Na de vrieskou, de gebarsten lippen: zo worden ze weer zacht

Gebarsten lippen? Dan is hun toestand er na de winterprik van vorige week wellicht niet op verbeterd, ondanks het vele smeren. En misschien ligt dat net aan het smeren zelf. Dermatoloog Thomas Maselis legt uit wat je in het geval van velletjes en kloofjes het best doet.

vwh

In de winter worden de lippen sneller droog met barstjes tot gevolg. Dat is normaal, zegt dermatoloog Thomas Maselis. “Op onze lippen zitten heel weinig talgklieren. Je hebt er een beetje aan de rand, maar niet op het lippenrood. Normaal hydrateert talg de huid, maar dat is dus niet mogelijk op de lippen”, klinkt het. De arts voegt eraan toe dat de lucht in de winter droog en koud is, waardoor het vocht in de lippen gaat verdampen. Dat verklaart de kloofjes.

Niet likken

“Veel mensen hebben de neiging om hun droge lippen nat te maken, maar dat is geen goed idee. Raar maar waar: water droogt de huid uit. Het allerergste wat je kan doen is losse velletjes aftrekken. Dan trek je gewoon de beschermlaag van je lippen eraf. Eet je daarna iets zout of pikant, dan kan het pijn doen”, aldus Maselis.

Helen met honing

Maar hoe worden dan weer zachter? Naast geduldig wachten op een hogere luchtvochtigheid, kan je de lippen hydrateren met lippenbalsem. Idealiter nog voor ze beginnen te barsten. Als je dat niet kan voorkomen, dan zal balsemen nog helpen. “Gebruik lippenbalsem echter niet te veel, want dan ga je te veel hydrateren en zal de huid van de lippen verweken en geïrriteerd geraken. Om de twee à drie uur smeren is voldoende. Geen lippenbalsem in de buurt? Een goede handcrème of honing biedt ook soelaas.”

Exotische geurtjes

Maselis waarschuwt voor producten met exotische geurtjes en smaakjes omdat die vaak bestanddelen bevatten die een allergische reactie kunnen uitlokken, waardoor de lippen allesbehalve genezen. En voor wie naast die droge lippen ook nog een koortsblaas heeft: het kan geen kwaad om erover te gaan met lippenbalsem. Let er in dat geval op dat je het product niet uitleent aan iemand die nog nooit een koortsblaasje heeft gehad.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer