Hilde Sabbe (archieffoto).

Hilde Sabbe over holebi's (in Brussel): "De tijd die wij hebben gekregen, moeten we de moslimgemeenschap ook gunnen"

Het voorbije weekend zijn ontzettend veel reacties gekomen op een artikel van Johan Leman, de voorzitter van het integratiecentrum Foyer in Molenbeek, in de krant De Standaard. Leman had het over homokoppels die in de Brusselse gemeente zouden moeten begrijpen en aanvoelen wat mogelijk is. Karl Vanlouwe (N-VA), gemeenteraadslid in Ganshoren, is het daar niet mee eens en wil dat nieuwkomers zich aanpassen aan de Belgische waarden en normen. Brussels parlementslid Hilde Sabbe (One.Brussels) gelooft er rotsvast in dat de moslimgemeenschap tijd nodig heeft.   

Hilde Sabbe neemt het in "De ochtend" op voor Johan Leman. "Ik denk dat we duidelijk moeten zijn over wat hij zegt en niet zoals sommigen lieten uitschijnen "hij doet een oproep naar homo's om niet langer in Molenbeek hand in hand te lopen".  Dát staat er niet. Dát staat nergens. Leman beschrijft alleen een realiteit. Hij zegt: "Er bestaan plekken waar je wel hand in hand kan lopen én er bestaan plekken waar dat moeilijker ligt.""

Wat de interpretatie ook moge zijn, benadrukt Sabbe: "Iedereen heeft het recht om in Brussel, om overal ter wereld, hand in hand te lopen en zich te gedragen zoals hij wil. Maar wat is er mis met te zeggen: "Zoals de zaken nu zijn, kan het zijn dat je vijandige reacties krijgt en dan is het aan jou - het individu - om te beslissen om je gedrag aan te passen of om de opmerkingen te laten afketsen. Het hangt er vanaf hoe je dat aanpakt."

Over integratie en onderwerpen

Karl Vanlouwe ziet dat anders. "Homo's moeten kunnen uitkomen voor hun geaardheid. Hier vraag je aan homo's om zich in bepaalde buurten toch even aan te passen. Dat heeft Leman wel degelijk gezegd. Hij gebruikt bijvoorbeeld het werkwoord "uitlokken", waarbij je zegt dat meisjes in korte rokjes beter niet naar bepaalde buurten trekken. Leman geeft eigenlijk een advies: "Onderwerp je, leg je daarbij neer."

Vanlouwe (foto) stelt dat er inderdaad problemen zijn in een aantal wijken. "Ik ben daar zelf al uitgemaakt voor sale flamand (vuile Vlaming, red.) in Molenbeek. Dat is een fundamenteel probleem dat tien jaar geleden al besproken is geweest in het boek van Hind Fraihi. Ze ging maanden undercover in Molenbeek en schreef over de onverdraagzaamheid en de ongelijkheid. Het heeft te maken met een gedoogbeleid. Wij moeten ons niet onderwerpen. Wij vragen aan nieuwkomers: "Pas u aan. Hou er rekening mee." Het is niet moeilijk om via integratiecursussen te weten te komen wat onze waarden en normen zijn."

Karl Vanlouwe (archieffoto).

Vlaanderen was 50 jaar geleden absoluut niet tolerant tegenover holebi's

Hilde Sabbe

Sabbe wil benadrukken dat het niet enkel een Brussels probleem is. Ze verwijst daarbij naar een lesbische vriendin uit "het diepe West-Vlaanderen" die haar partner niet kan meebrengen op familiefeestjes. "We gaan erg in de fout als we alleen doen alsof Molenbeek en de allochtone gemeenschap een probleem hebben met holebi's. Ik hoor nooit uw partij de verdediging opnemen", geeft Sabbe een sneer naar Vanlouwe. "Het is niet alleen een probleem van moslimjongeren. Ik hoor vanochtend op de radio van gelijkekansencentrum Unia dat uitspraken over homofobie vooral voorkomen in macho-omgevingen."

Vanlouwe: "Er is een recente bevraging geweest bij holebifederaties. Daaruit heeft men afgeleid dat er in bepaalde wijken echt fundamentele problemen zijn. Het gaat niet alleen over schunnige opmerkingen, maar ook over geweld. Er zijn no go-zones en dat moeten we niet aanvaarden of weglachen. De linkerzijde heeft jaren gevochten tegen de dominantie van de kerk, en dat was veelal terecht. Wat stel ik nu vast? Diezelfde linkerzijde gaat een bepaalde verstikking van de islam bijna omarmen of relativeren."

"Vlaanderen was 50 jaar geleden absoluut niet tolerant tegenover holebi's. We weten dat aanvaarding een proces is. Dat gebeurt niet van vandaag op morgen. De tijd die wij gekregen hebben, moeten we de moslimgemeenschap gunnen. We moeten niet in hun nek staan hijgen", ketst Sabbe af. "Bruno De Lille (de voormalige Brusselse minister en zelf homo, red.) heeft ook gezegd dat de situatie voor homo's de afgelopen 18 jaar in Brussel, ook in bepaalde wijken, verbeterd is. Er is een positieve evolutie. En als er geweld gebruikt wordt, pas je de wet toe."

Als we té tolerant zijn, dan gaat de intolerantie winnen

Karl Vanlouwe

Vanlouwe verwijst nogmaals naar integratie. "Vlaanderen is sinds 2004 bezig met verplichte integratiecursussen. Er zijn cursussen Nederlands, maar ook cursussen maatschappelijke oriëntatie. Want heel wat nieuwkomers komen uit alle uithoeken van de wereld en weten niet wat er leeft in Vlaanderen. Misschien moeten we in die cursussen durven verder gaan, met bijvoorbeeld een soort van burgerschapstest. Dat we daar strenger in zijn. Wanneer mensen erover gaan, moeten die effectief gestraft worden. We mogen niet relativeren. Als we té tolerant zijn, dan gaat de intolerantie winnen."

Dat vindt Sabbe ook. Ze nuanceert wel dat haar partij niet gelooft in "het belerende vingertje" en in "minachting van andere mensen". "Het is een proces van bewustwording. Dat kan door jongeren in het onderwijs in contact te brengen met mensen uit de holebigemeenschap en hen laten merken dat dat de doodnormaalste zaak van de wereld is", benadrukt Sabbe. 

Beluister hier het volledige gesprek van Karl Vanlouwe en Hilde Sabbe in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen