© VRT

Pastoor sterft vlak na mis op VRT: “Hij zei dat het leek alsof er iets in zijn rug was geschoten”

Berlaar is in rouw door de plotse dood van pastoor Eric Thielemans (68). De populaire priester had eerst nog de tv-mis verzorgd op Eén, maar werd daarna plots onwel in de sacristie. Later op de dag overleed hij.

Bert Provoost

“Geef ons een hart dat iedere mens zonder onderscheid liefheeft”, zei pastoor Eric zondagochtend aan het slot van de viering in de Sint-Rumolduskerk. Waarna hij nog een oproep deed voor ‘radicale liefde en onbegrensde solidariteit’. Daarna zagen de tv-kijkers hem nog enthousiast meeklappen op de muziek van de jongerenband die de misviering in Berlaar-Heikant opluisterde.

Geen stress

Enkele ogenblikken nadat de camera uitging, bleek dat er iets mis was. “Na de misviering zag ik hem in de sacristie. Hij zei dat het leek alsof er iets in zijn rug was geschoten en hij kon zijn benen niet meer bewegen. We dachten dat het de weerslag van de stress voor de tv-uitzending was, maar hij zei dat hij geen stress had gehad”, zegt Wim Soons, die bekend is als Mechelse CD&V-lijsttrekker maar afkomstig is van Berlaar-Heikant. Hij speelde mee in de jongerenband tijdens de misviering.

Toen de ambulance hem kwam ophalen, zag het er niet levensbedreigend uit. Maar enkele uren later overleed hij. “Hij had al meermaals zo’n tv-uitzending gedaan. Hij genoot ook nu van de misviering. Niets wees erop dat hij zich niet goed voelde, niemand heeft iets gemerkt. Het is niet te vatten”, zegt Soons.

“Een maand geleden heeft hij mijn trouwmis nog mee verzorgd. Hij kreeg achteraf veel complimenten voor de mooie manier waarop hij dat aangepakt heeft. Zo was hij ten voeten uit: hij was diepgelovig, maar kon dat combineren met humor. En hij steunde ons ook om een jongerenband op te starten die maandelijks in misvieringen speelt en vond het prima als we moderne nummers brachten. Hij werkte graag met mensen en deed dat heel goed.”

Enorm graag gezien

Ook burgemeester Walter Horemans (CD&V) is zwaar onder de indruk. “Ik heb de misviering nog bekeken op televisie en hij had dat weer fantastisch gedaan. We hebben jarenlang onze pollekes gekust omdat we zo’n vitale en enthousiaste pastoor hadden, die op een moderne manier de missen deed en enorm graag gezien was. Zijn uitvaarten waren bijvoorbeeld altijd geweldig verzorgd. Over iedereen kon hij een pakkend laatste woordje zeggen. Onwezenlijk dat iemand anders dat nu voor hem zal moeten doen.”

De precieze doodsoorzaak was zondagavond nog niet bekend.

© Chris Van Rompaey