Groen verbolgen over plots verdwenen stukje ‘buurtnatuur’

© jvi

Mogelijk door onwetendheid raakte onlangs beschermde moerasvegetatie beschadigd tijdens zware onderhoudswerken . Groen trekt aan de alarmbel en wil dergelijke scenario's in de toekomst vermijden met ‘natuurvoogden’.

Joost Van Liefferinge

Recent werden zware onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd op een lap grond langs de trambedding tussen Sint-Martens en Sint-Kwintens-Lennik. Officieel gaat het om landbouwgebied, maar omdat het al jaren niet meer bewerkt is, verwilderde het terrein en ontwikkelde er zich spontaan een moerasgebied. “De voorbije tien jaar was het perceel spontaan beginnen verbossen, terwijl aan de rand ook een treurwilg stond en enkele jonge kriekelaars”, zegt Hendrik Schoukens van Groen Lennik. “Het terrein fungeerde als natuurlijk overstromingsgebied en ontwikkelde zich zo tot een stukje essentiële ‘buurtnatuur’ waarvan zowel de buurt als de dieren profiteerden.”

Moerasvegetatie

Na de recente werkzaamheden ziet het terrein er helemaal anders uit. Mogelijk het gevolg van onwetendheid bij de eigenaar. “Dat de grond officieel staat ingekleurd als landbouwgebied, is absoluut geen vrijgeleide om plots te doen wat je wil met de planten en bomen die erop staan”, zegt Schoukens. “In dit geval al zeker niet door de aanwezigheid van de moerasvegetatie. Dit type beschermde vegetatie mag immers niet worden vernietigd conform de natuurwetgeving, zelfs niet binnen agrarisch gebied. Ook voor het kappen van de bomen is bovendien een vergunning nodig. De algemene regel is dat men dit soort gebieden best met rust laat.”

Watchdog

Schoukens meldde zijn ongenoegen bij de gemeente en het Agentschap voor Natuur en Bos. “Het kwaad is hier geschied. Om een herhaling van zo'n scenario's te voorkomen, willen we een systeem van natuurvoogden uitwerken”, zegt Schoukens. “Op één dag is alles hier kapot gemaakt, met een natuurvoogd in de buurt was er misschien veel sneller aan de alarmbel getrokken en konden de werken tijdig worden stilgelegd. Een voogd zou dus optreden als ‘watchdog’. Maar hij of zij kan bijvoorbeeld ook functioneren als brug tussen de betrokken eigenaar en natuurverenigingen, die kunnen bijstaan bij het beheer van het gebied.”

De gemeente had een aantal jaar geleden de intentie om het gebied op te kopen om het om te vormen tot natuurgebied. “Maar de eigenaar weigerde. Veel valt er dan niet aan te doen”, zegt schepen Heidi Elpers. Volgens haar mocht het terrein bovendien gewoon gemaaid worden. “Toch zullen we extra onderzoek laten uitvoeren en zal van de eigenaar geëist worden dat het moerasgebied gevrijwaard moet blijven’, zegt ze.

Waarom er op het terrein na jaren verwildering plots grote onderhoudswerken zijn uitgevoerd, is niet duidelijk.