Niks zo leuk als een café zonder bier

© Victoriano Moreno

Op café tijdens Tournée Minérale, wat is daar nu aan? In het Borgerhoutse café Bruis komen mensen die een maand lang geen alcohol drinken wél aan hun trekken. “Ook een limonade kan je van hop maken.”

Elien Van Wynsberghe

“Tijdens de vorige Tournée Minérale ben ik gestopt met het drinken van alcohol”, vertelt Ken Veerman van Bruis. “Mijn collega Kris Wilms houdt het op af en toe eens een alcoholisch drankje. Maar als je dan kijkt naar wat er aan alternatieven te vinden zijn op café, dan is dat heel triest. Een cola of een ice tea, en daar blijft het bij. Dat prikkelde ons. We zagen een kans om daar verandering in te brengen, een kans ook om zelf aan het brouwen te slaan.”

Limonade van hop of azijn

En dus werd Bruis boven de doopvont gehouden. Sinds december vindt dit unieke concept onderdak in de Centers in Borgerhout. Dat zijn gerenoveerde bogen onder de gemetselde spoorwegberm langs de Antwerpse Singel waarin sinds eind 2018 handelaars en creatievelingen winkels, ateliers en horecazaken openden.

“Bij ons kunnen mensen iets komen drinken. Een koffie, een selectie aan alcoholvrije bieren en een breed aanbod aan limonades uit binnen- en buitenland. Een aantal soda’s uit Australië, maar toch vooral uit Europa, omdat we het ecologisch willen houden. Zelf ben ik bijvoorbeeld een grote fan van de Nederlandse en Duitse hoplimonades. Die zijn vrij bitter. Maar we hebben ook limonades op basis van azijn, die een iets zuurdere smaak hebben. Elke week leren we nieuwe smaken en dranken kennen en breiden we ons aanbod uit.”

Daarnaast is Bruis ook een winkel waar je al die drankjes kan kopen. “Tegen de zomer willen we ook met een eigen aanbod aan soda’s komen. In ons labo zijn we op dit ogenblik bezig met het verkennen van nieuwe smaken”, zegt Veerman.

Niet militant anti-alcohol

En het slaat aan, hun Bruis. “We openden zo’n twee maanden geleden en ondertussen hebben mensen die op zoek zijn naar speciale craft soda’s hun weg naar ons gevonden. Maar ook mensen die op zoek zijn naar alternatieven omdat ze bewust bezig zijn met het minder consumeren van alcohol, krijgen we over de vloer.”

Want het minder willen consumeren van alcohol zit volgens Veerman in de lift. “Dat lijkt een algemene teneur. Wat niet wil zeggen dat wij een militant anti-alcoholverhaal brengen. Nee, wij spelen gewoon in op een stuk van de menukaart dat voorlopig op veel plaatsen nog ontbreekt.”

En dan is een breed gedragen initiatief als Tournée Minérale natuurlijk mooi meegenomen. “Het is niet zo dat er deze maand ineens dubbel zo veel volk bij ons over de vloer komt, maar we hebben wel meer klanten, ja. Dit is een goede maand om onszelf te profileren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer