Maarten en Bas chillen in de Turnovasite. De vriendinnen die hen vergezelden, vluchtten weg voor de fotograaf.© Guy Van Nieuwenhuysen

Wat verlangen jongeren in Turnhout? “Meer goedkope en hippe winkels, minder enge mensen”

Turnhout -

Wat zouden jongeren verwezenlijken als ze burgemeester zouden zijn? Bij jongeren boven de 12 staan hippe en goedkope winkels en eetgelegenheden op één, jongeren onder 12 jaar geven prioriteit aan armoedebestrijding.

Guy Van Nieuwenhuysen

Turnhout heeft het label van kindvriendelijke stad, maar is het beleid wel voldoende kindvriendelijk en voldoet het vrijetijdsaanbod aan de noden van de kinderen en jongeren? Dat ging het stadsbestuur na aan de hand van twee onderzoeken. Het eerste is een belevingsonderzoek waarin wordt nagegaan hoe kinderen de publieke ruimte, mobiliteit, communicatie, inspraak en participatie ervaren. Het andere is een onderzoek dat is uitgevoerd door Bataljong, dat steden en gemeenten ondersteunt om een sterk beleid voor kinderen en jongeren te voeren. Dat tweede onderzoek focust op vrijetijd.

Het belevingsonderzoek toont aan dat Turnova een plaats is waar jongeren graag vertoeven.© BERT DE DEKEN

Een eerste opvallende vaststelling: uit beide onderzoeken blijkt dat er een vraag is naar meer hippe en goedkope winkels. Bataljong stelt vast dat veel jongeren hun vrije tijd spenderen in kledingzaken en supermarkten. Het belevingsonderzoek toont aan dat Turnova een plaats is waar jongeren graag vertoeven, omdat Action, Albert Heijn en KFC er zijn gevestigd. Hetzelfde geldt voor de Grote Markt, waar de -12-jarigen genieten van de fonteintjes, de evenementen die er geregeld plaatsvinden en de mogelijkheid om er informeel te spelen, terwijl de +12-jarigen de grote open ruimte een pluspunt vinden. De Grote Markt zien als een centrale ontmoetingsplek, waar gelukkig ook openbare toiletten zijn. De jongeren missen er wel wat hippe, goedkope winkels en eetgelegenheden. Vooral de jongsten storen zich aan rokende en vapende mensen in deze publieke ruimte en aan zwerfvuil. Er mogen meer vuilnisbakken staan.

Meer gratis wifi

Ook over andere plaatsen in de stad hebben ze hun mening. In het Stadspark missen de jongeren een kinderboerderij en zweminfrastructuur in openlucht, maar genieten ze van het omnisportveld. In de Warande appreciëren ze dat ze er hun gsm kunnen opladen en dat de wifi er gratis is. De huisregels storen hen wel, maar ook het gedrag van sommige mensen. De jongsten ergeren zich ook aan enge mensen op buurtspeelpleinen. Meisjes zouden er meer schommels en trampolines willen, jongens meer voetbal- en basketbalvelden.

Turnova is voor jongeren ook een leuke plek om te fietsen. Het stasdshart is voor hen te gevaarlijk door de te hoge verkeersdrukte. De fietsstraten en veilige fietsverbindingen in de stad vinden de jongeren een goede zaak.

Jongerenpolitieagent

Facebook bereikt de jongeren in Turnhout niet meer. Zij communiceren via Snapchat, Instragram en Whatsapp en vinden stedelijke informatie ook op de schermen in de stad en, opvallend toch, gedrukte informatiedragers, zoals de Turnhout-Speeltbrochure en het Stadsmagazine. Ze vragen betere wifi op plaatsen waar veel jongeren samenkomen: de Grote Markt, Turnova, de speelpleinen, Wollewei, Warande, Futur en Jailyard. Het vrijetijdsaanbod zou best op één toegankelijke website terug te vinden zijn. Jongeren vragen ook om een verzamelplek van verschillende soorten vrijetijds- en welzijnsaanbod, wat mogelijk in de toekomstvisie van jeugdcentrum Wollewei is terug te vinden.

Uit beide onderzoeken blijkt de vraag naar een jongerenpolitieagent, die hun vertrouwen geniet en aanspreekbaar is wanneer ‘enge’ mensen jongeren lastigvallen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Turnhout