‘Slechts twintig procent transmigranten van slechte wil’

© belga

Volgens Kamerlid Monica De Coninck (SP.A) kan tachtig procent van de transmigranten ervan overtuigd worden om asiel aan te vragen. Maar het wetenschappelijke bewijs daarvoor is wankel.

Bart Brinckman

© belga

Tijdens De ochtend (Radio 1) deed Monica De Coninck een merkwaardige uitspraak. Volgens het Kamerlid zijn tachtig procent van de transmigranten bereid om eventueel asiel aan te vragen, ‘met twintig procent kunnen we geen weg’. De politica verwees daarbij naar wetenschappelijk onderzoek. De Coninck wilde met haar uitspraak een pleidooi onderbouwen om de transmigranten ‘minder op te jagen’. Die aanpak brengt een oplossing verder weg.

Het was niet meteen duidelijk naar welk onderzoek de politica verwees. Uiteindelijk gaat het om onderzoek dat ze tien jaar geleden als voorzitter van het Antwerpse OCMW liet uitvoeren. Dat focuste zich op de mate waarin OCMW-klanten bereid waren om de regelgeving te respecteren. Zo’n onderzoek is belangrijk om te bepalen hoeveel er in controle moet worden geïnvesteerd.

De Coninck extrapoleerde dat onderzoek naar de transmigranten. ‘Bij het OCMW kwamen op een cijfer van negentig procent van de klanten die bereid was om de regelgeving te respecteren. Voor de transmigranten wil ik er gerust nog tien procent afdoen. Het betekent dat tachtig procent bereid is om zich naar de Belgische wetgeving te schikken. Daarom moeten we veel meer investeren in vertrouwen,’ zegt ze aan De Standaard.

Net daarom vindt De Coninck de tijdelijke opsluiting van transmigranten in Steenokkerzeel geen goede locatie. ‘Op een plek waar voortdurend vertrekkende vliegtuigen overvliegen, kan je geen goede contacten leggen. Ik heb geen probleem met repressieve maatregelen. Maar we moeten vooral kijken naar de logica van de transmigranten.’

De socialiste ziet een aantal categorieën. Een groep kan eventueel naar Groot-Brittannië, zeker als daar al familie verblijft. Daarover moet met de Britten worden onderhandeld. Een andere groep kan asiel krijgen en moet op termijn aan het werk worden gezet, ‘net zoals de Duitsers dat momenteel doen’. Een derde groep moet onherroepelijk worden gerepatrieerd.

‘Er moet dringend meer nuance komen in dit debat: het is allemaal niet zwartwit.’ De Coninck raadt staatssecretaris voor Asiel Theo Francken (N-VA) ondertussen aan om zich niet langer als een ‘superman die alles alleen kan’ te gedragen. ‘Hij moet leren om iedereen in zijn waarde te laten. Om een totaalaanpak te realiseren moet er met iedereen worden samengewerkt.