© REUTERS

Getuigen na drama in Oss: “Ik hoorde haar schreeuwen dat haar remmen weigerden”

Ooggetuigen kunnen niet bevatten wat ze donderdagmiddag in het Nederlandse Oss hebben zien gebeuren. Een trein botste op een elektrische bakfiets vol kinderen. Vier kinderen kwamen daarbij om het leven. “Ik hoorde haar schreeuwen dat haar remmen weigerden. De trein kwam in volle vaart aanrijden, toeterde nog en schepte de bakfiets.”

Pieter Ploeg, Chris Ververs, rrln

Iets voor 08.30 uur kwam een begeleidster van een voorschoolse opvang met een elektrische bakfiets (een soort bolderkar waarbij de bestuurder achterop staat) vol kinderen in Oss (Noord-Brabant) aangereden bij een bewaakte spoorwegovergang. Daar werden ze gegrepen door een trein. Vier kinderen (in de leeftijd van 4 tot 11 jaar) kwamen om het leven. De vrouw en een vijfde kind werden in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Twee dodelijke slachtoffertjes en het levensgevaarlijk gewonde kindje komen uit hetzelfde gezin.

Hoe het ongeval precies kon gebeuren is nog niet duidelijk. De politie doet onderzoek. Verschillende getuigen stellen echter dat de bestuurster van de fiets schreeuwde dat de remmen van het voertuig niet werkten. Het ongeloof en de verslagenheid is groot bij de getuigen die De Telegraaf sprak. “Ik hoorde haar schreeuwen dat haar remmen weigerden. De trein kwam in volle vaart aanrijden, toeterde nog en schepte de bakfiets”, verklaart iemand.

“Niet te bevatten”

Krantenbezorgster Karin Schuijers zag het bewuste karretje vanochtend nog langskomen. “Ik heb ze nog levend gezien”, huivert ze. “Das zo’n leuk gezicht, die kindjes lollend in zo’n karretje. Ik heb kleinkinderen en dacht: ach wat is dat toch schattig.”

Toen het drama zich ontvouwde besloot Schuijers spontaan het verkeer te gaan regelen. Dat is mijn burgerplicht. De politie had andere dingen te doen. Ik heb aan iemand een hesje gevraagd en ben op de weg gaan staan.” De krantenbezorgster kan het nog altijd niet geloven. “Ik ben opgegroeid in Oss. Dit grijpt me aan, het is niet te bevatten.”

© REUTERS

“Mensen stonden te huilen”

Een man die niet bij naam genoemd wil worden, was rustig een kopje koffie aan het drinken in de buurt ten tijde van het ongeval. “Toen hoorde ik een trein toeteren, een enorme klap en daarna gillende mensen.” Hij ging meteen kijken en zag de bestuurster van de bakfiets trillend op een muurtje zitten. “Mensen stonden te huilen.”

Ook hij besloot in te grijpen, door het verkeer tegen te houden. “Er kwamen scholieren aan op de fiets. Die hoeven zoiets niet te zien.” De man vreest dat er heel wat mensen getuigen waren van de aanrijding. “Het was druk, schooltijd. Er stonden aan beide kanten wel vijftien auto’s denk ik.”

“Fiets sloeg al eerder op hol”

Twee moeders met jonge kinderen stellen dat er al eerder iets mis met de elektrische bakfiets. “Die is al een keer op hol geslagen en kinderdagverblijf Okido binnen geschoten. Dat was nog op het nieuws. Ik breng mijn kind straks zelf naar school. Dat weet ik wel zeker.”

“Dit heeft een enorme impact in een stad als Oss. Dit is een drama dat nog lang na suddert”, zegt politiewoordvoerder Dion Luijten nog.

© AP