Nathalie Meskens: “iedereen mag het weten, ik ben smoorverliefd!”

Wie een nieuw leven wil, kan misschien best beginnen met nieuwe eetgewoonten. Vraag maar aan Nathalie Meskens (35), die in haar kookboek ‘Plan Boost’ uit de doeken doet hoe zij dat heeft aangepakt. Maar het leven van Meskens is op meerdere niveaus veranderd: zo kwam er vorig jaar een einde aan haar huwelijk met Jeroen Van Dyck. “Het is nog niet zó lang geleden dat ik wat licht aan het einde van de tunnel zag”, zegt ze. “Het was een nachtmerrie, maar da’s nu voorbij: iedereen mag weten dat ik dolverliefd ben op Nadim.”

Jo Smeets

Het lijkt wel alsof Nathalie Meskens met ‘Plan Boost’ definitief een periode afsluit. Want ook al betreft het hier een kookboek, tussen de lijnen door valt te lezen dat ze de dingen des leven door een andere bril is gaan bekijken. En dat dat nodig was. Maar het gaat in ‘Plan Boost’ natuurlijk ook over gezonde voeding, en hoe de nieuwe levensstijl van Nathalie haar meer energie heeft gegeven. Of er nog wel plaats is naast Pascale Naessens en Sandra Bekkari, willen we van Meskens weten. “We zullen zien, hé”, zegt ze. “Maar ik heb er wel vertrouwen in, want dit is een goed project.”

Waar heb je je inspiratie gevonden?

“Voor de duidelijkheid: ik heb dit boek niet alleen gemaakt en ik ben geen chef. Ik noem mezelf liever een foodie. Het idee voor dit boek is beginnen rijpen toen ik op tournee was. Ik wilde tussen de optredens door meer gezond én lekkerder eten. Dus nam ik mijn eigen chef mee: Rembert Notte, die elke avond de pannen van het dak kookte. Eerst vond ik het moeilijk om mijn muzikanten en crew lastig te vallen met mijn allergieën. Bleek dat ze het allesbehalve erg vonden, omdat het eten zo lekker was. Het leek wel alsof de muzikanten eerder wilden komen mee-eten dan meespelen. (lacht) Want het is een groot misverstand dat gezonde voeding niet lekker zou zijn. Ik eet dus veel én lekker, alleen mag ik bepaalde ingrediënten niet meer eten.”

Omdat je geplaagd wordt door enkele voedselintoleranties. Hoe ernstig zijn die?

“Dat klink extremer dan dat het is. Misschien heb jij ook wel enkele intoleranties zonder het te weten. Dat hoeft allemaal niet dramatisch te zijn, maar het kan wel kleine klachten met zich meebrengen. Of grote, als je de symptomen blijft negeren. Ik ken keiveel mensen die maagtabletten slikken omdat ze last hebben van hun maag. Dat is zó absurd, want daarmee los je het probleem niet op.”

“Als je bijvoorbeeld een opgeblazen gevoel hebt na het eten, wil dat zeggen dat je lichaam reageert op bepaalde voedingsstoffen die je in de toekomst beter vermijdt. Als je daar gehoor aan geeft, zal je je beter in je vel voelen.”

Jij hebt naar je lichaam geluisterd en werd zó slank dat er links en rechts werd gefluisterd dat er meer aan de hand was. Was dat zo?

“Weet je, ik was natuurlijk ook aan het scheiden, dat heeft een grote impact gehad op mijn welzijn. Alles kwam samen, het ging echt niet goed met mij, maar ik had toen geen zin om dat met de wereld te delen. In die periode was ik nog magerder dan nu, maar hoeveel ik toen precies woog? Ik zou het niet weten, want ik heb geen weegschaal. Alle spieren die ik speciaal voor de film ‘Pippa’ had gekweekt, verdwenen als sneeuw voor de zon. Maar kijk, vandaag voel ik me weer goed en ben ik gelukkig, en toch vliegen de kilo’s er niet opnieuw aan. Het mooiste bewijs dat mijn methode marcheert.”

Neem je met ‘Plan Boost’ definitief afscheid van wat geweest is?

“Ja, je mag wel zeggen dat er heel wat veranderd is in mijn leven. Exact een jaar geleden begon ik eindelijk wat licht aan het einde van de tunnel te zien, maar de zomer van 2016 en de maanden daarvoor waren vreselijk. (denkt na) Het was zwaar: tien jaar ben ik met Jeroen (Van Dyck, red.) geweest. Mensen die hem kennen, zullen beamen dat hij een topmens is, een fántástische kerel. Maar toch zagen we geen andere optie dan ons huwelijk te beëindigen. Tja, dan verandert álles, hé. Ik was de grond onder mijn voeten kwijt, het was een nachtmerrie. Ik heb toen echt vaak gedacht: ‘Ik ga me nooit nog goed kunnen voelen, ik zal nooit nog gelukkig worden’.”

Jullie waren een mediakoppel. Heb je daar achteraf bekeken een beetje spijt van?

“Ik heb daar vooral veel uit geleerd. We waren allebei bekend en dan gingen we ook nog eens samen spelen in ‘David’. Het was dan ook niet meer dan logisch dat we samen interviews gaven. Voor we het goed en wel beseften, gaven we ons helemaal bloot. We waren heel open over onze relatie. Als ik daar vandaag op terugkijk met alles wat er gebeurd is, denk ik: ‘Was dat eigenlijk allemaal wel nodig?’ Sommige dingen hou je misschien beter voor jezelf.”

“En dan verschijnen er achteraf artikels die je niet onder controle hebt, natuurlijk. Toen ik opnieuw verliefd werd, stond het meteen overal te lezen. Ik kreeg niet eens de tijd om voor mezelf uit te maken wat die verliefdheid nu eigenlijk voor me betekende. Ik werd voortdurend op snelheid gepakt, en dat ervaarde ik als zeer negatief.”

In ‘Plan Boost’ zeg je dat iedereen voldoende tijd moet nemen om te rusten. Hoor wie het zegt: iemand die voortdurend honderd dingen tegelijk doet.

“Dat is inderdaad nog steeds zo, maar er is toch iets veranderd met vroeger. Ik werk namelijk niet meer elke dag van de week. Totaal niet, eigenlijk. Om eerlijk te zijn, heb ik een heel ander leven dan vroeger. Ik heb veel meer vrije tijd.”

Hoe is dat zo gekomen?

“Misschien is het iets dat ik geleerd heb uit mijn fouten van vroeger. Als je huwelijk spaak loopt, ga je wel efkes nadenken. Ik ben toen tot de conclusie gekomen dat sommige dingen anders moesten. Echt, ik ben letterlijk wakker geschud door die breuk, heb mezelf vervolgens heel kritisch bekeken en me afgevraagd: ‘Met wat zijt gij eigenlijk bezig? Is dit het leven waarvan ge gelukkig wordt?’”

En wat was het antwoord op die vraag?

“Dat ik meer tijd voor mezelf wilde, dat ik moest leren nee zeggen. Wat niet makkelijk is, want ik ben heel vaak de motor van mijn eigen projecten. Eigenlijk moet ik aan slechts één werkgever verantwoording afleggen, en dat is VTM. Al de andere dingen die ik doe, zijn mijn eigen schuld. (lacht) Er is niemand die me zegt: ‘Gij móet een kookboek maken’, of ‘Gij móet gaan optreden met Meskens In Motown’...”

Maar je doet al die dingen toch nog steeds.

“Klopt, maar alles is nu beter geregeld, er zitten grote gaten in mijn agenda.”

Ten tijde van jouw VTM-programma ‘Little Big Shots’ las ik hier en daar de kritiek dat je morsig omsprong met je talent. Het leek net één programma te veel, het was je ding niet.

“Ik vond ‘Little Big Shots’ wel een leuk programma, maar de opnames startten meteen na de breuk met Jeroen. Ik denk dat het dat was wat je gezien hebt, want ik heb me nooit slechter in mijn vel gevoeld dan toen. Dat programma stond nu eenmaal ingepland, dus nam ik mijn verantwoordelijkheid en probeerde ik er het beste van te maken. Mijn huwelijk was voorbij, het moest allemaal nog tot me doordringen, ik had tijd nodig om erover na te denken… Daarom wilde ik ook dat niemand het wist, ik wilde alles gescheiden houden. Dat was dus even op mijn tanden bijten: ik moest de vrolijke uithangen op de set, maar vanbinnen ging ik kapot.”

“Misschien was ‘Little Big Shots’ wel één van mijn mindere prestaties, dat zou kunnen. En ik vind het ook helemaal niet erg dat daar kritiek op gekomen is, want wie kan er een feilloos parcours afleggen? Niemand, denk ik. Ook dat is iets wat ik het voorbije jaar geleerd heb: dat niet altijd álles hoeft te lukken. En dat je niet altijd gelukkig hoeft te zijn. Want vóór mijn scheiding dacht ik er wél zo over: alles moest succesvol zijn, zelfs mijn geluk. Een verkrampte gedachte, zo besef ik nu.”

Je hebt blijkbaar veel geleerd.

(knikt) “Het is ook allemaal niet zo uitzonderlijk wat ik heb meegemaakt, hé. Zulke dingen gebeuren dagelijks. Ik wil dan ook niet klagen. Omdat ik besef dat mijn vrienden die niet in de entertainmentsector werken vaak een veel moeilijker leven leiden dan ik. Ze moeten ’s morgens op voor hun kinderen, daarna volgt een drukke werkdag en ’s avonds als de bliksem weer naar huis om voor het gezin te zorgen. Ik heb dan tenminste nog de luxe gehad om mijn agendaproblemen te kunnen aanpakken.”

“Uit mijn nieuwe VTM-programma ‘De Laatste 24 Uur’, dat op 9 november van start gaat, heb ik ook veel geleerd. Vooral van de mensen die erin passeren. Neem nu Herman Brusselmans. Wat een lieve man, die is echt in mijn hartje gekropen. En Staf Coppens: een schat van een gast. Ruth Beeckmans: idem dito.”

Luguber uitgangspunt voor een tv-programma: wat zou je doen als je nog vierentwintig uur te leven had?

“Het heeft tot diepe, heftige, emotionele gesprekken over het leven geleid. Ik denk dat Herman Brusselmans de enige was die niet geweend heeft. Maar toen we hem aan het eind van het programma verrasten met een privéoptreden van The Scabs moest hij toch even slikken. ‘Amai, dit pakt me wel’, zei hij, ik kreeg er kiekeboebelen van.”

Wat zou jij doen als jou nog slechts één etmaal gegund was?

“Niet veel, denk ik. Samenzijn met de mensen die ik graag zie, met heel veel lekker eten. De hele dag fretten.” (lacht)

En even niet letten op voedselintoleranties.

“Nee, dan zou ik toch een heel tof pizzake willen eten. (lacht)

Jouw nieuwe vriend, dat is de Libanese diamantair Nadim Hashim. Je hebt nog niet veel over hem verteld.

“Die afspraak heb ik met hem gemaakt, want Nadim wil graag op de achtergrond blijven. Nadim heeft gezegd: ‘Schreeuw het alstublieft van de daken dat ge smoorverliefd zijt en dat ge mij graag ziet, maar hou het daar bij.’ Dus, iedereen mag het weten: ik ben verliefd en voel me weer fantastisch.”

Terwijl je een jaar geleden dacht dat je nooit meer gelukkig zou worden.

“Ja, wat er op zo’n momenten door je hoofd gaat… Nu kan ik daar al mee lachen, maar toen niet. Zo’n verdriet wilde ik nooit meer voelen. Maar verliefdheid kan je nu eenmaal niet tegenhouden. Het is gebeurd op een moment dat ik het helemaal niet verwacht had, dus ik zie dit als een cadeau.”

Dankzij jouw kookboek weten we nu ook dat, áls Nadim jou een massage geeft, hij dat doet met kokosolie.

Shit, gij hebt dat boek echt gelezen, ofwa? Maar ’t is waar: kokosolie is een topproduct. Om te koken, maar dus ook voor veel andere dingen.” (lacht)

‘Plan Boost’, Borgerhoff & Lamberigts, 176 pagina’s, 24,99 euro, ligt nu in de boekenwinkel

‘De Laatste 24 Uur’, vanaf 9 november op VTM.