© BELGAIMAGE

UHasselt-studente wint 10.000 euro met doctoraatsstudie: “Lang op de baan is slecht voor gezondheid”

Te hoge concentraties luchtvervuiling leiden tot gezondheidsklachten en zelfs de dood. Dat blijkt uit de doctoraatsstudie van UHasselt-studente Evi Dons. Dons analyseerde de individuele blootstelling van personen aan luchtvervuiling en kreeg hiervoor de Prijs Rudi Verheyen. Met het prijzengeld van 10.000 euro wil Dons een app ontwikkelen voor het individueel meten van de luchtkwaliteit en de fysieke activiteit in functie van gezondheid.

lmas

“Ik ontdekte dat vooral de tijd die je in het verkeer doorbrengt, een belangrijke bijdrage levert aan de dosis luchtvervuiling die je op een dag binnen krijgt”, vertelt de doctoraatsstudente. “Daardoor kan ook het verschil in blootstelling tussen mensen die op hetzelfde adres wonen, zoals bij de 27 koppels die meededen aan deze studie, oplopen tot 30%”.

Evi Dons bestudeerde de persoonsgebonden blootstelling aan luchtpolluenten en ontwikkelde daarvoor nieuwe draagbare meettoestellen. De nieuwe meetmethoden worden toegepast voor de polluent black carbon (BC), een component van fijnstof die in Vlaanderen vooral afkomstig is van het verkeer.

“In een voertuig zijn de concentraties het hoogst op snelwegen en in een stedelijke omgeving, op spitsuren en op weekdagen bij druk verkeer en bij erg lage en hoge snelheden. Als fietser of voetganger is het verstandig om de afstand tot de bron zo groot mogelijk te maken: een fietspad enkele meters verwijderd van het autoverkeer kan al een verschil maken.”

Dons wil met de 10.000 euro prijzengeld een nieuwe app Health-e-move ontwikkelen voor het individueel meten van de luchtkwaliteit.