De frituren van K. (midden) werden allebei al het doelwit van een aanslag.© bfm, rr

Drugscrimineel speelt zes eigendommen kwijt en moet meer dan een miljoen euro betalen na veroordeling voor witwas

De Antwerpse drugscrimineel Maati K. (43) is veroordeeld voor een reeks financiële misdrijven. De rechtbank verklaarde zes onroerende eigendommen van de frituurbaas verbeurd, hij moet ook ruim een miljoen euro ophoesten. K. kreeg ook veertig maanden cel, bovenop de tien jaar die hij eerder al opliep.

Sam Reyntjens

De 43-jarige Maati K. is een bekende naam in het Antwerpse criminele milieu. De ex-portier zou in het verleden actief geweest zijn als flamboyant verkoper van luxehorloges die erg in trek waren bij drugscriminelen. K. bleef lange tijd uit het zicht van de buitenwereld, tot er in 2018 vanuit een auto geschoten werd op frituur The View op de Frank Craeybeckxlaan in Deurne, waar hij zaakvoerder was.

K. bleek nauwe contacten te onderhouden met de al jaren voortvluchtige drugsbaas Abdellilah ‘Black’ E.M. Vorig jaar werden ze samen veroordeeld voor de invoer van tonnen cocaïne. K. kreeg toen tien jaar cel en moest een crimineel vermogen van 20 miljoen euro ophoesten. De zaak moet in beroep nog voorkomen.

Naast zijn criminele activiteiten stond K. ook bekend als vastgoedondernemer en frituuruitbater. Behalve de zaak in Deurne had hij ook in Hoboken op de Kioskplaats een frituur. Die werd op haar beurt in februari vorig jaar het doelwit van een aanslag. Een brandbom zorgde voor schade aan de voordeur. Burgemeester De Wever (N-VA) reageerde met een tijdelijke sluiting. K. zit ondertussen al jaren in het buitenland, hij zou in Dubai verblijven.

LEES OOK. Zijn frituren werden in brand gestoken en beschoten, hij kreeg tien jaar cel en nu wordt drugscrimineel verdacht van witwassen

“Onverbeterlijke gewoontecrimineel”

In een apart onderzoek vervolgde het parket de Antwerpenaar voor een hele reeks financiële misdrijven, gaande van witwassen tot valsheid in geschriften en fiscale fraude. Zo kocht K. verschillende woningen, gronden en appartementen waarvoor hij kredieten afsloot die hij volgens het parket niet met legale middelen kon aflossen. Om die kredieten af te sluiten, had hij ook valse loonfiches voorgelegd. “Het is een onverbeterlijke gewoontecrimineel”, zei de aanklager vorige maand.

De verdediging van K. had de vrijspraak gevraagd. “Het verhaal van het parket is sfeerschepperij en kadert in de zogenaamde war on drugs. Met dit bombardement probeert men mijn cliënt onrechtmatig te raken”, pleitte Johan Platteau. “Men wil hem alles afnemen dat hij opgebouwd heeft toen hij werkte.”

De rechtbank oordeelde dat K. aan het grootste deel van de tenlasteleggingen schuldig is, al werd hij voor sommige inbreuken vrijgesproken. Dat geldt onder meer voor bedragen gestort door Frank S. uit het criminele milieu, of door Land Invest en door een familielid van drugsuithaler Frank De Tank. Het bedrag van de illegale gelden waarmee K. onroerend goed kocht, werd bijgesteld van 870.000 naar 464.000 euro.

“De handelingen van beklaagde wijzen op een sterk verminderd normbesef en een jarenlange frauduleuze ingesteldheid”, zegt de rechtbank. De friturist annex drugscrimineel kreeg veertig maanden cel. Omdat Maati K. al een tijd in het buitenland woont, werd zijn onmiddellijke aanhouding bevolen.

K. wordt ook stevig in zijn portemonnee getroffen. Vier huizen, een appartement en een handelsgelijkvloers werden verbeurd verklaard, net als een bedrag van 900.000 euro. De panden in de Drabstraat in Mortsel, de Antwerpsesteenweg in Hoboken, op de Amerikalei in Antwerpen en op het Eilandje werden gekocht met gelden die geen legale oorsprong hadden.

Aan de fiscus, die zich burgerlijke partij gesteld had, moet K. nog meer dan 240.000 euro betalen.

LEES OOK. Antwerp’s Most Wanted: van ‘Bolle Jos’ tot ‘Turtle’, dit zijn de meest gezochte drugscriminelen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen