Japan breidt sancties tegen Noord-Korea uit

© REUTERS

In het conflict rond het Noord-Koreaanse ballistische en nucleaire programma heeft Japan de sancties tegen het communistische buurland uitgebreid.

De regering besliste vrijdag om de activa van negentien bijkomende Noord-Koreaanse bedrijven te bevriezen, zo maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken in Tokio bekend. De betrokken bedrijven zijn actief in de financiële, olie- en steenkoolsector.

Volgens een woordvoerder van de Japanse overheid zijn de nieuwe sancties een reactie op de recente test door Noord-Korea van een nieuw type intercontinentale ballistische raket. De Japanse premier Shinzo Abe beloofde toen al de druk op Noord-Korea op te voeren.

Daarnaast is er nog steeds geen vooruitgang geboekt rond de ontvoering van Japanse burgers door Noord-Koreaanse agenten in de jaren 70 en 80. Dat had onder andere als doel Noord-Koreaanse spionnen Japans te leren. Pyongyang betwiste jarenlang iets te maken te hebben met de verdwijningen. Pas in september 2002 gaf de toenmalige Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il de ontvoeringen toe.

Noord-Korea zei 13 mensen ontvoerd te hebben. Vijf van hen konden terugkeren. Volgens Pyongyang zijn de acht andere gestorven en waren er geen verdere ontvoeringen, maar dat gelooft Tokio niet.