Direct naar artikelinhoud
Wapenwetgeving VS

Trump wil leraren bewapenen om schietpartijen te voorkomen

Trump wil leraren bewapenen om schietpartijen te voorkomen
Beeld afp

President Donald Trump heeft gisteren gezegd dat hij denkt dat het bewapenen van leraren ertoe kan bijdragen dat schietincidenten zoals die in een school in Florida voorkomen kunnen worden. Daar schoot een oud-leerling vorige week zeventien mensen dood.

"Als je een leraar hebt die bekend is met wapens, zou dat een aanval heel snel kunnen beëindigen", aldus Trump tijdens een gesprek in het Witte Huis met slachtoffers en nabestaanden van schietpartijen in Amerikaanse scholen. Onder de leerlingen, leraren en ouders waren ook vertegenwoordigers van de Marjory Stoneman Douglas High School waar vorige week de schietpartij plaatsvond.

De president gaf ook meteen toe dat het plan controversieel is. Amerikaanse media berichtten al snel daarop dat de plannen lijken op een uitbreiding van 'concealed carrying'-wetten die soepel omgaan met wapens zolang ze niet zichtbaar zijn. Volgens Trump duurt een gemiddelde schietpartij op een school drie minuten, terwijl de politie er gemiddeld vijf tot acht minuten over doet om ter plekke te komen. Gewapende medewerkers zouden daarom sneller een eind aan een aanval kunnen maken. Volgens Amerikaanse media worden schietpartijen op scholen beëindigd door politie-ingrijpen óf een zelfmoord van de schutter.

Twitter bericht wordt geladen...

"Ik zal mijn dochter nooit meer zien"

De bijeenkomst in het Witte Huis vol emotionele getuigenissen werd live op de Amerikaanse televisie uitgezonden. Trump luisterde naar scholieren die smeekten om een verandering van de wapenwetgeving. Hij liet weten bereid te zijn maatregelen te overwegen zoals controle van verleden en geestelijke gezondheid van een wapenkoper.

Andrew Pollack, de vader van een achttienjarige leerlinge van de school in Parkland, vroeg zich af waarom het zo lang duurt voordat de overheid iets tegen de schietpartijen in scholen doet. "Het had bij één schietpartij op school moeten blijven. Toen hadden we dit al moeten oplossen", zei hij. "Ik ben woedend, want ik zal mijn dochter nooit meer zien." Op foto's van de bijeenkomst is te zien dat Trump op zijn spiekbriefje zinnen had staan als "Dat begrijp ik".

Twitter bericht wordt geladen...

Lees ook: Trump gebruikt spiekbriefje dat hem eraan herinnert empathisch te zijn

Twitter bericht wordt geladen...

Complotdenkers

Een van de overlevenden vroeg zich hardop af hoe het mogelijk was dat de dader zo gemakkelijk dit type oorlogswapen kon kopen. "Laat dit nooit meer gebeuren", zei de achttienjarige Sam Zeif.

Op verschillende plekken in de Verenigde Staten hebben scholieren gisteren gedemonstreerd en opgeroepen tot strengere wapenwetgeving. In sommige steden verlieten ze hun klaslokalen, in andere demonstreerden ze op straat.

In Florida zelf togen gistermiddag honderden scholieren naar het parlementsgebouw in Tallahassee om de wetgevers daar onder druk te zetten meer actie tegen wapenbezit te ondernemen. Ze werden teleurgesteld omdat er volgens hen "om de vragen heen werd gedanst". Hun belangrijkste eis, een verbod op zware wapens zoals de AR-15, dat werd gebruikt bij de aanval in Parkland, was een dag eerder al door het parlement van tafel geveegd.

De leerlingen zijn ondertussen het doelwit geworden van complotdenkers. Op sommige websites worden ze niet omschreven als slachtoffers maar als pionnen van de FBI of als activisten die de tragedie misbruiken om wetten te ondermijnen. Een van de meest uitgesproken scholieren, de 17-jarige David Hogg, werd ervan beschuldigd een acteur te zijn. Hij heeft zichzelf bij CNN verdedigd en ontkent dat hij in opdracht van iemand een rol speelt.

De jongeren kregen bijval van de Republikeinse senator Marco Rubio. "De bewering dat sommige scholieren die na Parkland op televisie verschenen acteurs zijn, is afkomstig van een walgelijke groep idioten", schreef de politicus op Twitter.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...