Direct naar artikelinhoud
Politiek

Elke Sleurs duwt Gentse N-VA-lijst, Bracke staat pas halfweg op 27ste plaats

Elke Sleurs.Beeld Florian Van Eenoo photonews

Elke Sleurs zal bij de verkiezingen in oktober de Gentse N-VA-lijst duwen. Dat heeft lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt vanmorgen bekendgemaakt in De ochtend op Radio 1. Siegfried Bracke staat op de 27ste plaats. Dat is ongeveer halfweg de lijst, die 53 plaatsen telt.

De beslissing viel na een maandenlange impasse bij de N-VA in Gent. Volgens Van Bossuyt kwam Siegfried Bracke zelf met de oplossing voor het probleem.

"Het is belangrijk voor de lijst dat Elke die zal duwen", aldus Van Bossuyt. "Ik ben blij dat beiden de lijst steunen, dat ze campagne gaan voeren voor ons project in Gent en dat ik op de expertise van beiden een beroep zal kunnen doen."

Turbulente periode

De Gentse N-VA heeft er een turbulente periode opzitten. Gents kopstuk Siegfried Bracke kwam in opspraak voor zijn adviesopdrachten voor Telenet en ruimde plaats voor Elke Sleurs, die ontslag nam als staatssecretaris om kandidaat-burgemeester in Gent te worden. Maar tussen de twee boterde het niet. Sleurs wilde Bracke op de voorlaatste plaats zetten, maar die ging daarmee niet akkoord. Ook de partijtop zag de Kamervoorzitter liever als lijstduwer. Uiteindelijk zette Sleurs een stap opzij voor Anneleen Van Bossuyt, europarlementslid voor N-VA. Zij moest het schip weer vlot trekken.

Nog volgens Bossuyt is de beslissing om Bracke op plaats 27 te zetten "niet de weg naar de exit" voor de politicus. "Hij is bekend genoeg om vanop elke plaats stemmen te kunnen halen. Ik ben er zeker van dat hij daar vanuit zijn nieuwe rol voluit voor zal gaan."

Over de rest van de lijst is nog geen duidelijkheid. Onder meer europarlementslid Helga Stevens heeft nog geen plaats gekregen. Van Bossuyt sluit niet uit dat ook mensen die nog niet actief zijn binnen de Gentse afdeling op de lijst komen te staan. "De gesprekken lopen volop", zegt ze.

Bent u graag als eerste op de hoogte van al het politieke nieuws uit Gent? Voeg De Morgen toe op WhatsApp en wij bezorgen u alle belangrijke updates rechtstreeks op uw smartphone.