vind ook dat als je iemand wil overtuigen van je standpunt, je naar elkaar moet luisteren", vult Veerle aan.

Stemmen als engagement

Veerle heeft al één keer gestemd en probeerde zich daarvoor te informeren via de sites van de partijen. "Vrienden en familie weten voor wie ik stem, maar online vind ik het moeilijk om me daarover uit te spreken."

Stemmen is belangrijk, vindt Bram, als engagement naar de samenleving. Hij mag dit jaar voor het eerst gaan stemmen. "Als ik zou kunnen stemmen vanuit mijn zetel, zou dat een stuk makkelijker zijn."

Bram Spooren

Ik wil niet voortdurend gesponsorde berichten van politieke partijen op mijn sociale media zien

Bram Spooren, acteur

Bram wil niet voortdurend advertenties zien op sociale media. "Ik wil die mensen niet tegenkomen als ik op mijn GSM zit, dat maakt mij nog zotter. Tenzij het gaat over actuele dingen, maar zeker niet van die gesponsorde berichten. Het is frustrerend dat je de één meer ziet dan de ander, gewoon omdat die meer betaalt."

Stemmen voor een partij of voor een persoon?

Er is geen partij waarin ze zich volledig kunnen vinden maar ze stemmen wel eerder voor een partij dan voor een persoon. "Ik besef heel goed dat die individuen gewoon stemmen moeten binnenhalen", zegt Veerle. "Dat is zo strategisch dat ik geen vertrouwen heb in individuele politici, je ziet nooit het achterste van hun tong en daar heb ik het als kiezer moeilijk mee."

Als jonge kunstenaar is het beangstigend dat er zoveel subsidies worden geschrapt in de cultuursector

Veerle Dejaeger, actrice
Veerle Dejaeger

"Cultuur en klimaat", zijn voor Veerle de belangrijkste thema's. "Als jonge kunstenaar is het beangstigend dat er zoveel subsidies worden geschrapt in de cultuursector. "En onderwijs", zeggen ze allebei.

"Mijn mama is fysicaleerkracht in het middelbaar", vertelt Bram, "en het loopt allemaal in de soep". "Er zijn zoveel burn-outs, iedereen valt weg, ze moeten lessen van elkaar overpakken, de leerplannen veranderen voortdurend. Het is een bikkelharde job."

Wat moeten politici doen om jongeren te overtuigen? "Misschien stoppen met de bullshit?", is het voorstel van Bram. "Een stap in elkaars richting doen, zou helpen!"

Aurélie Boffé

Meest gelezen