Circus Ronaldo organiseert tussen 16 en 20 mei, vijf benefietvoorstellingen op het Berlaarse dorpsplein om de renovatie van Cinema Rex te bekostigen.© Joren De Weerdt

Eerste benefietvoorstelling Circus Ronaldo ten voordele van Cinema Rex groot succes: “Fantastisch project”

Berlaar -

De langverwachte eerste benefietvoorstelling van La Cucina dell’Arte vond donderdagavond plaats, met als doel de renovatie van de historische cinemazaal Rex in Berlaar te ondersteunen. Het initiatief wordt geleid door Nanosh Ronaldo (29) en zijn vriendin Frauke Verreyde (23), die vastberaden zijn om de oude glorie van de zaal te herstellen.

Hélène Baccaert

Nanosh Ronaldo, zevende generatie van de befaamde Ronaldo-familie, vervult de rol van visionair en leidt dit initiatief met zijn vriendin Frauke. Voor hem is het herstel van een oude theaterzaal altijd een ultieme droom geweest. Nadat hij ontelbare keren langs de Berlaarse cinema Rex was gereden, bleek het pand voor hem een verborgen schat te zijn. Samen met Frauke zag hij het potentieel en in 2021 kochten ze het gebouw.

“Het gaat voorlopig goed”, zegt Nanosh, terwijl hij het enthousiasme voor het project niet kan verbergen. “Het bedrag voor de benefietvoorstelling is bescheiden in verhouding tot wat we nodig hebben voor de renovatie van de hele cinema. We zullen deze benefietvoorstelling waarschijnlijk meerdere keren moeten herhalen om ons streefbedrag te bereiken. Maar we zijn hoopvol. De tickets voor La Cucina dell’Arte zijn volledig uitverkocht, maar voor de laatavond- en kinderfilms zijn er nog steeds plaatsen beschikbaar.”

Cultuur

Wat deze benefietvoorstelling zo bijzonder maakt, is het pay-what-you-can systeem. In plaats van een vast tarief te hanteren, mogen bezoekers vrij kiezen hoeveel ze willen bijdragen. “We willen echt dat iedereen de kans krijgt om deel te nemen”, legt Nanosh uit. “Daarom hebben we suggestietarieven, maar het belangrijkste is dat mensen geven wat ze kunnen missen. Zo zorgen we er voor dat iedereen samen cultuur kan beleven.”

“Ik kom zelfs drie keer naar de voorstelling kijken. De voorstellingen zijn altijd heel goed en ik was zo blij toen ik hoorde dat ze de cinemazaal gekocht hebben”

Hilde Frateur

Kunstenares

De eerste benefietvoorstelling vond plaats donderdagavond op de Markt in Berlaar. Onder de aanwezigen was ook Hilde Frateur. “Ik ben van afkomstig van Kessel, maar run een vzw in Berlaar, Amozenemmm. Dat is mens en milieu in een taal die iedereen verstaat: muziek. Daarom voel ik mij zeer verbonden en ben ik heel blij met het initiatief van circus Ronaldo”, vertelt ze. “Ik kom zelfs drie keer naar de voorstelling kijken. De voorstellingen zijn altijd heel goed en ik was zo blij toen ik hoorde dat ze de cinemazaal gekocht hebben. Ik hoop dat er in de toekomst ook samenwerkingen mogelijk zijn. Ik vind het fantastisch wat ze hier doen.”

“Ik vind het een fantastisch project”, zegt Hilde.© Joren De Weerdt

Belangrijk

Voor de Berlaarnaren is de restauratie van Cinema Rex een belangrijk project, dat weet ook inwoner Staf ons te zeggen. “Ik ben vroeger nog in de zaal geweest, maar het is lang geleden natuurlijk”, lacht Staf. “Ik vind het een mooi initiatief dat ze het in ere willen herstellen. Ik heb de voorstelling van Ronaldo al gezien hoor, maar wil het project graag steunen. En het is ook speciaal natuurlijk, want het is een combinatie tussen theater en circus.”

“Ik vind het super dat ze de oude cinemazaal willen herstellen. Ik woon in Beerzel en daar hadden wij ook een prachtige zaal, maar die is helaas afgebroken en vervangen door appartementen”

Jef

Bezoeker benefiet

Ook Jef komt samen met zijn vrouw Katrien en Lilly-Rose naar de voorstelling kijken. Het is de eerste keer voor het gezin. “Een goede vriend van mij heeft bijna alle voorstellingen van circus Ronaldo gezien en hij had me ze al verschillende keren aanbevolen. Als er zo eens een voorstelling was, was ik elke keer te laat. Nu was ik er eens op tijd bij”, lacht hij. “Ik vind het super dat ze de oude cinemazaal willen herstellen. Ik woon in Beerzel en daar hadden wij ook een prachtige zaal, maar die is helaas afgebroken en vervangen door appartementen. Ik kan het dus alleen maar aanmoedigen dat cinemazaal in waarde blijft.”

Jef met zijn vrouw Katrien en dochter Lilly-Rose komen voor het eerst naar het circus kijken.© Joren De Weerdt

Het gezin van Ruben en Els, Elia en Roosje kijkt uit naar de voorstelling. “Ik denk dat het spectaculair gaat worden”, zegt Elia enthousiast. “Mijn schoonbroer heeft altijd in Berlaar gewoond, maar woont nu in Lier. Daardoor wisten we dat het circus naar Berlaar kwam”, voegt mama Els toe. “Het is belangrijk voor Berlaar en leuk voor de kinderen. Twee goede redenen om hier vanavond te zijn”, sluit Ruben af.

Els, Ruben en hun dochters: Elia en Roosje.© Joren De Weerdt

Na de voorstelling kunnen bezoekers genieten van vers gebakken pizza’s en een gezellige bar. Daarnaast zal er een sfeervolle cinemabarak staan waar ‘s middags kinderfilms en ’s avonds films voor volwassenen vertoond worden. De opbrengst van deze benefiet gaat volledig naar de start van de renovatie van de Berlaarse cinemazaal. Er zal ook een ideeënbus aan de tent staan waar mensen een suggestie kunnen doen voor een nieuwe naam voor Cinema Rex.

De voorstellingen vinden plaats op 16, 17, 18, 19 en 20 mei 2024 op het marktplein in Berlaar-Centrum.

Informatie kan je vinden via circusronaldo.be.

Alle voorstelling zijn ondertussen uitverkocht.© Joren De Weerdt

Circus Ronaldo speelt maar liefst 5 keer de voorstelling La Cucina dell’Arte.© Joren De Weerdt

“Ik heb de voorstelling al eens gezien, maar wil het project graag steunen”, zegt Staf.© Joren De Weerdt

Na de voorstelling kunnen bezoekers genieten van vers gebakken pizza’s en een gezellige bar.© Joren De Weerdt

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners