Daniel Perry komt de rechtszaal in Austin (Texas) binnen op 10 mei 2023.
Foto: AP

Man die Black Lives Matter-betoger doodschoot, krijgt gratie van gouverneur van Texas

De gouverneur van de staat Texas heeft gratie verleend aan een gewezen Amerikaanse soldaat die tot een jarenlange celstraf was veroordeeld voor de moord op een deelnemer aan een Black Lives Matter-betoging. De man claimde dat het om zelfverdediging ging en wordt daarin gevolgd door de Republikeinse gouverneur.

De dood van George Floyd en andere zwarte Amerikanen door politiegeweld, leidde in het voorjaar van 2020 in heel de VS tot grootschalige Black Lives Matter-protesten. Tijdens een van die manifestaties, in de Texaanse hoofdstad Austin, werd een 28-jarige witte betoger doodgeschoten door Daniel Perry, een voormalige militair.

Perry werkte als Uber-chauffeur en kwam met zijn auto vlak aan de protesterende menigte. Een betoger die een vuurwapen bij zich had, stapte op de wagen af. Perry zelf vuurde daarop meerdere schoten af in de richting van de man.

Het slachtoffer overleed aan zijn verwondingen. Volgens de advocaten van Perry gaat het om zelfverdediging omdat de demonstrant zijn wapen eerst op Perry gericht zou hebben. Verschillende getuigen ontkennen dat.

Ā Aanklagers haalden bovendien aan dat Perry verontrustende en racistische berichten op sociale media plaatste, waarin hij bijvoorbeeld zei dat hij "misschien plunderaars zou neerschieten" en demonstranten vergeleek met "apen in de zoo". De voormalige soldaat werd ruim een jaar geleden schuldig bevonden aan moord en veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar.

De Republikeinse gouverneur van Texas gelooft wel dat het hier om zelfverdediging ging en verklaarde meteen na de veroordeling dat hij Perry gratie wilde verlenen. Na een positief advies van de bevoegde commissie, heeft Greg Abbott de daad nu bij het woord gevoegd.

Bekijk: archiefbeelden van het moment waarop Perry vuurde tijdens de Black Lives Matter-betoging in Austin

Videospeler inladen...

'Stand your ground'

Abbott zegt dat hij de Texaanse 'Stand your ground'-wet wil handhaven. Dat is een van de meest uitgebreide zelfverdedigingswetten in de Verenigde Staten, die iemand toestaat om dodelijk geweld te gebruiken als hij denkt in ernstig gevaar te verkeren, zelfs als er een andere manier is om aan dat gevaar te ontsnappen.

De Texaanse wet beschermt het recht op zelfverdediging. Dat recht kan niet terzijde worden geschoven door een jury of een progressieve aanklager, zegt de gouverneur.

Bekijk: 'Stand your ground'-wetten zijn er in 29 Amerikaanse staten, correspondent Bjƶrn Soenens legt uit waar het precies om gaat

Videospeler inladen...

Meest gelezen