Decennia van commercieel bergbeklimmen hebben de Mount Everest veranderd in een vuilnisbelt.
Volledig scherm
Decennia van commercieel bergbeklimmen hebben de Mount Everest veranderd in een vuilnisbelt. © AFP

“Berg van afval”: toeristen niet meer welkom op Chinees basiskamp op Mount Everest

China sluit zijn basiskamp op de Mount Everest voor toeristen zonder klimvergunning. De grote meerderheid is tot nader order dus niet meer welkom. De autoriteiten hebben besloten tot die ongewone maatregel om iets te doen aan het grote afvalprobleem ter plaatse.

4 reacties

  • Jos Dupont

    5 jaar geleden
    Waar mensen komen ligt er afval , doe maar eens een wandel of fiets tocht en kijk maar eens langs onze wegen ! blik glas pet flessen Verschrikkelijk !! Ik neem mijn afval altijd terug mee om te sorteren .En op onze beleidsmensen moet je ook al niet rekenen .
  • Yves Steenssens

    5 jaar geleden
    De mens heeft niks goed gebracht op deze wereld .Vraag het maar eens aan de dieren ...
  • martine vandenbroeck

    5 jaar geleden
    Hoe onrespectvol kan men zijn voor de natuur. Echt een schande!
  • Luc de Groot

    5 jaar geleden
    Daar waar toeristen komen gaat alles naar de kloten. Zo simpel is dat.
  1. Paul Hegge (51) beklimt als eerste Belg gevaarlijkste berg ter wereld: "Op weg naar top twee reisgenoten verloren"
    PREMIUM

    Paul Hegge (51) beklimt als eerste Belg gevaarlijk­ste berg ter wereld: "Op weg naar top twee reisgeno­ten verloren"

    Hij heeft het gehaald. Uitgerekend op onze nationale feestdag plantte Paul Hegge als eerste landgenoot een Belgisch vlaggetje op de 8.611 meter hoge K2, op de grens van Pakistan met China. De op één na hoogste reus ter wereld geldt als de gevaarlijkste van alle bergen. Eén op de vier klimmers vindt op de 'killer mountain' de dood. Hegge, die een vrouw en drie kinderen heeft, verloor op zijn expeditie twee metgezellen. "Het heeft me zwaar doen nadenken", zegt hij daarvan. "Mocht je me vragen om de K2 nog eens te beklimmen, dan zeg ik: 'Nee, nooit meer.'"
  2. TERUGLEZEN OEKRAÏNE. NAVO-baas: “Kiev heeft dringend nood aan luchtafweer”, Zelensky bedankt Scholz alvast voor sturen Patriot-systeem

    TERUGLEZEN OEKRAÏNE. NA­VO-baas: “Kiev heeft dringend nood aan luchtaf­weer”, Zelensky bedankt Scholz alvast voor sturen Patriot-sys­teem

    De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft via een videoboodschap op de EU-top in Brussel de Duitse bondskanselier Olaf Scholz bedankt voor het sturen van een Patriot-luchtafweersysteem naar Oekraïne. De EU-leiders zijn het grotendeels met elkaar eens dat ze Oekraïne extra moeten steunen met zijn luchtafweer, maar hebben daar volgens de Nederlandse premier Rutten tijdens de EU-top in Brussel nog geen concrete afspraken over gemaakt. Eerder op de dag riep NAVO-chef Stoltenberg lidstaten nog op om wapens uit eigen voorraad aan Oekraïne te leveren, zelfs als hiermee de eigen voorraad niet meer voldoet aan de NAVO-afspraken. Volg hier alle ontwikkelingen in onze liveblog.