Patrick Dewael zegt nationale politiek vaarwel: “Ik zal maar de helft van mijn uittredingsvergoeding houden”

Patrick Dewael verlaat de politiek met een halve gouden handdruk.© Serge Minten

Na de verkiezingen van 9 juni verlaat Patrick Dewael de nationale politiek. Hij verzaakt aan de helft van de 507.000 euro uittredingsvergoeding waar hij recht op heeft, zegt hij in ‘Het Belang van Limburg’.

ndl

De federale verkiezingen van 9 juni worden het laatste kunstje van Patrick Dewael op nationaal niveau. De voormalige minister van Binnenlandse Zaken zal in Limburg de Open VLD-lijst voor de Kamer duwen, maar verlaat nadien de politiek.

In een interview met Het Belang van Limburg zegt de 68-jarige Dewael dat hij “een nieuwe generatie een kans wil geven”. De liberale lijst zal in Limburg getrokken worden door huidig Vlaams parlementslid en deelstaatsenator Steven Coenegrachts.

Bij zijn afscheid zal Dewael ruim 14.000 dagen parlementslid geweest zijn. De eerste zestien maanden van deze legislatuur was hij ook Kamervoorzitter. In het verleden was Dewael Vlaams minister, Vlaams minister-president en federaal vicepremier.

De lange staat van dienst van Dewael geeft hem recht op een uittredingsvergoeding van 48 maanden, of 507.000 euro bruto. In Het Belang van Limburg geeft hij aan dat hij zich “op eigen initiatief” in regel zal stellen met hoe de regeling in 2014 hervormd is. Daarbij werd de maximumvergoeding op 24 maanden geplafonneerd.

Toch wordt het niet de laatste keer dat Dewael zich aan de kiezer zal presenteren. Op 13 oktober 2024 neemt hij nog deel aan de gemeenteraadsverkiezingen in Tongeren. Daar is hij al sinds 1995 burgemeester. Of hij nog steeds kandidaat is voor die functie laat Dewael voorlopig in het midden. In overleg met kartelpartner CD&V is beslist om eerst de nationale verkiezingen af te wachten.