© Shutterstock

Weinig lege brooddozen in Vlaanderen, maar inhoud vaak niet gezond

Bijna één op de tien kinderen in het basisonderwijs zegt voedselonzekerheid te ervaren, maar minder dan één procent gaat met een lege brooddoos naar school. De brooddozen zelf zijn slechts voor een derde gevuld met voedingsmiddelen die gezond en milieuverantwoord zijn. Dat blijkt uit wetenschappelijke studie naar de omvang van de legebrooddozenproblematiek.

mtm
Bron: BELGA

Voor het onderzoek, dat werd uitgevoerd door de Universiteit Gent en het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw, werd de inhoud van de brooddozen van 1.051 leerlingen uit een representatieve steekproef van 25 Vlaamse basisscholen in kaart gebracht. Slechts driemaal (0,3 procent) werd een helemaal lege brooddoos aangetroffen.

LEES OOK. Een warme maaltijd op school: goed voor de kleuter, en een wapen tegen kinderarmoede

Wel zei 9 procent van de deelnemende kinderen in de afgelopen 12 maanden voedselonzekerheid te hebben ervaren, en dus zowel op school als thuis onvoldoende toegang tot voedsel te hebben gehad. Deze kinderen brachten vaker geen tussendoortje mee naar school en hadden op de dag waarop hun brooddoos onderzocht werd, geen ontbijt genomen. Een deel van de kinderen die voedselonzekerheid ervaren, blijken geregeld hulp van een vriend of vriendin en/of van de school te krijgen om hun brooddoos te vullen.

Wat de eigenlijke inhoud van de brooddozen betreft, bleken die slechts voor een derde (35 procent) gevuld te zijn met voedingsmiddelen die gezond en milieuverantwoord zijn. De meerderheid van de kinderen bracht een stuk fruit mee als tussendoortje (63,6 procent), maar daarentegen zaten maar weinig extra en groenten en fruit in de brooddoos. De socio-economische achtergrond van de kinderen blijkt niet doorslaggevend voor de inhoud van de brooddozen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER