Direct naar artikelinhoud
LiveblogCrisis Midden-Oosten

Live - Crisis Midden-Oosten. VN voegen Israël toe aan ‘lijst van de schande’, meldt Israëlische ambassadeur

Beeld AFP

De oorlog tussen Israël en Hamas duurt voort. Ook in andere gebieden in het Midden-Oosten lopen de spanningen hoog op. Lees hieronder de belangrijkste ontwikkelingen en download de app van De Morgen om meteen een bericht te krijgen bij belangrijk nieuws.

• Nieuws. ‘Als Israël voor een complete oorlog kiest, zijn wij klaar’: Libanon bereidt zich voor om te strijden

• Interview. ‘Meedoen aan genocide en straks naast ons komen zitten op terras? Nee, dank u’: over klacht tegen Israëlische-Belgische soldaten

• Achtergrond. Studenten herontdekken ideeën van Edward Said: ‘Hij nam het op voor Palestijnen toen dat not done was’

Tijdlijn. ‘De Nakba duurt tot vandaag voort’: tijdlijn van het Israëlisch-Palestijns conflict.

Liveblog

  1. Tijdelijke Amerikaanse aanlegsteiger voor kust Gaza hersteld

    De drijvende pier die het Amerikaanse leger voor de kust van de Gazastrook heeft aangelegd, is vandaag door Amerikaanse militairen hersteld. Dat meldt het leger via X. Het gedeelte dat de pier met het vasteland verbond, raakte twee weken geleden beschadigd bij een storm. Hierdoor werd de levering van hulpgoederen via zee opgeschort.

    De aanlegsteiger, die in maart door de Amerikaanse president Joe Biden was beloofd, werd medio mei in gebruik genomen nadat de bouw ervan anderhalve week eerder was afgerond. De constructie zou aanvankelijk zo’n 320 miljoen dollar kosten, maar dat bedrag is bijgesteld naar 230 miljoen.

    Het idee achter de geïmproviseerde pier was om de Gazaanse bevolking van zoveel mogelijk broodnodige hulpgoederen te voorzien. Via landroutes komen die nauwelijks binnen, omdat Israël de twee belangrijkste grensovergangen – die bij Rafah (die nu dicht is) en Kerem Shalom – controleert en slechts mondjesmaat hulp toelaat.

    Het idee achter de geïmproviseerde pier was om de Gazaanse bevolking van zoveel mogelijk broodnodige hulpgoederen te voorzien. Via landroutes komen die nauwelijks binnen, omdat Israël de twee belangrijkste grensovergangen – die bij Rafah (die nu dicht is) en Kerem Shalom – controleert en slechts mondjesmaat hulp toelaat.Todat de pier beschadigd raakte, is er via deze weg volgens het Pentagon zo’n 1.100 ton aan hulpgoederen afgeleverd. Dat lijkt veel, maar het is slechts een klein deel van wat de bevolking in Gaza nodig heeft. Daarnaast verliep de levering via de steiger niet altijd soepel: vrachtwagens die vanaf de pier de Gazastrook in reden, werden geregeld geplunderd.Hoewel dat probleem gaandeweg leek te verdwijnen, rijden er volgens de Verenigde Naties dagelijks nog steeds maar enkele tientallen vrachtwagens Gaza binnen. Ter vergelijking: voor de oorlog waren dat er ongeveer vijfhonderd per dag.Sebas van Aert

    Todat de pier beschadigd raakte, is er via deze weg volgens het Pentagon zo’n 1.100 ton aan hulpgoederen afgeleverd. Dat lijkt veel, maar het is slechts een klein deel van wat de bevolking in Gaza nodig heeft. Daarnaast verliep de levering via de steiger niet altijd soepel: vrachtwagens die vanaf de pier de Gazastrook in reden, werden geregeld geplunderd.

    Hoewel dat probleem gaandeweg leek te verdwijnen, rijden er volgens de Verenigde Naties dagelijks nog steeds maar enkele tientallen vrachtwagens Gaza binnen. Ter vergelijking: voor de oorlog waren dat er ongeveer vijfhonderd per dag.

    Sebas van Aert

  2. VN voegen Israël toe aan ‘lijst van de schande’

    Israël is vrijdag toegevoegd aan de ‘lijst van de schande’ van de Verenigde Naties (VN), dat meldt de de Israëlische ambassadeur bij de VN, Gilad Erdan. Het nieuws is nog niet bevestigd door VN-secretaris-generaal Antonio Guterres.

    De secretaris-generaal van de VN publiceert elk jaar een rapport over schendingen van de kinderrechten in een twintigtal conflictgebieden in de wereld. Daar wordt een lijst van de verantwoordelijken van de schendingen aan toegevoegd. De schendingen omvatten het doden, verminken, rekruteren en ontvoeren van kinderen en seksueel geweld op kinderen.

    "Ik ben erg geschokt door deze schandalige beslissing van de secretaris-generaal. Het Israëlische leger is het meest morele leger van de wereld", zegt Gilad Erdan. "Het is een immorele beslissing die terrorisme in de hand werkt en Hamas beloont."

    Vorig jaar werden de Russische strijdkrachten en "aanverwante" gewapende groepen aan de lijst toegevoegd. Mensenrechtenorganisaties vroegen al jaren dat ook Israël op de lijst zou worden gezet. De VN hadden in het rapport van 2022 gewaarschuwd dat Israël op de lijst zou belanden als geen enkele verbetering werd vastgesteld.

    VN-secretaris-generaal Antonio GuterresBeeld AFP
  3. ‘Houthi-rebellen ontvoeren VN-medewerkers in Jemen’

    De Houthi’s hebben gisteren in het door hen gecontroleerde deel van Jemen zeker vijftien medewerkers van internationale organisaties ontvoerd. Dat zeggen drie bronnen van de zuidelijke regering van Jemen, die erkenning geniet van de internationale gemeenschap, tegen persbureau Reuters. De betreffende organisaties noch de Houthi’s hebben dit bevestigd.

    De ontvoeringen zouden hebben plaatsgevonden tijdens een reeks invallen van een groep Houthi-officieren in de huizen en kantoren van de personeelsleden. Negen VN-medewerkers, drie leden van de door de VS gefinancierde groep National Democratic Institute (NDI) en drie personen gelieerd aan een lokale mensenrechtenorganisatie zouden zijn meegenomen. Daarnaast zouden ook computers en telefoons in beslag zijn genomen.

    De door Iran gesteunde Houthi-regering, die sinds het uitbreken van de burgeroorlog in 2014 de belangrijkste steden in het noorden en westen (waaronder hoofdstad Sanaa) van het land controleert, ontvoert wel vaker mensen. Zo hebben ze sinds 2021 ongeveer twintig Jemenitische medewerkers van de Amerikaanse ambassade in Sanaa gekidnapt. De Amerikaanse missie sloot haar deuren in 2015, toen de Houthi’s de stad definitief overnamen.

    Sebas van Aert

  4. UGent mag bezetters UFO-gebouw niet laten uitzetten, oordeelt rechter.

    Het UGent mag de bezetters van het UFO-gebouw niet laten uitzetten, dat oordeelt de rechter vandaag. Rector Rik Van de Walle had een deadline gesteld. Voor 5 juni 12 uur moesten de activisten vertrokken zijn, maar dat is niet gebeurd. Daarop diende de universiteit een eenzijdig verzoekschrift in bij de rechtbank van eerste aanleg Oost-Vlaanderen. Via een bevelschrift wilde de universiteit de studenten tot een vertrek dingen, maar dat is door de rechtbank afgewezen.

     "In essentie is er sprake van een vreedzaam studentenprotest", oordeelt die. "De universiteit is bij uitstek een plaats waar protest, maatschappelijk debat en een botsing van ideeën mogelijk moet zijn."

    "We hebben kennisgenomen van het vonnis van de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg", reageert rector Van de Walle. "We beraden ons over verdere stappen die wel of niet zullen worden gezet."

    De activisten eisen een volledige academische boycot van Israël en een stappenplan om de universiteit duurzaam te maken. Ze bezetten sinds 6 mei de inkomhal van een centraal universiteitsgebouw (het Universiteitsforum) in Gent met tenten en spandoeken. Op drukke momenten waren er honderden studenten, academici en sympathisanten. 

    Beeld Martin Corlazzoli
  5. Antwerpse zaal weigert Joodse school, maar excuseert zich

    Het Antwerpse kunstencentrum Monty heeft deze week een zaalverhuur geweigerd aan een Joodse school vanwege de oorlog in Gaza. Dat zegt de Joodse koepelorganisatie EJA (European Jewish Association). De directie van Monty bevestigt het verhaal, maar excuseert zich ook meteen voor het incident.

    Nadat de zaalverhuur voor een evenement eerst was goedgekeurd, ontving de school een mail waarin Monty gewag maakt van "een organisatie waarvoor wij banden zien met het huidige Israël". Het kunstencentrum zegt zelf samen te werken met enkele Palestijnse artiesten.

    EJA heeft het in een reactie over "discriminatie en antisemitisme". De federatie vraagt het ontslag van Monty-directeur Lana Willems, en het stopzetten van Vlaamse subsidies aan het kunstencentrum. "Het is pure discriminatie gebaseerd op een conflict duizenden kilometers verderop tegen de meest onschuldige van allemaal: Joodse schoolkinderen", klinkt het.

    Willems erkent in een reactie aan Belga dat ze "fouten heeft gemaakt" en stelt dat ze zich al verontschuldigde bij de school. "De huidige situatie in Gaza verhit de gemoederen en de discussies - zoals we onder andere aan de universiteiten in ons land zien - ook intern in onze organisatie", stelt ze. "In deze context legde ik foutief te snel de link tussen de Joodse school en de Israëlische regering - met wie wij niet willen samenwerken, noch met organisaties die hieraan gelieerd zijn. Ik wil me bij iedereen die ik met mijn initiële mail gekwetst heb, uitdrukkelijk verontschuldigen. Ik deel de bezorgdheid over het toenemende antisemitisme, racisme en de polarisatie in onze samenleving in het algemeen."

    Willems zegt de school te hebben uitgenodigd voor een gesprek, en dat de school als ze dat nog zou wensen welkom is bij Monty. "Monty wil een open huis zijn, waar dialoog centraal staat en waar we verschillende gemeenschappen in een veilige omgeving kunnen ontvangen", besluit ze.

  6. ‘Nog geen vooruitgang in gesprekken over heropenen grensovergang Rafah’

    De onderhandelingen tussen Egypte, Israël en de Verenigde Staten over het heropenen van de grensovergang bij de zuidelijke Gazaanse stad Rafah hebben nog niets opgeleverd. Dat meldt doorgaans goed ingevoerde nieuwssite Axios op basis van vier anonieme Amerikaanse en Israëlsiche bronnen. Het Israëlische leger nam de grensovergang vorige maand in, toen het begon met een offensief in Rafah.

    De inname van de grensovergang betekende een flinke strop voor de inwoners van de Gazastrook: tot dan toe gold de grensovergang als de belangrijkste aanvoerroute voor humanitaire hulp aan het gebied. Hulporganisaties van de Verenigde Naties waarschuwen dat een catastrofale hongersnood op handen is, met name in het noorden van Gaza.

    Als alternatief sprak Egypte met de VS en Israël af dat de grenspost Kerem Shalom, op de grens van Israël en Gaza, gebruikt wordt voor het leveren van hulpgoederen. Volgens het Witte Huis betrof dat een tijdelijke oplossing, totdat de grensovergang bij Rafah weer open zou gaan.

    Palestijnen ontvluchten Rafah.Beeld REUTERS

    Het overleg daarover is spaak gelopen, omdat Israël weigert dat de Palestijnse Autoriteit (PA) een officiële rol krijgt bij het beheer van de grensovergang. Israël verzet zich al langer tegen een rol voor de PA in het toekomstig bestuur van de Gazastrook, ondanks Amerikaanse voorstellen daartoe. De PA, dat delen van de bezette Westelijke Jordaanoever bestuurt, staat onder controle van de Fatah-partij van president Mahmoud Abbas en is een rivaal van Hamas.

    Thom Canters

  7. Ontruiming UFO-gebouw niet begonnen

    Persagentschap Belga schreef vrijdagmiddag dat de uitzetting van de actievoerders in het UFO-gebouw van de Universiteit Gent begonnen was. Die informatie klopt niet en even later trok het persagentschap de mededeling in.

    De verwarring is vermoedelijk ontstaan doordat er verschillende speciale voertuigen door Gent rijden, maar volgens een politiewoordvoerder gaat dat om een oefening. De aanwezigheid van een grote politiemacht in het centrum heeft dus niks met een eventuele uitzetting te maken.

    Lees ook. ‘Het is uit mijn handen’: waarom imam Khalid Benhaddou niet meer bemiddelt tussen UGent en activisten

  8. Doden bij Israëlische aanvallen op Gaza, leger rukt verder op in Rafah

    Het Israëlische leger voert de druk in Gaza verder op. Bij aanvallen met tanks en gevechtsvliegtuigen op verschillende plekken in het gebied kwamen in totaal minstens 23 Palestijnen om het leven, meldt persbureau Reuters. In Midden-Gaza maakten Palestijnse medici vannacht melding van vijftien doden na Israëlische aanvallen.

    Israël voert de druk ook op in de steden. Met tanks zouden ze verder oprukken naar het westen van de belegerde stad Rafah, in het zuiden van Gaza. Palestijnse gezondheidsambtenaren melden de dood van twee Palestijnen na Israëlische tankbeschietingen in het westen van de stad, waar vuurgevechten zouden zijn uitgebroken tussen het leger en militanten van Hamas.

    Later vandaag vielen bij een Israëlische luchtaanval op een huis in de stad Khan Younis, ten noorden van Rafah, zes doden en meerdere gewonden, aldus medici.

    Een Palestijnse man brengt een kind naar een ziekenhuis in Deir el-Balah in de Gazastrook.Beeld AFP

    Jasper Daams

  9. Dodental in Gazastrook loopt op tot 36.731

    Sinds het begin van de oorlog tussen Israël en de extremistische Palestijnse beweging Hamas op 7 oktober 2023 zijn in de Gazastrook al 36.731 mensen om het leven gekomen. Dat heeft het door Hamas gecontroleerde ministerie van Volksgezondheid vrijdag laten weten.

    De voorbije 24 uur zijn nog eens zeker 77 bijkomende doden gevallen, aldus het ministerie in een verklaring. In totaal vielen in precies acht maanden oorlog ook 83.530 gewonden.

  10. Actie van pro-Palestijnse studenten aan Universiteitshal KU Leuven is geannuleerd

    De actie van de Leuvense pro-Palestijnse studenten, die normaal gezien zou doorgaan vanaf 9.30 uur aan de Universiteitshal van de KU Leuven, is geannuleerd. Dat melden de studenten vrijdag.

    De studenten vinden "dat hun boodschap duidelijk is", nadat ze afgelopen nacht affiches en posters hadden opgehangen aan de Universiteitshal. Daarop stond onder meer dat de universiteit medeplichtig is aan genocide en dat er te weinig transparantie is vanuit de ethische commissie die de samenwerkingen met Israëlische universiteiten evalueert.

  11. Universiteitshal KU Leuven beklad met rode verf en beplakt met pro-Palestijnse affiches

    De Universiteitshal van de KU Leuven in de Naamsestraat is beklad met rode verf en beplakt met pro-Palestijnse affiches. Omstreeks 8.45 uur zijn technische diensten van de KU Leuven begonnen met opruimwerken.

    De affiches klagen de samenwerkingen van de universiteit aan met Israëlische universiteiten en onderwijsinstellingen aan. Ook hekelen ze "het gebrek aan transparantie van de EC DMM", de ethische commissie die de samenwerkingen evalueert.

    Beeld BELGA

    De boodschappen verwijzen naar @kul.student.encampment, de groep studenten die een collegegebouw al bijna vier weken bezet houdt. Donderdagavond kondigde de pro-Palestijnse actievoerders aan een postercampagne te starten in Leuven. De studenten stellen dat de universiteit systematisch liegt over het aantal samenwerkingen dat ze heeft met Israëlische instellingen en over de inhoud ervan.

    Donderdag verspreidde KU Leuven-rector Luc Sels een bericht naar personeelsleden waarin hij stelde dat de universiteit zou helpen met de psychologische begeleiding en traumahulp van Palestijnse professoren en studenten. De actievoerders zijn daar niet van onder de indruk. "Het EC DMM en het bestuur van de universiteit plaatsen zich dan in de bizarre situatie waar zij het leed van de slachtoffers willen verzachten, maar geen einde willen maken aan hun samenwerking met de daders", zeggen ze. "Is het dan aanvaardbaar om samen te werken met een moordenaar, als je daarna de nabestaanden probeert te troosten?" Om 9.30 uur houden de studenten een protestactie aan de Universiteitshal.

    Op donderdag werd nog een studentenrestaurant van de VUB in Brussel gevandaliseerd. In het gebouw werden tal van pro-Palestijnse leuzen met graffiti aangebracht. Volgens de VUB is er sprake van 25.000 euro schade.

    Lees ook. De gedachte: Terwijl de rector zich zorgen maakt over graffiti, hebben de studenten het moeilijk met compromissen

    Beeld BELGA
  12. VS eisen transparantie over bombardement op VN-schoolgebouw

    De Verenigde Staten roepen op tot transparantie over het Israëlische bombardement op een schoolgebouw in de Gazastrook. Dat zei de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Matthew Miller.

    Het gaat om een school in Nuseirat die het agentschap van de Verenigde Naties voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) gebruikte voor noodopvang. Volgens Hamas en lokale media vielen 40 veertig doden. Volgens medische bronnen gaat het vooral om vrouwen, kinderen en jongeren.

    Van zijn kant liet het Israëlische leger weten dat de "precisieaanval" gericht was op Hamas en terreurorganisatie Islamitische Jihad die er een basis zouden hebben ingericht. Twintig tot dertig leden van de groeperingen zouden er zich in drie lokalen ophouden. Volgens legerwoordvoerder Daniel Hagari hadden inlichtingen aangegeven dat er "geen vrouwen of kinderen" in de getroffen lokalen waren. De aanval zou ook al twee keer zijn uitgesteld om burgerslachtoffers te vermijden, luidde het.

    Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vindt dat de Israëlische regering en strijdkrachten "volledig transparant" moeten zijn en meer informatie over de gebeurtenissen moeten vrijgeven. "We hebben de berichtgeving gezien over veertien kinderen die gedood werden bij de aanval, en als het klopt dat veertien kinderen gedood werden, dan gaat het niet om terroristen", zei Miller.

    Er vielen 40 doden na een Israëlische luchtaanval op een VN-school in de Gazastrook zo melden lokale media en Hamas.Beeld Photo News
  13. Netanyahu spreekt Amerikaans Congres op 24 juli toe

    De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zal in Washington op 24 juli het Amerikaanse Congres toespreken. Dat zeggen parlementaire bronnen.

    Dat Netanyahu het Congres als eerste buitenlandse leider voor een vierde keer zou toespreken, was eerder al bekendgeraakt. De Republikeinse en Democratische leiders van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat hadden hem daartoe eind mei in een gezamenlijke brief uitgenodigd.

    Eerder circuleerde in Amerikaanse media 13 juni al als datum voor de toespraak van Netanyahu. De diensten van de Israëlische eerste minister ontkenden echter dat al een datum was vastgelegd en zeiden dat 13 juni niet in aanmerking kwam.

    De komst van Netanyahu naar Washington volgt te midden van de oorlog tussen Israël en de radicale Palestijnse beweging Hamas in de Gazastrook, die al acht maanden woedt. Het conflict veroorzaakte ruis op de lijn tussen de Verenigde Staten en Israël, al decennialang trouwe bondgenoten.

    Zo verklaarde Amerikaans president Joe Biden tegen een grootschalig Israëlisch grondoffensief te zijn in de stad Rafah, waar meer dan een miljoen Palestijnse burgers naar gevlucht zijn. Biden dreigde er zelfs mee om bepaalde wapenleveringen aan Israël stop te zetten als het land door zou zetten met de plannen.

    De VS blijven wel de belangrijkste diplomatieke en militaire medestander van Israël. Zo deed Biden het verzoek van de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) om een arrestatiebevel uit te vaardigen tegen onder meer de Israëlische premier Benjamin Netanyahu wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, af als "schandalig".

  14. Houthi’s claimen gezamenlijke aanvallen met Islamitisch Verzet in Irak

    De Jemenitische Houthi-rebellen hebben twee militaire operaties uitgevoerd met Islamitisch Verzet, een groep van aan Iran gelieerde Iraakse milities. Dat meldt een militair woordvoerder van de Houthi’s. Drie schepen in de haven van het Israëlische Haifa zouden doelwit zijn van de aanval.


    Houthi-aanhangers heffen hun wapens uit solidariteit met het Palestijnse volk.Beeld ANP / EPA

    Sinds november beschieten de Houthi’s, die grote delen van Jemen in handen hebben, het zeevrachtverkeer in en rondom de Rode Zee. Dat doen ze naar eigen zeggen uit solidariteit met de Palestijnen. Sinds een paar maanden liggen de Houthi’s onder vuur van Britse en Amerikaanse luchtaanvallen, waarna het aantal aanvallen is afgenomen.

    Zowel de Houthi’s als de militanten van Islamitisch Verzet worden gesteund door Iran, evenals Hezbollah in Libanon. Op die manier kan Iran zijn vijand Israël pijn doen zonder een directe confrontatie aan te gaan, iets dat in april wel gebeurde.

    De eerste gezamenlijke aanval van vandaag was volgens de Houthi-woordvoerder gericht op ‘twee schepen met militaire uitrusting’ in de haven van Haifa. Daarnaast zou een ander schip onder vuur zijn genomen, omdat dit ondanks een waarschuwing van de Houthi’s de haven betrad.

    Jasper Daams

  15. Chef UNRWA veroordeelt aanval op school met ontheemden: 'Weer een gruwelijke dag in Gaza'

    De chef van de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA), Philippe Lazzarini, heeft de Israëlische luchtaanval op een schoolgebouw met 6.000 ontheemden fel veroordeeld. "Weer een gruwelijke dag in Gaza" volgens Lazzarini. Minstens 37 mensen zijn gedood en vele anderen gewond geraakt.

    Volgens Lazzarini werd het pand vanuit de lucht zonder enige waarschuwing vooraf aangevallen in Nuseirat, circa 8 kilometer ten zuidwesten van Gaza-Stad. Hij noemde beweringen dat in het pand ook gewapende strijders waren "schokkend". Israël claimt dat de aanval was gericht op een kampement van Hamas. In het gebouw waren volgens Israël mogelijk wel dertig Hamas-strijders.

  16. Nog steeds dertigtal tenten in UFO-gebouw

    In Gent is donderdagmiddag nog steeds een groep bezetters aanwezig in het UFO-gebouw. Pro-Palestijnse- en milieuactivisten hebben er op 6 mei een vijftigtal tenten opgesteld, maar moesten hun actie woensdag stopzetten. De universiteit stelde een ultimatum en vroeg een uitzetting. Die is nog niet uitgevoerd, maar de mogelijkheid tot politie-ingrijpen schrikt een grote groep bezetters niet af.

    Goed 24 uur na de deadline staan er nog steeds een dertigtal tenten in de inkomhal van het universiteitsgebouw. Hier en daar ontstaan wel lege plekken in de geïmproviseerde camping en sommige tenten lijken ook leeggehaald. 

    Een harde kern activisten geeft wel aan dat ze niet willen vertrekken. Een geïmproviseerd fort, dat de activisten hebben gebouwd met afgedankte paletten, wordt verstevigd om te vermijden dat het zou breken onder het gewicht van activisten of politie-agenten die de uitzetting moeten uitvoeren.

  17. Vandalisme in VUB-studentenrestaurant naast pro-Palestijnse bezetting: '25.000 euro schade'

    Er is in de nacht van woensdag op donderdag ingebroken in het VUB-studentenrestaurant op de campus Etterbeek, daarbij werden meerdere pro-Palestijnse leuzen op de muren en tafels geplaatst. VUB dient klacht in tegen onbekenden en "verwacht" dat de aanpalende pro-Palestijnse bezetting publiekelijk afstand neemt van het voorval. Dat meldt de woordvoerder van rector Jan Danckaert, Peter Van Rompaey. Er zou sprake zijn van 25.000 euro schade, zo blijkt uit een eerste raming.

    De politie is donderdagochtend langsgeweest om vaststelling te doen van de feiten in het studentenrestaurant. Verder onderzoek moet uitwijzen wat er precies gebeurd is. Op de muren staan pro-Palestijnse leuzen zoals 'Student Intifada', 'Free Palestine - Academic Boycot' en 'Boycott Israël' te lezen.

    Beeld BELGA

    Het VUB-rectoraat vraagt de studenten van de aanpalende bezetting in hetzelfde gebouw om publiekelijk afstand te nemen van de inbraak en het bekladden van de muren en tafels, "dat zou een positief signaal zijn". Het rectoraat beschuldigt de studentenbezetting echter niet.

    "Wat er woensdagnacht gebeurd is, is écht een brug te ver. Het volledige restaurant werd gevandaliseerd en daar tillen we zwaar aan. Dit is totaal onaanvaardbaar", concludeert Van Rompaey.

    In een reactie laten de organisatoren van de studentenbezetting weten "niet verantwoordelijk te zijn voor deze actie". "Wij zijn heus niet de enigen die actie voeren voor een academische boycot en voor een vrij Palestina. Dit gaat verder dan enkel de kamperende studenten", duidt de studentenbezetting georganiseerd door het VUB Palestine Solidarity Network.

    Verder reageert de groep onthutst op de "verwachting" van het rectoraat dat ze publiekelijk afstand zouden nemen van de inbraak. "De rector onthoudt zich wekenlang van een publieke reactie op onze vijf eisen, maar verwacht nu wel van ons een publiek statement? Vandalisme staat blijkbaar hoger op de agenda dan genocide."

    Beeld BELGA
    Beeld BELGA
  18. Spanje wil zich aansluiten bij ICJ-zaak van Zuid-Afrika

    Als eerste land in Europa heeft Spanje de wens uitgesproken zich aan te sluiten bij de genocidezaak die Zuid-Afrika heeft aangespannen bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag. Minister van Buitenlandse Zaken José Manuel Albares maakte dat vanochtend bekend.

    Zuid-Afrika vindt dat Israël genocide pleegt met zijn aanvallen in de Gazastrook en begon daarom eind vorig jaar een zaak bij het ICJ. Het Onder meer Colombia, Libië, Mexico en Nicaragua hebben eerder ook de wens uitgesproken zich bij de zaak aan te sluiten.

    Spanje stelt zich, meer en meer, op als een bondgenoot van de Palestijnen. Vorige week erkende het land, samen met Ierland en Noorwegen, Palestina officieel als staat.

    Dylan van Bekkum

  19. Dodenaantal na aanval op school vol vluchtelingen loopt op naar 37

    Bij de Israëlische luchtaanval op een school in Nuseirat, in het midden van de Gazastrook, zijn volgens lokale media en de Palestijnse autoriteiten inmiddels 37 doden gevallen. Vannacht werd nog melding gemaakt van 27 doden. Het Israëlische leger raakte een schoolgebouw waar UNRWA veel Palestijnse vluchtelingen onderdak had geboden.

    Het Israëlische leger erkende vanochtend het gebouw van de UNRWA te hebben aangevallen. Het stelt daarbij meerdere leden van Hamas en de Islamitische Jihad te hebben gedood.

    Mensen bij de lichamen van omgekomen Palestijnen in de school.Beeld AFP
    Mensen bij de lichamen van omgekomen Palestijnen in de school.Beeld AFP
    Beeld AFP

    Dylan van Bekkum

  20. Soldaat gedood bij gevechten met Hezbollah aan Libanese grens

    Bij een gevecht in het noorden van Israël, waar dagelijks grensoverschrijdende gevechten plaatsvinden met de Libanese Hezbollah, is een Israëlische soldaat om het leven gekomen. Dat meldt het leger donderdag. In het noorden grenst Israël met Libanon. Daar zijn beschietingen door de pro-Iraanse sjiitische militie Hezbollah dagelijkse kost.

    Woensdag liet het leger weten dat "twee explosievendrones gelanceerd vanuit Libanon het Hurfeish-gebied hadden getroffen", een stad op minder dan 5 km van de demarcatielijn met Libanon.

    Nog woensdag zei de Israëlische president Benjamin Netanyahu dat zijn leger klaar voor is voor een zeer intense operatie in het noorden. "Hoe dan ook zullen we de veiligheid daar herstellen", zei hij.

  21. Israël bombardeert school met vluchtelingen in Gaza: 'Minstens 27 doden'

    Het Israëlische leger heeft donderdagochtend vroeg een bombardement uitgevoerd op een school van het agentschap van de Verenigde Naties voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) in de Gazastrook. Daar was volgens het leger een basis van de radicale Palestijnse beweging Hamas en terreurorganisatie Islamitische Jihad ingericht.

    "Gevechtsvliegtuigen van het leger hebben een precisieaanval uitgevoerd op een Hamas-basis in een school van Unrwa in de omgeving van Nuseirat", zegt het leger in een mededeling. Er is sprake van "meerdere gedode terroristen". Ismail Al-Thawabta, het hoofd van het mediakantoor van Hamas, ontkent aan persagentschap Reuters dat er in de VN-school een commandopost van Hamas verborgen was.

    Beeld AFP

    Volgens Hamas - dat spreekt van een "afschuwelijk bloedbad" - zijn bij de aanval minstens 27 mensen omgekomen, onder wie vrouwen en kinderen. Daarnaast vielen er meerdere gewonden, die worden overgebracht naar het al-Aqsaziekenhuis in Deir al-Balah. Op beelden van het Palestijnse persbureau Wafa is te zien dat vijf dode kinderlichamen bij een ziekenhuis worden binnengebracht. 

    Dat ziekenhuis liet eerder in de nacht nog weten dat het te maken had gekregen met een panne van een van zijn stroomgeneratoren, wat de medische hulpverlening in het gedrang brengt. Artsen Zonder Grenzen had voor de aanval nog gezegd dat het ziekenhuis sinds dinsdag "minstens 70 doden en meer dan 300 gewonden" te verwerken had gekregen na Israëlische bombardementen op het centrum van de Gazastrook, "vooral vrouwen en kinderen".

    Beeld AFP
    Beeld AFP
  22. Journalisten aangevallen bij Israëlische vlaggenmars in Jeruzalem, 18 arrestaties

    Bij ongeregeldheden tijdens de jaarlijkse vlaggenmars in Oost-Jeruzalem zijn in totaal achttien mensen gearresteerd. Duizenden ultranationalistische Israëliërs liepen mee met de mars, waarmee zij vieren dat Israël Oost-Jeruzalem tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967 veroverde en bezette.

    Een groep Israëlische jongeren gooide stenen naar Palestijnen. Ook vielen deelnemers een groep journalisten aan die de mars versloegen voor Israëlische en Arabische media. Eerdere edities van de mars liepen uit op rellen tussen ultranationalistische Israëliërs en Palestijnen. Palestijnen zien de mars als een provocatie, omdat Oost-Jeruzalem door Israël wordt bezet. Uit voorzorg waren dit jaar drieduizend politieagenten op de been.

    Daan de Vries


    Deelnemers aan de nationalistische vlaggenmars in Oost-Jeruzalem.Beeld AFP
    Een deelnemer probeert te voorkomen dat een voorbijganger een foto neemt van de vlaggenmars.Beeld ANP / EPA
    Israëlische agenten pakken mensen op in Jeruzalem. Beeld ANP / EPA
  23. EU nodigt Israël uit voor overleg

    De Europese Unie heeft Israël officieel uitgenodigd voor een zitting in het kader van hun associatieakkoord. Dat heeft de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid Josep Borrell woensdag aangekondigd.

    "Als vervolg op het akkoord vorige week op de bijeenkomst van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken heb ik een uitnodiging gestuurd naar minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz voor een ad hoc assocatieraad", zo meldde Borrell op X.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Bijna acht maanden na de start van de oorlog tussen Israël en de radicale Palestijnse beweging Hamas kwamen de lidstaten begin vorige week overeen om Israël uit te nodigen om aan tafel te gaan. Als gespreksthema's noemde Borrell toen de situatie in Gaza, de mensenrechten en de wijze waarop Israël de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICC) zal implementeren. Het ICC wil dat het militaire offensief in Rafah wordt stopgezet.

    Met de uitnodiging voor een bijeenkomst wil de EU de druk op Israël opvoeren. Het associatieakkoord vormt het kader voor de samenwerking tussen beide partners. Het bevat afspraken over handelsvoordelen, maar stelt ook dat het akkoord is gebaseerd op respect voor mensenrechten en democratie.

    Om het overleg ook daadwerkelijk te laten plaatsvinden, moet Israël akkoord gaan en moeten de lidstaten het onderling eens raken over de inhoud van wat er op die associatieraad besproken moet worden, zo verluidde uit diplomatieke bron.

    De lidstaten zitten echter al sinds het begin van het conflict niet op dezelfde golflengte. Landen als Duitsland hoeden zich ervoor om de relaties met Israël te compromitteren, terwijl landen als Spanje en Ierland besloten hebben om de Palestijnse staat te erkennen.

  24. Rector UGent: 'Bezetters UFO zijn tot geen enkel compromis bereid'

    Rector Rik Van de Walle van de UGent ziet geen andere oplossing dan het beëindigen van de bezetting van het UFO-gebouw met een verzoekschrift. 

    Tijdens die bezetting, die al een maand duurt, is het enkele keren tot een dialoog gekomen met de activisten. "Ze wensen het UFO-gebouw enkel te verlaten indien hun eisen volledig zouden worden ingewilligd, wat niet zal gebeuren", zegt de rector. "Omdat daar een aantal onhaalbare eisen bij zijn."

    UGent-rector Rik Van de Walle met enkele studenten.Beeld Sofie Van Waeyenberghe

    Op 24 mei kwam het tot geweld toen een groep activisten ook het rectoraat was binnengedrongen. Het kwam toen tot schermutselingen en die bezetters werden opgepakt. De rector vroeg de activisten om op te krassen maar uiteindelijk werd een bemiddeling opgestart.

    "Ik heb alle kansen willen geven aan dialoog", zegt Van de Walle. "Ik heb willen luisteren naar de actievoerders. Ik had er ook begrip voor, dat zij actie voeren."

    "Gedurende een zekere tijd zijn de acties vreedzaam verlopen", zegt Van de Walle. "We hebben dat gedoogd. Maar goed, nu is het moment gekomen waarop het geblokkeerd zit, zeg maar."

    Een rechter kan oordelen dat een uitzetting nodig is, waarop de activisten een laatste keer worden gewaarschuwd voor een mogelijk politie-optreden.

  25. Israëlische rechtbank houdt ban nieuwszender Al Jazeera in stand

    Een Israëlische rechtbank heeft het besluit van de Israëlische regering om de Arabische nieuwszender Al Jazeera in de ban te doen, woensdag in stand gehouden. Volgens de rechtbank in Tel Aviv is er wettig bewijs geleverd door de regering dat de zender banden onderhoudt met Hamas en dat Al Jazeera propaganda van de groepering verspreidt. Om wat voor soort bewijs het gaat werd niet duidelijk.

    Begin deze maand haalde de regering de zender van de buis en sloot zij de kantoren van de Qatarese nieuwszender. De omroep zou een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid en moest daarom gedurende 35 dagen op zwart. Komende zondag verloopt die termijn, maar de regering in Tel Aviv heeft al duidelijk gemaakt van plan te zijn deze met nog eens 45 dagen te verlengen.

    Maartje Geels 

  26. Deurwaarder doet vaststellingen in UFO-gebouw in Gent

    Indien de rechtbank groen licht geeft voor de uitzetting van het gebouw, volgt een aanplakking met een kort tijdsbestek waarmee de actievoerders rekening dienen te houden. Indien de aanwezigheid blijft, kan de politie optreden.

    Mogelijk zal een deel van de actievoerders in de tussentijd opkramen. Er zijn woensdagmiddag al enkele tenten verdwenen. Maar een grote groep demonstranten blijft aanwezig en geeft te kennen dat ze hopen op een nieuwe dialoog.

    Tenten van de bezetters in het UFO.Beeld Photo News

    Het is afwachten of het tot een hardhandig optreden komt. Maar indien een groep activisten zich verzet of vastketent, kan die door de politie verwijderd worden.

  27. Ultimatum voor actievoerders afgelopen, deurwaarder aangekomen in bezette UFO-gebouw UGent

    Aan de Universiteit Gent is een deurwaarder gearriveerd om vaststellingen te doen in het Universiteitsforum (UFO). Dat is een eerste stap om een uitzetting van de bezetters af te dwingen.

    Rector Rik Van de Walle had gisteren een deadline gesteld. Voor 12 uur moesten de activisten vertrokken zijn, maar dat is niet gebeurd. De deurwaarder zal nu zijn vaststellingen overmaken, waarop de rechtbank van eerste aanleg kan beslissen om de bezetting te beëindigen.

  28. Netanyahu: 'Israël is voorbereid op krachtig optreden in het noorden'

    Tijdens een rondrit langs de noordgrens van Israël met Libanon heeft premier Benjamin Netanyahu gezegd dat het land voorbereid is op een krachtig optreden in het noorden.

    De aanvallen op dorpen in het zuiden van Libanon zijn sinds enkele dagen serieus opgevoerd. Daarbij zijn sinds vrijdag zeker vier burgers en twee strijders van de Hezbollah-militie gedood. Ook Hezbollah vuurt raketten af op Israëlische steden. Daarbij zijn gisteren ook felle bosbranden ontstaan.

    De Israëlische minister van Veiligheid, de rechts-extremistische Itamar Ben-Gvir, heeft gisteren nog opgeroepen tot een oorlog tegen Hezbollah.

  29. Actievoerders UGent krijgen ultimatum tot 12 uur

    De rector van de UGent, Rik Van de Walle, wil dat de bezetters van het UFO-gebouw hun acties stopzetten. Er loopt een ultimatum tot 12 uur vandaag, zo hebben de actievoerders vernomen. Nadien kan een deurwaarder ter plaatse komen om vaststellingen te doen en kan de rechtbank in eerste aanleg beslissen om over te gaan tot uitzetting. 

    De activisten eisen een volledige academische boycot van Israël en een stappenplan om de universiteit duurzaam te maken. Ze bezetten sinds 6 mei de inkomhal van een centraal universiteitsgebouw (het Universiteitsforum) in Gent met tenten en spandoeken. Op drukke momenten waren er honderden studenten, academici en sympathisanten. 


    Actievoerders bezetten het Gentse Universiteitsforum.Beeld BELGA

     Op 24 mei drong een groep bezetters het rectoraat binnen en kwam het tot een incident. De politie pakte tien activisten op. Het leek toen op een uitzetting uit te draaien, maar uiteindelijk werd een bemiddeling opgestart door imam en auteur Khalid Benhaddou. Die sprong gisterennacht af. 

    "Indien de bezetting niet vrijwillig wordt stopgezet, zal de UGent niet anders kunnen dan via juridische weg de stopzetting ervan te vragen", zei rector Van de Walle gisterenavond.

    De actievoerders hadden eerder al aangegeven dat ze hun acties willen verderzetten. Daar verandert het nieuws niets aan. "We blijven volharden met onze eisen en sluiten geen compromis als het gaat over klimaatrechtvaardigheid, mensenrechten en de rol van de universiteit hierin", zeggen de activisten nog.

  30. Huis VS wil sancties tegen Internationaal Strafhof wegens arrestatiebevel Netanyahu

    Het Huis van Afgevaardigden heeft gisteren gestemd voor het nemen van strafmaatregelen tegen functionarissen van het Internationaal Strafhof (ICC), melden Amerikaanse media. Het wetsvoorstel, een initiatief van de Republikeinse meerderheid in het Huis, is een reactie op het recente verzoek van de ICC-aanklager om een arrestatiebevel voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

    Met de wet willen de Republikeinen sancties kunnen opleggen aan personen "die betrokken zijn bij enige poging om een ​​beschermde persoon van de Verenigde Staten en hun bondgenoten te onderzoeken, arresteren, vastzetten of vervolgen". Mogelijke maatregelen zijn onder meer het verbieden van Amerikaanse vastgoedtransacties en het blokkeren en intrekken van visa.

    Israëlisch premier Benjamin Netanyahu.Beeld REUTERS

    ICC-aanklager Karim Khan verzocht ruim twee weken geleden om arrestatiebevelen voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, de Israëlische defensieminister Yoav Gallant en drie Hamasleiders. Zij zouden schuldig zijn aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

    De stap van het ICC leidde tot verontwaardigde reacties van Republikeinen en Democraten in het Congres. Ook president Joe Biden was kritisch. Volgens de president bestaat er "geen gelijkwaardigheid" tussen Israël en Hamas. Tegelijkertijd zei hij sancties tegen het ICC niet te steunen.

    Het is dan ook onwaarschijnlijk dat de Senaat, waar de Democraten in de meerderheid zijn, het wetsvoorstel aanneemt, concludeert onder meer CNN.

  31. Slovenië erkent Palestina als staat

    Slovenië heeft Palestina dinsdag als staat erkend. Slovenië sluit dus aan bij het rijtje landen dat recent besloot om Palestina te erkennen. Eind mei stemde de Sloveense regering al in met het voorstel, nu heeft ook het parlement groen licht gegeven. De oppositie verzette zich, maar het voorstel haalde het wel met 52 stemmen.

    Afgelopen dinsdag erkenden Noorwegen, Spanje en Ierland al officieel de staat Palestina. Israël had daar forse kritiek op. De meerderheid van de lidstaten van de Verenigde Naties erkent inmiddels Palestina al als staat. Maar dat geldt niet voor belangrijke westerse naties als de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, en voor EU-lidstaten als Duitsland, Frankrijk en België.

  32. UGent dreigt met juridische stappen tegen actievoerders: 'Onaanvaardbaar dat sommigen UFO blijven bezetten'

    De Universiteit Gent dreigt met de ontruiming van het UFO-gebouw. Pro-Palestijnse actievoerders bezetten al zo'n vier weken het gebouw van de universiteit. Rector Rik Van de Walle roept de actievoerders op om de bezetting stop te zetten, zo blijkt uit een schriftelijke mededeling die vandaag is rondgestuurd naar studenten en personeelsleden van de UGent.

    "Dat sommige actievoerders op basis van een aantal niet-realiseerbare eisen het UFO blijven bezetten, is onaanvaardbaar", schrijft Van de Walle. "De overlast die zij hiermee veroorzaken wordt te groot. Zo is het UFO onder meer niet bruikbaar om examens te laten doorgaan."

    Beeld BELGA

    De universiteit zegt dat er door de aanwezigheid van de actievoerders geen andere activiteiten voor grote groepen in het gebouw kunnen plaatsvinden, "omdat door de bezetting de evacuatiewegen onvoldoende duidelijk zijn en we hebben vastgesteld dat ze soms zelfs worden afgesloten door de actievoerders". 

    "Dergelijke situaties die de veiligheid in het gedrang brengen, kunnen we vanzelfsprekend niet tolereren", schrijft Van de Walle. 

    De universiteit overweegt juridische stappen tegen de actievoerders. "Indien de bezetting niet vrijwillig wordt stopgezet, zal de UGent niet anders kunnen dan via de juridische weg de stopzetting ervan te vragen." 

    Het is niet duidelijk wanneer de universiteit over zal gaan tot eventuele juridische stappen. Volgens de actievoerders hebben ze tot woensdagmiddag de tijd om het gebouw te verlaten, zo schrijft VRT NWS.

  33. Israël en VS sluiten deal over levering 25 F-35-gevechtsvliegtuigen

    Israël en de Verenigde Staten hebben een deal gesloten over de levering van 25 Amerikaanse F-35's. Dat heeft Israël dinsdag bekendgemaakt. Aan de 25 gevechtsvliegtuigen hangt een prijskaartje van "ongeveer 3 miljard dollar", maar dat bedrag wordt gefinancierd door Amerikaanse militaire steun aan Israël, schrijft persagentschap Reuters.

    Recentelijk tekende een delegatie van het Israëlische ministerie van Defensie in de VS een overeenkomst over de 25 toestellen van producent Lockheed Martin, zo schrijft het Israëlische medium i24.

    Een F-35-gevechtsvliegtuig.Beeld ANP / EPA

    De F-35's zouden begin 2028 worden geleverd, aan een tempo van drie tot vijf toestellen per jaar, aldus het ministerie. De Israëlische luchtmacht zou in de komende jaren dan in totaal over 75 F-35's beschikken. Het is het enige land in het Midden-Oosten dat dergelijke vliegtuigen bezit.

    De aankondiging volgt te midden van spanningen tussen de regeringen van de Amerikaanse president Joe Biden en die van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Op 8 mei zei Biden dat hij bepaalde wapens niet zou leveren aan Israël wanneer er een groot offensief tegen de Palestijnse stad Rafah zou komen.

    Israëlische troepen hebben de stad in de Gazastrook wel aangevallen, naar eigen zeggen om de Hamasstrijders die er verschanst zitten te vernietigen. Maar volgens Amerikaanse verantwoordelijken heeft Israël wel degelijk rekening gehouden met de zorgen van Washington over de grootschalige operatie.

  34. Ultraorthodoxe regeringspartijen steunen voorstel van Biden over bestand

    De twee ultraorthodoxe leden van de Israëlische regering hebben dinsdag bevestigd dat ze het voorstel van de Amerikaanse president Joe Biden over een bestand rond Gaza steunen.

    Shass verspreidde een persbericht waarin het zijn uitdrukkelijke steun uitsprak "om de gijzelaars terug te brengen". En ook de chef van het Verenigd Thora-jodendom, Yitzhak Goldknopf, "steunt elk voorstel dat leidt tot de bevrijding van de gijzelaars". Dat verklaarde hij na een gesprek met familieleden van gegijzelden.

    Maar of hun steun veel zal uitmaken valt te bezien. Maandag dreigden de extreemrechtse leden van het kabinet ermee op te stappen als Netanyahu het plan van Biden zou aanvaarden. Dat plan voorziet onder meer in een wekenlang staakt-het-vuren, waarbij het Israëlische leger zich zou terugtrekken uit de dichtstbevolkte gebieden van de Gazastrook, sommige gijzelaars - vrouwen en zieken - zouden worden vrijgelaten en ook Israël zou Palestijnse gevangenen vrijlaten. 

    Zonder extreemrechts heeft de regering-Netanyahu geen meerderheid.

  35. Twee Israëlische luchtaanvallen op Deir al-Balah in Gazastrook: zestien doden

    Bij een Israëlische aanval op een politievoertuig in de Gazastrook zijn acht politieagenten gedood. Dat meldt de extremistische Palestijnse beweging Hamas dinsdag. De luchtaanval vond plaats in Deir al-Balah, een stad in het centrum van de Gazastrook. 

    Bij een andere Israëlische aanval ten noorden van dezelfde stad werden ook zeker acht Palestijnse burgers - onder wie kinderen - gedood, schrijft de Arabische zender Al Jazeera.

    Bij een Israëlische aanval op een politievoertuig in Deir al-Balah zijn acht politieagenten om het leven gekomen. Beeld Photo News

    Het Israëlische leger zegt de berichten van Hamas te onderzoeken en kondigde verder ook aan het offensief in Rafah en de operaties in andere delen van de Gazastrook verder te zetten.

    Bij de Israëlische aanval ten noorden van Deir al-Balah werden acht Palestijnse burgers, onder wie kinderen, gedood, schrijft Al-Jazeera Arabic. De droneaanval viseerde een voertuig aan de ingang van een schuilplaats. Verschillende gewonden werden overgebracht naar het al-Aqsa-ziekenhuis in de buurt.

  36. Qatar wacht nog op reactie Israël en Hamas op voorstel bestand

    Bemiddelaar Qatar wacht nog op een "duidelijk standpunt" van Israël over een nieuw voorstel voor een bestand. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat ook Hamas nog met een definitieve reactie moet komen.

    Het voorstel is afgelopen vrijdag onverwacht gepresenteerd door de Amerikaanse president Joe Biden. Het voorziet onder meer in een wapenstilstand in Gaza, de ruil van Israëlische gijzelaars voor Palestijnse gevangenen en de wederopbouw van het gebied. Ook wordt de mogelijkheid genoemd dat de vijandigheden permanent gestaakt kunnen worden als de afspraken worden nagekomen.

    "We wachten op een duidelijk Israëlisch standpunt namens de hele regering", aldus een woordvoerder van het ministerie van Qatar. Hij zei dat Israëlische ministers tegenstrijdige verklaringen hebben afgelegd. De regering van Israël is intern verdeeld over het voorstel. Sommige coalitiepartners van premier Benjamin Netanyahu hebben steun uitgesproken, maar twee uiterst rechtse ministers zijn juist fel tegen. Zij willen voorkomen dat de oorlog wordt beëindigd voordat Hamas is verslagen.

  37. VUB-rector wil alle toekomstige samenwerkingen met Israëlische overheid weigeren

    De rector van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), Jan Danckaert, wil in de toekomst alle samenwerkingen met Israëlische partners die onder de Israëlische overheid vallen consequent weigeren, iets wat hij zal voorstellen aan de Academische Raad van de VUB. Dat meldt hij dinsdag. Volgens professor Sociologie en Urban Studies Lena Imeraj lijkt het erop dat "de rector nog steeds niet begrijpt wat een academische boycot inhoudt".

    In een open brief vroegen 304 VUB-personeelsleden, onder wie 62 professoren, tegen "uiterlijk" vrijdag een concreet antwoord van VUB-rector over hoe hij aan de eisen van de studentenbezetting 'Jabalia Hall' op de campus van de VUB zal voldoen. 

    Rector en VLIR-voorzitter Jan Danckaert geeft in een reactie aan persagentschap Belga mee niet in te willen gaan op de eis van een algemene academische boycot en dat hij "een verharde en enigszins bedreigende toon" opmerkt terwijl hij "blijft aandringen op respectvolle dialoog".  "De EU financiert in het kader van haar Horizon-programma's baanbrekend onderzoek waaraan ook Israëlische partners kunnen deelnemen. Horizon-onderzoek is per definitie niet militair."

    Studentenprotest aan de VUB. Beeld Marc Baert

    Om die reden hebben het collectief aan Vlaamse universiteiten op niveau van de VLIR samen een brief geschreven aan de Europese Commissie met de vraag hoe universiteiten moeten omgaan met onderzoeksprojecten waar Israëlische partners bij betrokken zijn, stelt Danckaert. "We zijn de eerste rectorenconferentie in Europa die deze stap zet."

    De rector beroept zich tevens op het gegeven dat er binnen VUB reeds vier projecten zijn voorgelegd aan de ethische commissie, waar in de loop van juni advies over naar buiten gebracht zal worden, en de stopzetting van het Multispin.AI-project in samenwerking met de Israëlische Bar-Ilan Universiteit. Daarnaast is de rector het ook eens met de personeelsleden en professoren dat het onderwijs en de academische vorming voor Palestijnen mee heropgebouwd moet worden, al betekent zijn VLIR-voorzitterschap "niet dat de VUB andere universiteiten kan dicteren wat ze moeten doen". 

    Danckaert belooft dat hij bepaalde contracten met bedrijven die in Israël actief zijn of investeren, niet zal verlengen en de bezettende studenten niet met geweld of politionele middelen wil uitzetten. Dit "zolang de bezetting constructief verloopt en er geen strafbare feiten plaatsvinden".

    Ten slotte zal Danckaert de Academische Raad op de VUB "voorstellen om voor een verbod te gaan op toekomstige samenwerkingen met de Israëlische overheid en met agentschappen die rechtstreeks onder die overheid vallen". 

  38. Israëlische minister roept op tot oorlog met Hezbollah

    De Israëlische rechts-extremistische politicus Itamar Ben-Gvir, die in de regering-Netanyahu de post van minister van Veiligheid bekleedt, heeft opgeroepen tot een oorlog met de sjiitische militie Hezbollah, die actief is in buurland Libanon. "Alle bolwerken van Hezbollah moeten worden verbrand en vernietigd. Oorlog!", klonk het in een video op X na een bezoek aan de noordelijke stad Kiryat Shmona.

    Volgens hem is het onaanvaardbaar dat delen van Israël worden aangevallen en inwoners worden geëvacueerd, terwijl er vrede heerst in Libanon.

    Een Israëlische luchtaanval op een dorp in Libanon. Beeld gemaakt op dinsdag. Beeld AFP

    Sinds het begin van de oorlog die Israël voert in de Gazastrook zijn er bijna dagelijks confrontaties tussen het Israëlische leger en Hezbollah. Daarbij vielen ook al doden. De voorbije dagen ontstonden in het noorden van Israël verschillende branden door raketbeschietingen vanuit Libanon. Hezbollah heeft banden met de radicale Palestijnse beweging Hamas, maar wordt beschouwd als veel machtiger. Israël wil druk uitoefenen op de militie, zodat die zich zou terugtrekken achter de Litani-rivier op 30 kilometer van de grens.

  39. Biden: onduidelijk of Israël oorlogsmisdrijven pleegt in Gaza

    De Amerikaanse president Joe Biden zegt dat "onduidelijk" is of Israëlische troepen zich in de Gazastrook schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdrijven. Hij deed die uitspraak in een interview met opinieblad Time, dat op 28 mei is afgenomen en dinsdag online is verschenen.

    Biden zegt in reactie op een vraag over oorlogsmisdrijven dat Israël daar zelf onderzoek naar heeft gedaan. Hij beklemtoonde ook dat zijn land niet is aangesloten bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag, waar een aanklager aanstuurt op de arrestatie van leiders van Israël en Hamas op verdenking van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

    De Amerikaanse president Joe Biden.Beeld AP

    De VS zijn de belangrijkste internationale bondgenoot van Israël, maar tijdens de oorlog in Gaza ontstond ook spanning over de te volgen koers. Biden kreeg van het tijdschrift de vraag of de Israëlische premier Benjamin Netanyahu het conflict oprekt voor zijn eigen politieke redenen. "Mensen hebben alle reden om die conclusie te trekken", reageerde Biden volgens Time.

    De Amerikaanse president zorgde vorige week voor een verrassing door zelf met een voorstel te komen voor een bestand. Dat voorziet in een wekenlange wapenstilstand, de vrijlating van gijzelaars en de invoer van fors meer hulpgoederen in Gaza. Er zouden iedere dag zeker zeshonderd vrachtwagens met hulpgoederen het gebied moeten binnengaan.

    De president zei tegen Time dat duidelijk is dat Palestijnen enorm hebben geleden door tekorten aan voedsel, water en medicijnen. Ook zijn volgens Biden veel onschuldige mensen gedood. "Dat heeft in veel gevallen niet alleen te maken met de Israëliërs, maar ook met wat Hamas doet in Israël", aldus de president. Hij verwees naar de bloedige aanval van 7 oktober op Israël. "Wat ze daar hebben gedaan ging verder dan alles wat ik eerder heb gezien. En ik heb een hoop gezien."

  40. Israël: een derde van overgebleven gijzelaars dood

    Meer dan een derde van de overgebleven gijzelaars in Gaza is dood. Dat blijkt uit een telling van de Israëlische regering. 43 van de 120 gijzelaars zijn door Israëlische functionarissen dood verklaard.

    Tijdens de aanval van 7 oktober nam Hamas ongeveer 250 mensen als gijzelaar mee naar de Gazastrook. Tientallen van hen werden bevrijd tijdens de wapenstilstand in november, anderen werden – dood of levend – teruggehaald tijdens diverse operaties van het Israëlische leger.

    Vrienden en familie van door Hamas gegijzelde Israëliërs verzamelen.Beeld AFP

    Gisteravond meldde het Israëlische leger de dood van nog vier Israëlische gijzelaars. Zij zouden enkele maanden geleden al gedood zijn door Hamas. Hun lichamen zijn nog altijd niet teruggehaald.

    De telling is gebaseerd op verschillende bronnen, waaronder tips van inlichtingendiensten, camerabeelden en forensische analyses. De Israëlische functionarissen zeggen informeel tegen het persbureau Reuters dat het aantal doden hoger zou kunnen liggen.

    Jasper Daams

  41. Minstens acht doden bij Israëlische aanval in Centraal-Gaza

    Bij een Israëlische aanval op een voertuig in de buurt van een opvanghuis voor ontheemde Palestijnen zijn ten minste acht mensen gedood. Dat meldt de Arabische nieuwszender Al Jazeera. Tientallen mensen raakten gewond. Onder de slachtoffers zouden meerdere kinderen zijn.

    De aanval vond plaats in de stad Deir al-Balah, in het midden van Gaza. Volgens een journalist van Al Jazeera gebeurde het in een van de dichtstbevolkte gebieden van de stad, waar een aanval ‘verwoestende gevolgen’ kan hebben voor de burgerbevolking. Israël heeft nog niet gereageerd.

    Vanochtend kwam het Palestijnse gezondheidsministerie met een update over de slachtoffers van de oorlog tussen Hamas en Israël. Sinds 7 oktober zouden ruim 36 duizend Palestijnen gedood zijn door Israël, aldus het ministerie dat valt onder de Palestijnse Autoriteit. Het Palestijnse onderwijsministerie meldde vanochtend dat ruim 15 duizend kinderen om het leven kwamen.

    Jasper Daams

  42. Khalid Benhaddou stopt met bemiddeling studentenprotest UGent: ‘Ze willen geen compromis’

    Khalid Benhaddou, een gerespecteerde Gentse imam, was de voorbije dagen aangesteld als bemiddelaar tussen de UGent en de pro-Palestijnse actievoerders die het Universiteitsforum bezetten. Hij stopt nu met zijn bemiddelingsopdracht.

    Na de bemiddeling van Benhaddou bracht de mensenrechtencommissie van de UGent een nieuw advies, waarop rector Rik Van de Walle besliste dat de Gentse universiteit van plan is alle banden met Israëlische academische instellingen te verbreken omdat de mensenrechtenschendingen in de Gazastrook uit de hand lopen. 

    Khalid Benhaddou.Beeld Tine Schoemaker

    Maar de activisten houden vast aan een doorgedreven boycot en willen ook een concreet stappenplan om klimaatdoelstellingen in te vullen. Ze verbreken het vertrouwen in Benhaddou en vragen een nieuwe bemiddelaar. 

    “De actievoerders willen niet tot een compromis komen”, legt Benhaddou uit in De ochtend op Radio 1. “Dan is bemiddeling wat mij betreft niet langer mogelijk”, zegt hij. De activisten wilden dat hij eerder optrad als een facilitator. “Dat is iemand die namens hen onderhandelt en hun belangen behartigt. Maar dat is niet de rol van een bemiddelaar, die beide partijen uitnodigt om naar een middenweg te zoeken.”

    Volgens Benhaddou is te lang onderbelicht dat voor de activisten de klimaateisen evenwaardig zijn aan hun pro-Palestijnse eisen. Daarop willen ze niet inbinden “en dus ook geen compromissen sluiten. Dan houdt het de facto voor mij op”, aldus Benhaddou.

    Rector Van de Walle gaf eerder al aan dat de bezetting niet bijdraagt aan een oplossing. “Ik wens de bemiddelaar nadrukkelijk te bedanken voor het uitstekende werk dat hij heeft geleverd. Niemand had het beter kunnen doen dan hij.” Er is momenteel nog geen sprake van een nieuwe bemiddelaar.

  43. Bosbranden in Noord-Israël na aanval Hezbollah

    Er woeden bosbranden in het noorden van Israël, veroorzaakt door raketten en drones die de Libanese militante beweging Hezbollah heeft afgevuurd vanuit buurland Libanon. Ook huizen vatten volgens lokale media vuur. De plaats Kirjat Sjmona werd deels geëvacueerd.


    Bosbranden in Kirjat Sjmona.Beeld REUTERS

    Het Israëlische leger stuurde dinsdag militairen om te helpen de vlammen te bedwingen. Volgens de strijdkrachten is het vuur onder controle en zijn mensenlevens niet in gevaar. Zes militairen raakten lichtgewond bij de bluswerkzaamheden, omdat ze rook inademden.

    De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei dat hij met de strijdkrachten de branden nauwlettend in de gaten houdt. Als antwoord op de aanvallen van Hezbollah heeft Israël het zuiden van Libanon onder vuur genomen.

    De afgelopen dagen heeft Israël zijn aanvallen op dorpen in het zuiden van Libanon opgevoerd. Daarbij zijn sinds vrijdag minstens vier burgers en twee Hezbollah-strijders gedood. Hezbollah vuurde van zijn kant raketten af op twee Israëlische grenssteden.

    Beeld via REUTERS
  44. VS zoeken steun bij VN-Veiligheidsraad voor voorstel wapenstilstand Gaza

    De Verenigde Staten willen dat de VN-Veiligheidsraad een resolutie aanneemt om het plan van de Amerikaanse president Joe Biden te steunen om een eind te maken aan de gevechten in Gaza. Dat heeft de Amerikaanse VN-ambassadeur Linda Thomas-Greenfield maandagavond (lokale tijd) gezegd. Biden heeft een wapenstilstand en een akkoord over de vrijlating van de gijzelaars op tafel gelegd.

    De ontwerpresolutie moet de extremistische Palestijnse organisatie Hamas ook oproepen om het voorstel te aanvaarden. “Veel leiders en regeringen, ook in de regio, steunen dit plan en we roepen de Veiligheidsraad op om samen met hen op te roepen tot de onmiddellijke uitvoering ervan zonder nieuwe voorwaarden”, zei Thomas-Greenfield in een verklaring.

    Volgens de Amerikaanse VN-ambassadeur zijn de leden van de Raad het al eens over de belangrijkste punten van het akkoord: de vrijlating van gijzelaars, een staakt-het-vuren, meer humanitaire hulp en de wederopbouw van Gaza op lange termijn. “De leden van de Raad mogen deze kans niet voorbij laten gaan. We moeten met één stem spreken ter ondersteuning van dit akkoord”, klonk het.

    Biden stelde vrijdag een plan in drie fases voor om het conflict tussen Hamas en Israël te beëindigen. Israël blijft evenwel vastbesloten om de oorlog voort te zetten totdat Hamas is uitgeschakeld. Toch stelden het Witte Huis en Joe Biden dat de goedkeuring van het plan nu alleen van Hamas afhing.

  45. 9 arrestaties bij studentenprotest tegen komst voormalig Israëlisch ambassadeur naar ULB

    Enkele honderden studenten van de Université Libre de Bruxelles (ULB) hebben maandag een optocht gehouden om de deelname van Elie Barnavi, voormalig Israëlisch ambassadeur in Frankrijk, aan te klagen. De politie had de Flageywijk al enkele uren voor het begin van de conferentie hermetisch afgesloten. Bij de schermutselingen werden negen mensen opgepakt. Daarbij raakte minstens één persoon ernstig gewond, aldus de studenten.

    Maandagavond wordt aan de ULB de conferentie ‘Israël-Palestina: waar gaan we naartoe?” gehouden. De pro-Palestijnse bezetters kantten zich al enkele weken tegen het evenement. De komst van Barnavi “normaliseert de Israëlische koloniale politiek”, klinkt het.

    Een waterkanon stond opgesteld op het Flageyplein in Brussel.Beeld BELGA

    Toch wou de ULB van geen wijken weten. “We hebben ervoor gekozen om debatten te organiseren en daarbij een panel aan Midden-Oosten-experten te verzamelen, met het oog op een evenwichtig en billijk perspectief, om een dialoog op gang te brengen in plaats van gespannen standpunten”, aldus de universiteit.

    Enkele uren voor aanvang van het debat was de Flageywijk al hermetisch afgesloten door de politie. De horde manifestanten, die zich omstreeks 17 uur van bij de ULB op gang had getrokken, slaagde er dan ook niet in om ter plaatse te geraken. De politie dreef hen uit elkaar en uiteindelijk werden er dus ook negen personen opgepakt.

    De universiteit benadrukte nog “alles in het werk” te hebben gesteld “om ervoor te zorgen dat de uitwisseling plaats kon vinden in omstandigheden die aanleiding geven tot een sereen en constructief debat”.

  46. Israëlisch leger kondigt overlijden van vier gijzelaars in Gaza aan

    Vier gijzelaars die nog vastzitten in Gaza nadat ze door de Palestijnse extremistische Hamas ontvoerd werden, zijn overleden. Dat meldt het Israëlische leger maandag.

    Het leger vermoedt dat Hamas de vier samen vasthield in de stad Khan Younis en dat ze enkele maanden geleden samen stierven. Hun lichamen zijn nog steeds in handen van Hamas.

    Het gaat om de 79-jarige Chaim Peri, de 84-jarige Amiram Cooper, de 80-jarige Yoram Metzger en de 51-jarige Nadav Popplewell, bericht The Times of Israel. Peri, Cooper en Metzger werden op 7 oktober door Hamas ontvoerd uit Nir Oz, terwijl Popplewell werd gegijzeld in Nirim.

    Omdat het onderzoek nog loopt, geeft het leger geen details over de omstandigheden van hun dood. 

    Hamas had op 7 oktober 251 mensen ontvoerd. Van de 120 gijzelaars die nog vastzitten in de Gazastrook heeft het Israëlische leger de dood van 41 bevestigd.

  47. Protest tegen lezing van voormalige Israëlische ambassadeur aan ULB

    Een honderdtal studenten zijn maandagavond samengekomen om te protesteren tegen een lezing van de voormalige Israëlische ambassadeur in Frankrijk, Elie Barnavi, aan de Université Libre de Bruxelles (ULB). Barnavi komt spreken tijdens een door de universiteit georganiseerde conferentie. De lezing ging om 18.00 uur van start in het Brusselse Flageygebouw.

    De studenten zijn niet akkoord met bepaalde uitspraken van Barnavi. "Het eenvoudigste is om Gaza te onderwerpen aan een bommentapijt zonder vragen te stellen", zei Barnavi bijvoorbeeld in oktober aan Franceinfo. De studenten hekelen dat de conferentie "een poging is om een situatie te normaliseren die niet normaal is: een langdurige militaire bezetting, beleid van kolonisatie en apartheid, en de voortdurende onderdrukking van de fundamentele rechten van het Palestijnse volk".

    De demonstranten vertrokken iets voor 17.00 uur in de richting van het Flageyplein. 

    Beeld BELGA
  48. Netanyahu: Bidens voorstel voor staakt-het-vuren ‘incompleet’

    De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zich opnieuw kritisch uitgelaten over het Amerikaanse driestappenplan voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Het plan zou volgens hem "incompleet" zijn, zei hij volgens de Israëlische krant The Times of Israël tegen de buitenland- en defensiecommissie van het Israëlische parlement. De Amerikaanse president Joe Biden presenteerde het plan afgelopen vrijdag nog als een "Israëlisch voorstel".

    In het plan van Biden wordt er in drie fases toegewerkt naar een permanent einde van de oorlog in de Gazastrook. De eerste fase behelst een tijdelijk staakt-het-vuren dat zes weken zou moeten duren, waarbij Hamas kwetsbare gijzelaars vrij zou laten in ruil voor Palestijnse gevangenen. Vervolgens zouden onderhandelingen moeten aanvangen over een permanent staakt-het-vuren, een volledige terugtrekking van Israël uit Gaza en de vrijlating van de rest van de gegijzelden. De derde fase betreft de wederopbouw van de Gazastrook.

    De Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Beeld AFP

    Met name de beoogde tweede fase vormde de afgelopen maanden het breekpunt in de onderhandelingen tussen Israël en Hamas. Waar Hamas eist dat Israël zich volledig terugtrekt uit de Gazastrook, heeft Israël consequent herhaald dat geen optie te vinden voordat Hamas volledig is uitgeschakeld.

    In een eerdere reactie stelde Netanyahu al dat er geen sprake kan zijn van een permanente wapenstilstand totdat de militaire en bestuurlijke capaciteiten van Hamas vernietigd zijn. Netanyahu zou nu hebben gezegd dat er een tijdelijk staakt-het-vuren kan worden ingesteld, maar dat de onderhandelingen over wat daarna gebeurt nog open liggen. Volgens het Israëlische Channel 12 heeft hij een permanent einde van de oorlog wederom uitgesloten.

    Met verwijzing naar de genoemde Israëlische doelstelling stelde een anonieme Israëlische functionaris eerder vandaag tegenover de Amerikaanse nieuwszender NBC News dat Bidens omschrijving van het plan "onjuist" is. Het plan zou juist uit de koker komen van de bemiddelende landen - de Verenigde Staten, Egypte en Qatar. Israël zou daar enkele wijzigingen voor hebben voorgesteld, waarna het nu wacht op een reactie van Hamas.

    Onduidelijk is daardoor wat de status van de onderhandelingen nu is. De Egyptische buitenlandminister Sameh Shoukry zei vandaag namelijk dat het juist wachten is op een Israëlische reactie. Volgens hem staat Hamas positief tegenover het voorstel. Enkele extreemrechtse coalitiegenoten van Netanyahu hebben gedreigd de regering op te blazen als de premier zijn handtekening onder een akkoord zet.

    Thom Canters

  49. Verdachte gearresteerd na aanval op Israëlische ambassade in Roemenië

    De Roemeense autoriteiten hebben een verdachte aangehouden na een aanval op de Israëlische ambassade in Boekarest. Het gaat naar verluidt om een 34-jarige man die een molotovcocktail naar het gebouw gooide en dreigde zichzelf in brand te steken.

    Roemeense eenheden die het gebouw beveiligden, konden de brand blussen. Er zou geen grote schade zijn aangericht. De verdachte is volgens mediaberichten een Syriër.

    Een politiewoordvoerder zei op televisie dat het incident geen verband lijkt te houden met de oorlog in Gaza. De man zou boos zijn geweest "dat hij geen visum kreeg".

    Op meerdere plaatsen in Europa zijn incidenten gemeld bij Israëlische ambassades sinds het begin van de oorlog in Gaza. In het Nederlandse Den Haag is eerder dit jaar een brandend voorwerp naar zo'n diplomatieke post gegooid.

    Roemeense politiediensten aan de Israëlische ambassade in Boekarest, Roemenië.Beeld AP
  50. VN: Ruim helft gebouwen in Gaza verwoest of beschadigd

    Meer dan de helft van de gebouwen in de Gazastrook is de afgelopen maanden verwoest, beschadigd of mogelijk beschadigd. Dat meldt VN-dienst UNOSAT, die gespecialiseerd is in het analyseren van satellietbeelden.

    UNOSAT meldt op X, het voormalige Twitter, dat meer dan 36.000 gebouwen zijn verwoest. Ruim 16.000 gebouwen worden omgeschreven als zwaar beschadigd en meer dan 47.000 als behoorlijk beschadigd. Bijna 37.000 panden zijn mogelijk beschadigd, aldus de VN-dienst.

    Dat komt in totaal neer op meer dan 137.000 getroffen gebouwen, aldus UNOSAT. "Dat is ongeveer 55 procent van het totaal in Gaza."

    Het dichtbevolkte kustgebied veranderde in een slagveld nadat Hamas op 7 oktober een bloedige aanval had uitgevoerd op Israël. Dat reageerde met zware luchtaanvallen en een grondoffensief in Gaza.

    Schade aan gebouwen in het Al Nuseirat-vluchtelingenkamp in de Gazastrook.Beeld ANP / EPA