Definitief naslagwerk over Entente Anversoise moet er in 2021 zijn

De clubarchivarissen van Antwerp, Berchem Sport en Tubantia bundelen samen met onze collega Jan Bartosik de krachten voor het ultieme naslagwerk over de Entente Anversoise. Dat moet in 2021 in de winkels liggen.

Patrick Vincent

Op 24 oktober 1934 versloeg een elftal van Antwerpse voetballers in het Heizelstadion de Rode Duivels met 3-5 voor een duizendtal aanwezigen. De Antwerpse ploeg telde vijf Beerschot-spelers en telkens drie van Royal Antwerp en Berchem Sport. De zogenaamde Entente Anversoise, met toppers als Isemborghs, Stijnen en Paverick in de ploeg deed dat een halfjaar later nog eens over: 3-2 werd het toen op het veld van Beerschot.

“We hebben ondertussen een driehonderdtal wedstrijden van de Entente teruggevonden”, vertelt Karl Böhrer, de clubarchivaris van Berchem Sport. “Het moeten er nog meer zijn. Jammer genoeg zijn die wedstrijden slecht gedocumenteerd. Het ging altijd om vriendschappelijke matchen en vaak werden ze pas last minute georganiseerd, als een buitenlandse ploeg op tournee nog op zoek was naar een tegenstander, bijvoorbeeld.”

De Entente ontstond in het begin van de 20ste eeuw, toen de rivaliteit en de daaruit volgende vechtpartijen tussen Antwerp- en Beerschotaanhangers de spuigaten uitliepen. “Enkele edellieden in de voetbalbond waren al die uit de hand gelopen derby’s beu en stelden voor om de beste spelers van de twee ploegen samen in een elftal vriendschappelijke wedstrijden te laten spelen. Dat hielp. In 1921 kreeg de club zelfs een officieel karakter en kort daarna kwamen er ook spelers van Berchem Sport en Tubantia Borgerhout meespelen. Dat deden ze bijvoorbeeld in de toen zeer populaire Paastoernooien en in de regelmatige clashes voor de Maas- en Scheldebeker met een gelijkaardig elftal van Rotterdamse voetballers.

De glorieperiode van de Entente waren de jaren vijftig, toen de toppers Rik Coppens van Beerschot, Vic Mees van Antwerp en Marcel Dries van Berchem samen in de ploeg stonden en het met de Antwerpse Verstandhouding – de veel minder gebruikte Nederlandse naam van de ploeg – onder andere opnamen tegen het Santos van Pelé.

Karl Böhrer gaat samen met zijn collega’s Dirk Willocx (archivaris van RAFC) en Dimitri De Loecker (Tubantia) de archieven uitpluizen. Daarbij krijgen ze hulp van onze collega Jan Bartosik. Vrijdag gaf het kwartet het officiële startschot van hun researchwerk op de jaarlijkse samenkomst van oud-spelers van Berchem Sport in het Ludo Coeckstadion.

“De wedstrijden van de Entente zelf zijn voor ons op zich niet zó belangrijk”, zegt Böhrer. “We gebruiken ze vooral als kapstok om het grotere verhaal over de band tussen de Antwerpse voetbalclubs op te hangen. Zo weten we dat ze geregeld samenwerkten om sterker te staan in Brussel: dat ze afspraken maakten over zaken als het verhogen van de prijs van de tickets of de vergoedingen voor de kaartjesknippers of het aantal vrijkaarten. Maar er was anderzijds ook veel politiek gekonkel. Het gaat altijd over macht en geld. Zo was Alfred Verdyck tegelijk voorzitter van Antwerp én secretaris van de voetbalbond. Dat vonden ze bij Beerschot niet leuk, terwijl Berchem tussen twee vuren hing.”

De schrijvers hopen hun naslagwerk klaar te hebben in 2021. “We mogen niet te lang aarzelen”, zegt de Berchem Sport-archivaris. “De Entente speelde haar laatste wedstrijden in de vroege jaren zestig. Er is misschien nog een twintigtal spelers in leven die ooit een truitje van de Entente gedragen hebben. Bij Berchem zijn dat spelers als Ward Van Damme, Leo Goris en Fons De Vos. Wij willen hun verhalen optekenen nu we de kans nog hebben.”