Direct naar artikelinhoud
Justitie

17 jaar begraven in anoniem Waals graf: wat gebeurde er met Corrie van der Valk?

Vermiste telg van Nederlandse hotelfamilie was spoorloos sinds 2001
Beeld EPA

DNA bewijst het: een Nederlandse erfgename van de bekende hotelketen Van der Valk lag zeventien jaar anoniem begraven in Wallonië terwijl haar familie haar al die tijd zocht. Maar er blijven nog veel raadsels over wat Corrie van der Valk (toen 58) in 2001 precies overkwam.

De bekende hotelfamilie Van der Valk kreeg gisteren van de Nederlandse politie te horen dat Corrie van der Valk zeventien jaar geleden hoogstwaarschijnlijk zelfmoord heeft gepleegd in de buurt van het station van het Waalse Lustin. Op 7 januari 2001 liep ze op een wandelpad langs de sporen en kwam onder een trein terecht. Het gerecht stond voor een raadsel want het lichaam van het slachtoffer was zo ernstig verminkt door de botsing dat ze onherkenbaar is. Bovendien had ze geen papieren of andere documenten bij zich waar haar naam op stond.

De Belgische speurders vonden wel Belgische en Franse munten en een biljet van een geldwisselkantoor. Het belangrijkste spoor was een ticket voor de trein die op de dag van het ongeval om 11.55 uur uit Parijs naar ons land vertrok. Ze reisde via Brussel naar de regio van Dinant en belandde daar in de late namiddag onder een trein.

Het parket van Namen verspreidde in april 2001 een persoonsbeschrijving van de vrouw en deed een oproep naar getuigen. “Herkent u het slachtoffer? Heeft iemand contact gehad met haar op het traject Parijs-Brussel of Brussel-Namen? Zag iemand het slachtoffer in de regio Dinant op zondag 7 januari tussen 15.40 en 17.25 uur?” De gouden tip kwam niet.

Moderne technieken

Het lichaam van de vrouw werd begraven op het kerkhof van Bois-de-Villers, een dorpje in Profondeville, op een speciale plaats voor anonieme doden en daklozen zonder nabestaanden. Het Belgische coldcase-team van de Cel Vermiste Personen groef haar stoffelijk overschot in september op om het slachtoffer alsnog te identificeren. “Met de huidige technieken kan dat zelfs nog met oud DNA”, zegt procureur van Namen Vincent Macq. “In dit geval is de analyse gelukt en kregen we een match met de vermiste Corrie van der Valk.”

We weten nu zeker dat Corrie al drie weken dood was toen haar familie haar als vermist opgaf. De moeder van zes kinderen ging wel vaker spontaan op reis zonder dat aan iemand te vertellen. Corrie zou ook met depressies gekampt hebben. Zij en haar man Nico van der Valk – een achterneef van Gerrit van der Valk, de grote baas van het Van der Valk-hotelimperium – stonden op scheiden. Ze woonden wel nog samen in hun villa Honds Burgh in het Gelderse Nederasselt, maar leefden langs elkaar heen.

Van der Valk zou op 7 januari 2001 om 11.55 uur een trein hebben genomen van Parijs naar Brussel. Haar echtgenoot zegt dat ze om 11 uur nog koffie dronken

Op 28 januari, wanneer Corrie niets laat horen op de verjaardag van Nico, belt hun zoon Marcel de politie. De politie zet 25 agenten op de zaak om de verdwijning uit te zoeken. Haar man Nico verklaart dat hij haar op 7 januari om 11 uur voor het laatst gezien heeft. Ze dronken thuis nog een kop koffie, waarna Corrie vertrok. Ze nam geen persoonlijke spullen mee en liet haar auto staan.

Lijkhonden doorzoeken de tuin, de politie pompt een vijver leeg en zoekt met helikopters en een F-16 naar aanwijzingen van verstoringen in het landschap. Allemaal zonder resultaat. Corries yogalerares denkt dat ze in India lid is geworden van de sekte van Sai Baba. De politie onderzoekt dat spoor, maar vindt er geen aanwijzingen voor.

De recherche richt zich dan op echtgenoot Nico van der Valk (60). Zij luisteren zijn telefoongesprekken af en plaatsen stiekem een gps-tracker onder zijn auto. Op 22 maart arresteert het gerecht hem op verdenking van moord omdat zijn wagen ’s nachts door een bos bij Groesbeek reed. Nico ontkent dat hij zijn vrouw iets heeft aangedaan en komt na drie weken voorhechtenis vrij wegens gebrek aan bewijs.

In de zomer organiseert de politie nog één grote zoekactie in de bossen bij Groesbeek. Daarna lopen alle sporen dood. In 2003 schrapt het Openbaar Ministerie Nico van der Valk officieel als verdachte. In 2008 wordt Corrie doodverklaard.

Nieuwe vragen

Mysterie opgelost? “Niet helemaal”, vindt procureur Macq. “De identificatie van het slachtoffer roept nieuwe vragen op. We willen begrijpen wat Corrie van der Valk in de streek van Dinant kwam doen. Kende ze hier iemand? Wij zijn vanwege de omstandigheden van het ongeval – een vrouw die in haar eentje langs het spoor liep en gegrepen werd door een trein – altijd uitgegaan van een wanhoopsdaad of een ongeluk. Dat blijft ook nu nog de voornaamste hypothese. Toch willen we de zaak nog voort uitzoeken.”

De treinreis van Parijs naar Brussel die Corrie op 7 januari om 11.55 uur ondernomen zou hebben, is een opvallende tegenstrijdigheid. Nico van der Valk zegt immers dat hij op dezelfde dag rond 11 nog koffie dronk met Corrie bij hen thuis. De familie Van der Valk is niet op de hoogte gebracht van die treinreis: “We hebben er ook geen verklaring voor. Ons is alleen verteld dat het naar alle waarschijnlijkheid om zelfdoding gaat. De Nederlandse politie lijkt het hierbij te willen laten. Daar hopen we eigenlijk ook op”, zegt een woordvoerder namens de familie. “We zijn diep bedroefd, maar ook opgelucht dat er aan een zeer lange periode van onzekerheid een einde is gekomen. We hopen dat de Belgische justitie het stoffelijk overschot binnenkort zal vrijgeven om haar een eerbiedwaardige begrafenis te geven en definitief afscheid van haar te nemen”, aldus dochter Sandra van der Valk in een verklaring.

De Belgische en Nederlandse speurders die de zaak behandelen, hadden gisteren een eerste contact. “Het is de bedoeling om informatie met elkaar uit te wisselen om zoveel mogelijk duidelijkheid te krijgen over wat er met Corrie is gebeurd. We zullen binnenkort moeten vergaderen over het verdere verloop van het onderzoek”, aldus Macq. 

De woning van Corrie van der Valk in Nederasselt.Beeld ANP