Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Vincent Kompany wordt speler-trainer bij Anderlecht

Vincent KompanyBeeld Photo News

Vincent Kompany (33) verlaat voetbalclub Manchester City en wordt trainer-speler bij Anderlecht. Dat laat hij zelf weten in twee open brieven op zijn sociale media op zondagochtend. Zaterdag speelde de aanvoerder van de Citizens zijn laatste wedstrijd in de FA Cup-triomf tegen Watford (6-0).

In een eerste open brief liet Vince the Prince weten dat hij na elf seizoenen Manchester City verlaat. Wat later kwam er een tweede brief waarin hij vertelde dat hij trainer-speler wordt bij Anderlecht, de club waar het voor hem allemaal ooit begon. 

Een vertrek was tot voor dit seizoen nooit een item geweest aan de ontbijttafel. Voor zijn sportiviteit en charisma werd hij gerespecteerd in het rode deel van de stad, verafgood in het blauwe. Wordt er in Vlaanderen wel eens lacherig gedaan over zijn aspiraties als wereldverbeteraar, gespot met zijn blessures en mislukte businessavonturen, dan heeft zijn imago in Manchester maar weinig smetvlekken.

Ondertussen is Kompany, een dromer met een doel toen hij elf jaar geleden in Noord-Engeland arriveerde, niet alleen vergroeid met zijn club, maar ook met stad en cultuur. Dat zijn vrouw Carla ‘a true Manc’ is, heeft een handje geholpen. Ondanks zijn banden met Brussel heeft Kompany zijn leventje helemaal uitgebouwd in Manchester, met investeringen in plaatselijke bedrijven en vastgoed en zelfs een MBA-studie aan de universiteit.

Twitter bericht wordt geladen...

Succesjaren

Kompany ruilde elf jaar geleden Hamburg voor Man City, net voor de club in handen kwam van een ambitieuze sjeik uit Abu Dhabu. De zaterdag met 6-0 gewonnen finale van de FA Cup tegen Watford was zijn laatste wedstrijd voor de Citizens. Dat heeft de club zondag ook bevestigd.

De Rode Duivel won met City vier keer de Premier League, twee keer de FA Cup, vier keer de League Cup en twee Community Shields. In totaal kwam de verdediger in 360 wedstrijden in actie voor de club uit Manchester. Daarin trof hij 20 keer raak. Hij is oud en succesvol geworden bij City en de op één na meest succesvolle aanvoerder in de Premier League. Alleen Chelsea-icoon John Terry heeft meer Premier League-bekers in de lucht mogen steken dan Kompany.

Tweede brief

Zondagmiddag stuurde Kompany een tweede brief de wereld in, met daarin zijn toekomstplannen. En daar mogen zijn Belgische fans meer dan blij mee zijn. Want hij laat weten terug te keren naar Anderlecht: ‘Voor de volgende 3 jaren zal ik de rol van speler-trainer opnemen bij RSC Anderlecht. Belgium’s finest.’ 

Hij brengt het nieuws alsof hij een missie heeft te vervullen: “Ik heb de afgelopen drie jaar zoveel geleerd van een ongelooflijke manager. Pep Guardiola bracht me de liefde voor het spel terug”, klinkt het onder meer op Facebook. “Ik heb al zijn lessen geanalyseerd, bestudeerd en in me opgenomen. Manchester City speelt het voetbal dat ik wil spelen. Dat wil ik nu ook gaan overbrengen bij Anderlecht.”

Het Astridpark verwelkomt dus opnieuw één van haar meest succesvolle jeugdproducten ooit. “The Prince is back”, klinkt het dan ook in een Twitter-bericht van paars-wit.

Twitter bericht wordt geladen...