© RR

Stad Antwerpen vangt tien keer minder duiven dan tien jaar geleden

De overlast van duiven in de stad Antwerpen is sterk verminderd. Tien jaar geleden liet het stadsbestuur nog zo’n tienduizend duiven per jaar vangen, nu zijn dat er nog maar duizend. “De populatie is over het algemeen onder controle, maar hier en daar is er nog overlast”, klinkt het. Zoals in een school in Antwerpen-Noord, waar het probleem zo groot was dat de duiven er moesten worden gevangen.

Dennis Van Damme

Op vraag van het Stedelijk Onderwijs heeft de stad Antwerpen vorig weekend een vangactie gehouden op het dak van een kleuterschool in Antwerpen-Noord. “De kinderen konden de speelplaats bijna niet meer gebruiken door alle duivenpoep.”

Die vangactie, met kooien op het dak van kleuterschool De Musjes in de Wilgenstraat, deed een buurtbewoner fronsen. Hij vond dat de dieren te lang in de kooien zaten en dat ze opgepropt zaten. Hij mailde naar de stad Antwerpen en naar uw krant op zoek naar een verklaring. “Maar de duiven hadden eten en drinken”, zegt Sally Peustjens van de dienst Dierenwelzijn. Ook ­Danny Van Landeghem, die de duiven vangt, zit verveeld met de situatie. “We krijgen de laatste tijd vaker vragen en klachten over de vangacties. Maar ze blijven nodig.”

Speelplaats vuil

Om te tonen waarom, nodigt Danny ons uit op het graspleintje tussen de Wilgenstraat en de Van Kerckhovenstraat, waar twee woonblokken staan. Tientallen duiven zitten er in het gras. “Dit is voor hen een restaurant”, vertelt Danny. “De mensen gooien etensresten naar beneden van hun terras, of ze komen ze voederen vanop de bankjes. Daarna vliegen de duiven naar het dak van de kleuterschool, waar ze beschutting vinden onder de zonnepanelen. Resultaat: ze poepten de speelplaats zodanig onder dat de kinderen er nog nauwelijks op konden op spelen zonder zich te besmeuren.”

© RR

Danny legt een duivenkooi op de grond, strooit er wat voeder in en de duiven stuiven meteen nerveus op het feestmaal af. Via poortjes kruipen ze erin en daarna kunnen ze er niet meer uit. Op enkele seconden tijd zit er een twintigtal duiven gevangen. “In principe controleren we de kooien om de twee dagen: op maandag, woensdag en vrijdag”, legt Danny uit. “Alleen als er een weekend tussen zit, duurt het dus een dagje langer. Ik voorzie altijd water en voldoende voedsel. Het klopt dat ze blootgesteld zijn aan de elementen, maar duiven zijn dat in feite altijd. In de wintermaanden doen we geen acties, want dan hebben de duiven ­lichaamsbeweging nodig om niet onderkoeld te raken.”

Niet voederen

Nadat de kooien zijn opgehaald, worden de dieren gecontroleerd. De zieke exemplaren worden geëuthanaseerd, de gezonde gaan naar het vogelopvangcentrum in Malderen, waar ze worden aangeboden voor adoptie, onder andere ook voor kinderboerderijen. In Antwerpen worden duiven niet gesteriliseerd.

Maar de aanpak werkt wel: tien jaar geleden werden er nog jaarlijks zo’n tienduizend duiven gevangen, nu zijn dat er nog zo’n duizend. Jaarlijks wordt een zeshonderdtal interventies uitgevoerd, soms ook bij particulieren. “De populatie is over het algemeen onder controle, maar hier en daar is er nog overlast”, zegt Sally Peustjens. “Situaties zoals in Venetië – die we hier vroeger wél hadden, bijvoorbeeld op de Grote Markt – zien we nu niet meer.”

De grootste oorzaak van overlast door duiven blijft volgens Danny Van Landeghem het voederen van de dieren. “Doe het gewoon niet. Het is verboden en wie betrapt wordt, kan een GAS-boete krijgen”, zegt hij.