Ex-topcoach André Villas-Boas verkozen tot voorzitter van FC Porto

André Villas-Boas volgt Pinto da Costa op als voorzitter van FC Porto.© REUTERS

André Villas-Boas is verkozen tot nieuwe voorzitter van FC Porto. Hij haalde het in een stemming onder de supporters met duidelijk verschil van Jorge Nuno Pinto da Costa, die de functie liefst 42 jaar bekleedde.

Maxime Caeyman
Bron: BELGA

De 46-jarige Villas-Boas is een oud-trainer van Porto, Chelsea, Tottenham, Zenit Sint-Petersburg en Marseille. Bij die laatste club vertrok hij begin 2021 en hij besloot toen zijn carrière als coach te beëindigen. 

Bij de supporters van Porto is de Portugees enorm populair nadat hij de Draken in het seizoen 2010-2011 naar vier prijzen leidde: de triple in eigen land (titel, nationale beker, ligabeker) en winst in de Europa League. Zaterdag vonden de voorzittersverkiezingen plaats en daarin kreeg Villas-Boas met 21.489 stemmen duidelijk de voorkeur op zijn 86-jarige tegenstander, die het met 5.224 stemmen moest doen. 

Tijdens zijn campagne beloofde “AVB” onder meer om de Spaanse oud-doelman Andoni Zubizareta, met wie hij samenwerkte bij Marseille, aan te stellen als sportief directeur. Hij wil ook Jorge Costa (ex-Porto en Standard) betrekken bij het beleid.

Uittredend voorzitter Pinto da Costa kon deze week dan weer uitpakken met de contractverlenging van huidig trainer Sérgio Conceiçao (ook ex-Standard). De voormalige Gouden Schoen zit er al vanaf 2017 op de bank.  Sinds zijn eerste mandaat in april 1982 won Da Costa met Porto onder meer 23 landstitels en twee keer de Europacup I/Champions League (in 1987 en 2004). Maar Porto beleeft momenteel moeilijke tijden op financieel en sportief vlak, zoals de derde plaats op 18 punten van leider Sporting bewijst.

André Villas-Boas was duidelijk tevreden met zijn verkiezing tot voorzitter.© EPA-EFE

André Villas-Boas als coach van Chelsea.© Getty Images

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen